This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.
maandag 27 december 2010
AMD Radeon HD 6950 to HD 6970 Mod
techPowerUp heeft het nieuwtje dat de recentelijk gelanceerde Radeon HD 6950 en de HD 6970 fysiek identiek zijn. Dat betekent dat alleen een BIOS update, namelijk het flashen van een HD 6970 BIOS, genoeg is om van een HD 6950 een HD 6970 te maken. En dat scheelt ook Nederland altijd nog gauw 50 euro!
zondag 26 december 2010
A Merry Christmas to all Bankers
Light Blue Touchpaper is blog van de afdeling Security Research and Computerlab van de Cambridge University. Zij laten de banken weten dat de researchpaper van één van promovendi met behoorlijk wat details over een bug in de voor ons nog nieuwe PINpas (EMV) gewoon online blijft staan. De banken hadden gevraagd om verwijdering omdat zij het te gedetailleerd vinden. Maar de prof en de universiteit laten dus weten dat ze gewoon wat sneller moeten zijn met het oplossen van bugs en security door obscurity echt niet meer van deze tijd is. De grap is overigens dat hier in Nederland wordt beweerd dat de fraude met PINpassen (skimmen) pas minder zal worden als er geen magneetstrookje meer op de bankpas zit. Op de basis van de afstudeerscriptie van Omar Choudary kun je dat gevoegelijk betwijfelen.
Engineers Build Radio Receiver Out Of Graphene
Technology Review verwijst naar een onderzoek waarbij met een grafeen "netje" radiosignaal ontvangen kan worden. Dat lijkt niet bijzonder maar je praat over een antenne op de schaal van nanotechnologie. Het kan dus met name voor mobiele telefoons e.d. een uitermate interessante ontwikkeling zijn. Grafeen heeft nog meer bijzondere eigenschappen waardoor het ook al gezien wordt als opvolger van silicium in processoren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
vrijdag 24 december 2010
Boffins build medical control centre with Kinect
The Register heeft een bericht met filmpje over de toepassing van de Kinect (MS Xbox bewegings en diepte sensor) als besturingsmechanisme voor medische apparatuur en data in de operatiekamer. De chirurg kan door handbewegingen en stemcommando's bijvoorbeeld beelden van een MRI scan bekijken onder het opereren. De toepassing is gemaakt op basis van de opensource drivers die onlangs gemaakt na een wedstrijd. Dit overigens zonder medewerking van Microsoft maar wie weet zien zij ook nog leuke nieuwe toepassingen buiten de spelconsolebranche.
dinsdag 21 december 2010
Car immobilisers easily circumvented by crafty carjackers
The Register meldt dat een onderzoek in Duitsland een mogelijk verband is tussen het gestegen aantal autodiefstallen en het gebruik van zwakke encryptie in de startonderbrekerschips. In het artikel wordt met name NXP genoemd maar soortgelijk onderzoek is ook gedaan naar Texas Instruments. Wat het wel laat zien is dat de automobielindustrie niet de bij de voorlopers in de IT loopt. Inmiddels migreert de industrie wel naar AES 128 versleuteling maar gezien het tempo waarin ze gaan zouden ze beter direct AES 256 of zelfs AES 512 kunnen implementeren!
maandag 20 december 2010
Intel claims 35 Atom tablets about to hit the market • Channel Register
The Register stuurt het bericht de wereld in, dat Intel Atom processoren levert voor 35 tablets in de tweede helft van 2011. Tegen die tijd moet ook de nog energiezuiniger variant voor mobiele telefoons beschikbaar zijn. Het wordt dus druk in de tabletmarkt allereerst natuurlijk met de bekende ARM-processoren: ook Nvidia levert inmiddels de dualcore Tecra2 chips o.a. aan LG die hem als de eerste dualcore mobiele telefoon op de markt brengt. Daarnaast schijnt ook Samsung aanzienlijke orders geplaatst te hebben voor deze chip daarmee hun zusterbedrijf Samsung Electronics passerend, ook een unicum. 2011 wordt daarmee een interessant jaar: breekt de tablet definitief door en wie wordt daarin de grootste speler? Kan Intel meekomen in deze hoogst competitieve markt, verwend als ze zijn nu AMD op sterven na dood is. Of komt AMD toch nog terug dit jaar met hun Bobcat processoren? Saai zal het niet worden in ieder geval!
vrijdag 17 december 2010
Ontwikkelaar krijgt binnen paar uur root-toegang tot Nexus S
Tweakers.net Nieuws brengt het nieuws dat een ontwikkelaar al binnen een paar uur tijd een methode gevonden heeft om de spliksplinternieuwe Nexus S te "rooten". Nu is Android zogezegd open maar toch niet zo open dat je het standaard rootpassword krijgt zoals bij bijvoorbeeld de Nokia N900 met Maemo. Voor degenen die van hun leverancier niet meer de nieuwste versie van Android krijgen is dit bericht dus goed nieuws.
Google's Cr-48 Chrome notebook
Computerworld heeft een eerste impressie van de Cr-48 Chrome netbook van Google. In tegenstelling tot de kop van het artikel dat een In depth beloofd. Google heeft een testprogramma waar je, alleen als inwoner van de VS helaas, kan aanmelden voor de betatest van de cloudbook en schijnt er 60.000 te verschepen. De meest opvallende uiterlijke kenmerken zijn het 12" scherm, het ontbreken van de CAPS-lock en het gebruik van kleine letters op het toetsenbord. Daarnaast kun je alleen met wifi of 3G een netwerkverbinding maken want een gewone netwerkaansluiting ontbreekt. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van een Google notebook die al mijn bewegingen op het net registreert en al mijn documenten in de cloud parkeert maar als de hardware goedkoop op de markt komt zie ik er wel brood in om 'm om te bouwen naar een gewone Linux machine.
Debian 6.0 “Squeeze” To Come With A Completely Free Linux Kernel
Digitizor.com meldt dat de nieuwe Debian 6 geleverd wordt met een volledige "vrije" kernel. Overigens blijft de non-free depository gewoon bestaan omdat er toch nog aardig wat hardware is waar alleen binaries van de leverancier voor beschikbaar zijn. Dus hoe "free" dit "free" is, is betrekkelijk maar wellicht dat je een mainstream systeem zonder toevoegingen kan draaien. Het is wel een goed initiatief omdat je niet altijd afhankelijk wil zijn van de hardwareleverancier.
dinsdag 14 december 2010
Microsoft taps up hardware pals with small biz server release
The Register weet te melden dat Microsoft zijn small business server versie 2011 verscheept naar OEM's. De productdiversicatie strategie slaat ook hier toe want in navolging van alle verschillende Windows 7 versies krijg SBS 2011 ook een standaardversie waarvoor een Premium add-on gekocht kan worden. Persoonlijk wordt ik niet warm van deze en voorgaande SBS versies omdat er allerlei kunstmatige beperkingen in aangebracht worden om de markt voor grotere servers niet te verpesten. Met een Linux serverdistro kun je meer, heb je betere performance met dezelfde of goedkopere hardware. Uiteraard ken ik ook het argument dat deze SBS-versies eenvoudig te beheren zijn. Maar de praktijk leert dat een mkb-bedrijf in de regel geen in IT geschoold personeel heeft rondlopen en vaak afhankelijk is van de externe ICT-leverancier. Als die externe leverancier een goed geconfigureerde Linux server neer zet heb je ook niet zoveel beheer nodig. En je bent in een keer van een dure Windows oplossing af. Want behalve de serverlicentie en het besturingssysteem van de pc zelf betaal je ook nog een CAL (client access license) voor elke pc die gebruik maakt van je server. Mocht je gebruik willen maken van Citrix/terminalserver functionaliteit dan heb je daar ook nog licentiekosten voor. Microsoft bulkt niet voor niets van het geld wat dat betreft.
maandag 13 december 2010
Mystery startup uncloaks 512-core server
The Register besteedt aandacht aan een vrij verse startup die een 512-core server met Intel Atom processoren lanceert. Nu zijn de leidinggevenden van deze startup bepaald geen groentjes en hun marketing lijkt ook wel prima. Ze lanceren deze 10U doos dus met 512 Atoms, inclusief gevirtualiseerd IO, netwerkswitch, loadbalancer en een terminalserver met een energiegebruik dat al snel 75% lager is dan de servers met Xeon of Opteron processoren die nu in de datacenters staan. Het is vooral een slim ontwerp met grotendeels standaardcomponenten met eigenlijk maar één ASIC van SeaMicro zelf. Voor dit soort innovaties heb je kennelijk startups met ervaren mensen nodig. Grote vraag is dan ook hoe lang ze zelfstandig blijven als een Cisco, Oracle of andere bekende technologieopkoper langs komt met een grote zak geld. Maar vooralsnog is het een knappe prestatie van deze startup.
zaterdag 11 december 2010
Amerikaanse IP v4 adresreeksen van voor 1997 zijn handel!
Op Computerworld een interessant artikel over IP v4 adresreeksen (bijv. 10.0.0.0-10.255.255.255 is zo'n reeks). Het einde van het IPv4 adresbereik is namelijk binnenkort bereikt en dan moet iedereen die nieuw het internet op wil overschakelen op IPv6 adressen. Voordat iedereen zo ver is duurt echter nog wel even en intussen ontstaat er dus een markt voor bestaande IPv4 adressen.
Wat wil nu het geval het grootste deel van het adresbereik is toegekend aan de VS en deze worden sinds 1997 beheerd door ARIN, vergelijkbaar met RIPE in Europa. Omdat men toen al aan zag komen dat de adressen een keer op zouden raken heeft deze vrij strikte regels waaronder je nog IP-adressen kunt krijgen. Maar degenen die voor het ARIN tijdperk hele blokken toegewezen hebben gekregen vallen niet onder deze regels! ARIN probeert nu deze early birds aan zich te binden door middel van een Legacy Registration Services Argeement waarbij je echter wel de rechten op die IP-adresreeksen overdraagt aan ARIN.
Veel interessanter is het om dat niet te doen omdat er kennelijk geen wetgeving is waardoor ARIN iets kan vorderen. Maar je kan wel je ongebruikte adressen volstrekt legaal en buiten de regels van ARIN om verkopen! En omdat sommige bedrijven complete reeksen A class adressen bezitten hebben ze vaak ruimte over en wordt het inderdaad aantrekkelijk om ze in de verkoop te doen. En dan te bedenken dat ik in 1991 al het idee had om een C class adresreeks te nemen maar ervan af zag omdat ik dan ook een bedrijf moest oprichten en instandhouden. Het had best wel eens een prima investering geweest kunnen zijn.
Wat wil nu het geval het grootste deel van het adresbereik is toegekend aan de VS en deze worden sinds 1997 beheerd door ARIN, vergelijkbaar met RIPE in Europa. Omdat men toen al aan zag komen dat de adressen een keer op zouden raken heeft deze vrij strikte regels waaronder je nog IP-adressen kunt krijgen. Maar degenen die voor het ARIN tijdperk hele blokken toegewezen hebben gekregen vallen niet onder deze regels! ARIN probeert nu deze early birds aan zich te binden door middel van een Legacy Registration Services Argeement waarbij je echter wel de rechten op die IP-adresreeksen overdraagt aan ARIN.
Veel interessanter is het om dat niet te doen omdat er kennelijk geen wetgeving is waardoor ARIN iets kan vorderen. Maar je kan wel je ongebruikte adressen volstrekt legaal en buiten de regels van ARIN om verkopen! En omdat sommige bedrijven complete reeksen A class adressen bezitten hebben ze vaak ruimte over en wordt het inderdaad aantrekkelijk om ze in de verkoop te doen. En dan te bedenken dat ik in 1991 al het idee had om een C class adresreeks te nemen maar ervan af zag omdat ik dan ook een bedrijf moest oprichten en instandhouden. Het had best wel eens een prima investering geweest kunnen zijn.
vrijdag 10 december 2010
Een virtueel Windows 98 systeem
Windows 98 systeem? Ja ik heb er nog één, maar alleen virtueel want voor recentere hardware wordt er al geen tijden drivers meer gemaakt. Maar de geëmuleerde VirtualPC is een good old Intel BX440 moederbord en daar zijn genoeg drivers van voorhanden. Mijn probleem is echter dat het enige Windows-systeem dat ik niet virtueel draai gebaseerd is op een Intel Atom 330 bordje. En dat de harde schijfimage van mijn oude Win98 op een NAS in mijn netwerk staat.
Deze combinatie maakt zelfs een Win98 systeempje traag en het overhevelen naar mijn Ubuntu 10.04 machine lag dus voor de hand. Op zich geen probleem want Virtualbox leest zonder problemen een VirtualPC config en vhd bestand in. Trouwens ook vmx en vmdk bestanden van VMware maar Virtualbox additions ondersteunt geen Windows 98. En dat is vervelend want dat betekent geen muisintegratie maar een haperende muis en 16 kleuren VGA standaard beeldscherm aansturing. Nu emuleert VirtualPC een S3 Trio 32/64 kaart maar installeren van de drivers van deze kaart onder Virtualbox pikt Windows 98 niet.
Ooit was ik heel gelukkig met 16 kleuren VGA in plaats van een amberkleurig monochroom scherm maar dat is heel lang geleden. En aangezien mijn oude adressenbestand onder Access 2000 nog steeds op deze machine draait word ik niet blij van een schermpje van 640x480 en 16 kleuren. VMWare heeft wel Windows 98 ondersteuning maar geen ondersteuning voor Shared folders. Gelukkig kan Win98 wel gewoon zelf directories delen en ook met andere SMB-shares.
Dus werd het tijd om het vmc- en vhdbestand van Win98 te converteren naar VMware. Hiervoor gebruik ik bij voorkeur de VMware Standalone Converter Client, na registratie, bij VMware gratis te downloaden. Bij mijn configuratie wil de Converter overigens niet het netwerk op dus moest ik eerst de VPC bestanden naar mijn machine kopieeren. De Windowsversie heeft hier geen last van dus het kan best aan mijn configuratie liggen.
Vervolgens krijg je bij de eerste keer opstarten onder VMware de wereld aan nieuw hardware berichten waarbij drivers geïnstalleerd moeten worden. Maak niet de fout dat je bij elke keer na installeren van één apparaat ja zegt tegen de vraag of je opnieuw wil opstarten want dan ben je nog wel even bezig. Nadat alles geïnstalleerd is, hiervoor heb je overigens de originele Win98 bestanden voor nodig, klik je op de menubalk van VMware op VM en vervolgens Install VMware Tools. Hierna laat je de machine pas opnieuw opstarten. En tadaah Windows 98 start op, heeft de muis en toetsenbord geïntegreerd en 32-bits kleuren fullscreen.
Deze combinatie maakt zelfs een Win98 systeempje traag en het overhevelen naar mijn Ubuntu 10.04 machine lag dus voor de hand. Op zich geen probleem want Virtualbox leest zonder problemen een VirtualPC config en vhd bestand in. Trouwens ook vmx en vmdk bestanden van VMware maar Virtualbox additions ondersteunt geen Windows 98. En dat is vervelend want dat betekent geen muisintegratie maar een haperende muis en 16 kleuren VGA standaard beeldscherm aansturing. Nu emuleert VirtualPC een S3 Trio 32/64 kaart maar installeren van de drivers van deze kaart onder Virtualbox pikt Windows 98 niet.
Ooit was ik heel gelukkig met 16 kleuren VGA in plaats van een amberkleurig monochroom scherm maar dat is heel lang geleden. En aangezien mijn oude adressenbestand onder Access 2000 nog steeds op deze machine draait word ik niet blij van een schermpje van 640x480 en 16 kleuren. VMWare heeft wel Windows 98 ondersteuning maar geen ondersteuning voor Shared folders. Gelukkig kan Win98 wel gewoon zelf directories delen en ook met andere SMB-shares.
Dus werd het tijd om het vmc- en vhdbestand van Win98 te converteren naar VMware. Hiervoor gebruik ik bij voorkeur de VMware Standalone Converter Client, na registratie, bij VMware gratis te downloaden. Bij mijn configuratie wil de Converter overigens niet het netwerk op dus moest ik eerst de VPC bestanden naar mijn machine kopieeren. De Windowsversie heeft hier geen last van dus het kan best aan mijn configuratie liggen.
Vervolgens krijg je bij de eerste keer opstarten onder VMware de wereld aan nieuw hardware berichten waarbij drivers geïnstalleerd moeten worden. Maak niet de fout dat je bij elke keer na installeren van één apparaat ja zegt tegen de vraag of je opnieuw wil opstarten want dan ben je nog wel even bezig. Nadat alles geïnstalleerd is, hiervoor heb je overigens de originele Win98 bestanden voor nodig, klik je op de menubalk van VMware op VM en vervolgens Install VMware Tools. Hierna laat je de machine pas opnieuw opstarten. En tadaah Windows 98 start op, heeft de muis en toetsenbord geïntegreerd en 32-bits kleuren fullscreen.
donderdag 9 december 2010
Flame throwing Apache flees Oracle's Java group
Als toetje van vandaag: The Register meldt dat de ASF (Apache Software Foundation) zich heeft teruggetrokken uit het Java Community Process vanwege het lopende conflict met Oracle. De ernstige beperkingen in de nieuwe versie 7 en 8 licentie van de Java specificatie die Oracle oplegt betekenen volgens ASF dat er geen sprake meer is van een open source specificatie. Het Apache Harmony project is zo'n vrije implementatie maar die kan door de licentiebepalingen van Oracle niet als conform java standaard gecertificeerd worden. ASF leverde een aanzienlijke bijdrage aan de ontwikkeling van Java en Oracle moet wel verwachten heel veel geld te kunnen vangen van hun proces tegen Google dat ze deze stap gedaan hebben. Het verhoogd hun betrouwbaarheidsscore in opensource projecten ook niet echt. Vooralsnog kunnen ze dit doen zonder er hard afgestraft voor te worden maar het gezegde een kruik gaat net zo lang te water tot dat hij barst, geldt ook voor Oracle!
Gov't crackdown spurs initiatives to route around DNS
ITworld heeft een overzicht van in de belangstelling staande initiatieven om het Domain Name System te decentraliseren nu de VS onlangs Verizon (beheerder COM en NET domeinen) opgedragen heeft om DNS-verwijzingen naar een aantal sites uit hun systeem te verwijderen en ze zo onbereikbaar te maken als je het ip-nummer niet weet. Duidelijk is wel dat er niet 123 een alternatief is voor het huidige DNS-systeem maar gezien de enorme belangstelling voor deze initiatieven vermoed ik dat het er wel van gaat komen. Is het niet als het hoofdsysteem dan toch wel als een "underground" systeem voor mensen die niet afhankelijk willen zijn van de luimen van de Amerikaanse overheid.
Opslag reisgegevens OV-chipkaart onwettig
Webwereld heeft het verhaal dat de opslag van reisgegevens van de OV-chipkaart tegen de wet is. Dat is in ieder geval iets, of er ook daadwerkelijk iets aan veranderd is punt twee natuurlijk. Gezien het gemak waarmee onze privacy met voeten getreden door zowel overheid als het bedrijfsleven zijn mijn verwachtingen niet echt hooggespannen.
dinsdag 7 december 2010
Alan Sugar's 'cockup braindead in call centre clueless' BT row
The Register heeft een verhaal dat sterk lijkt op Youp van 't Hek versus T-Mobile namelijk Alan Sugar versus British Telecom en met een vergelijkbare reactie. Kennelijk zijn bedrijven ook met hun kloterige klantenservice "global" gegaan. En blijkt Twitter een behoorlijke invloed te hebben inmiddels.
zaterdag 4 december 2010
Vijf gevaren van ict-imperialisme VS
Op Webwereld naar aanleiding van het hinderen van Wikileaks door de VS een overzicht van de invloed die zij nog steeds hebben op functioneren van het internet. Overigens wordt terecht bij de commentaren opgemerkt dat er helaas weinig echte alternatieven voor handen zijn.
Oracle launches SPARC Supercluster, sets new DB performance record
Ars Technica heeft het bericht dat Oracle een SPARC Supercluster heeft gelanceerd waarmee het 30 miljoen databasetransacties per seconde is te halen. Daar moet je wel wat voor doen natuurlijk: meer dan 100 processors en meer dan 1000 processorcores, terabytes aan geheugen, nog meer terabytes aan SSD's en petabytes aan overige opslagcapaciteit. Er zijn nog geen onafhankelijke benchmarks voor handen maar indrukwekkend is het zeker. Je kunt er ook gevoegelijk vanuit gaan dat Oracle Solaris flink heeft laten tweaken ten behoeve van de Oracle database. Aan de andere kant als dit de SPARC als processor alternatief in leven houdt is dat niet zo verkeerd: het is prettig als er keuze is op processorgebied.
vrijdag 3 december 2010
Diary of a Not-spot: One man's heroic struggle for broadband
The Register heeft het redelijk komische verhaal van iemand die breedbandinternet probeert te krijgen ergens op het platteland van Schotland. Overigens is het verhaal wel komisch geschreven maar de problematiek speelt vrijwel overal op het platteland in Europa: hoe kom ik aan internet met een redelijke snelheid voor een redelijke prijs?
donderdag 2 december 2010
Feds propose 'do not track' option for net surfers
The Register heeft het nieuws dat ook in de VS er gedacht wordt aan een opt-out optie in webbrowser tegen het oneindige dataverzamelen van advertentieverkopers zoals Google en anderen. Hopelijk bedenken ze iets wat zowel aan de regelgeving van de VS als EU voldoet om het niet nog ingewikkelder te maken. In de tussentijd blijf ik gewoon Firefox gebruiken in combinatie met Noscript, Ghostery, BetterPrivacy en Adblock Plus en kan iedereen dat aanraden om te doen.
zondag 28 november 2010
VMLite een goed alternatief voor XPmode onder Windows 7
Windows 7 heeft net als Windows Vista aardig wat wijzigingen doorgevoerd in de interacties tussen het besturingsdeel en de programma's. Zoveel wijzigingen dat er heel wat programma's die onder XP prima draaien compabiliteitsproblemen hebben op het moment dat je ze probeert te installeren onder Windows 7. Dat geldt niet alleen de thuisgebruikers maar ook voor zakelijke klanten die vaak heel wat legacy programmatuur hebben draaien. Om daar deels in te voorzien heeft Microsoft XP-mode bedacht voor Windows 7 wat feitelijk een Virtual PC-versie is die wat makkelijker communiceert met de Windows 7 host maar wel met een volledige geïnstalleerde Windows XP SP3 virtuele schijf en licentie.
Uiteraard heeft Microsoft het niet aan zijn geefklier dus XPmode is alleen beschikbaar voor de Professional en Ultimate versies en hoger. Oorspronkelijk was het ook alleen mogelijk met een processor die hardwarematig virtualisatie ondersteund (VT-x voor Intel en AMD-v voor AMD). Nu is Microsoft niet de enige die aan productstratificatie doet, Intel kan er ook wat van. Zo zijn er heel PC's in omloop waarbij VT-x uitgeschakeld is maar verder prima in staat is om Windows 7 te draaien met name bij de laptops. Soms kun je het aanzetten in de BIOS maar anders heb je gewoon pech. Vandaar dat er nu ook een update beschikbaar is voor XPmode zonder hardwarematige virtualisatieondersteuning maar de eis van Professional en hoger is gebleven.
Het grappige is overigens dat je wel gewoon het hele pakket bij Microsoft kan downloaden als je aangeeft dat je het op een Windows Professional versie wil installeren. Vervolgens installeert het ook gewoon onder de Home-versie alleen zie je er niets meer van terug behalve een VHD-bestand en een XP registratie-key. Nu is dat laatste al niet verkeerd want een gratis virtuele XP Pro-versie is altijd handig en ook weer fysiek te maken. Maar toch niet helemaal de XP-mode die je graag gehad had willen hebben. Maar daar is wat op gevonden door VMLite die op basis van dat VHD-bestand en een aangepaste versie van Sun's Virtualbox Open Source Edition hun eigen versie van XP-mode gecreëerd hebben. En dat werkt prima! De wizard weet de VHD van XP-mode moeiteloos te vinden maar ook een ander VHD, VMDK of VDI bestand kan gebruikt worden om een VM te starten. Natuurlijk kun je ook gewoon Virtualbox installeren maar de integratie en plugins van VMLite zijn precies op maat gesneden voor vrijwel alle NT-gebaseerde Windows versies. Het mooie is dat VMLite net zo min als Virtualbox hardwarematige virtualisatieondersteuning van de processor nodig heeft dus ook de kopers van laptops met bijvoorbeeld T4300 of T4400 Intel processors kunnen nu makkelijk XP in een virtuele machine draaien.
Nu heb ik zelf Windows 7 draaien in VMWare Player onder Ubuntu 10.04 64 bits en het was nog even spannend of VMLite zich daaronder wilde laten installeren. Maar VMWare en Windows 7 geven geen krimp op het mineure puntje na dat je in VMLite moet kiezen voor NAT bij de netwerkadapter in plaats van bridged omdat anders de bridged netwerkadapter van VMWare er de brui aan geeft. Maar voor de rest werkt alles zoals het hoort, dus van harte aanbevolen aan alle Home editiongebruikers!
Uiteraard heeft Microsoft het niet aan zijn geefklier dus XPmode is alleen beschikbaar voor de Professional en Ultimate versies en hoger. Oorspronkelijk was het ook alleen mogelijk met een processor die hardwarematig virtualisatie ondersteund (VT-x voor Intel en AMD-v voor AMD). Nu is Microsoft niet de enige die aan productstratificatie doet, Intel kan er ook wat van. Zo zijn er heel PC's in omloop waarbij VT-x uitgeschakeld is maar verder prima in staat is om Windows 7 te draaien met name bij de laptops. Soms kun je het aanzetten in de BIOS maar anders heb je gewoon pech. Vandaar dat er nu ook een update beschikbaar is voor XPmode zonder hardwarematige virtualisatieondersteuning maar de eis van Professional en hoger is gebleven.
Het grappige is overigens dat je wel gewoon het hele pakket bij Microsoft kan downloaden als je aangeeft dat je het op een Windows Professional versie wil installeren. Vervolgens installeert het ook gewoon onder de Home-versie alleen zie je er niets meer van terug behalve een VHD-bestand en een XP registratie-key. Nu is dat laatste al niet verkeerd want een gratis virtuele XP Pro-versie is altijd handig en ook weer fysiek te maken. Maar toch niet helemaal de XP-mode die je graag gehad had willen hebben. Maar daar is wat op gevonden door VMLite die op basis van dat VHD-bestand en een aangepaste versie van Sun's Virtualbox Open Source Edition hun eigen versie van XP-mode gecreëerd hebben. En dat werkt prima! De wizard weet de VHD van XP-mode moeiteloos te vinden maar ook een ander VHD, VMDK of VDI bestand kan gebruikt worden om een VM te starten. Natuurlijk kun je ook gewoon Virtualbox installeren maar de integratie en plugins van VMLite zijn precies op maat gesneden voor vrijwel alle NT-gebaseerde Windows versies. Het mooie is dat VMLite net zo min als Virtualbox hardwarematige virtualisatieondersteuning van de processor nodig heeft dus ook de kopers van laptops met bijvoorbeeld T4300 of T4400 Intel processors kunnen nu makkelijk XP in een virtuele machine draaien.
Nu heb ik zelf Windows 7 draaien in VMWare Player onder Ubuntu 10.04 64 bits en het was nog even spannend of VMLite zich daaronder wilde laten installeren. Maar VMWare en Windows 7 geven geen krimp op het mineure puntje na dat je in VMLite moet kiezen voor NAT bij de netwerkadapter in plaats van bridged omdat anders de bridged netwerkadapter van VMWare er de brui aan geeft. Maar voor de rest werkt alles zoals het hoort, dus van harte aanbevolen aan alle Home editiongebruikers!
Gamble to win and lose... and win
The Register heeft het tweede deel over het benutten van internet en internetdiensten om gunstige weddenschappen af te sluiten via verschillende bookmakers. De marges zijn niet groot maar wel per weddenschap en daardoor toch interessant voor een systeemspeler en de opbrengsten groter dan wat je bank aan rente geeft. Het komt niet voor niets, er zit wel het nodige werk aan en ook kunnen weddenschappen eenzijdig geannuleerd worden maar al met al toch een heel interessante toepassing van nieuwe internettechnologie.
zaterdag 27 november 2010
Has Microsoft just ruined Windows Home Server?
Ars Technica heeft een goed beargumenteerd betoog waarom Microsoft een foute beslissing genomen heeft door Drive Extender te verwijderen uit de Windows Home Server 2 beta en de toekomstige Small Business Server 2011 Essentials (codename "Aurora") en Windows Storage Server 2008 R2 Essentials (codename "Breckenridge"). De technologie die vergelijkbare functionaliteit moet bieden als voormalige Sun's ZFS is een van de weinig goede redenen voor het bestaan van Windows Home Server omdat RAID hardware meestal niet voorhanden is in een SOHO omgeving (ten onrechte overigens). Maar ook in de toekomstige small business versies is het eenvoudig kunnen toevoegen van schijfcapaciteit een key-feature.
Aan de andere kant als je kijkt naar de steeds betere prestaties van op ARM gebaseerde netwerkschijven al dan niet voorzien van RAID mogelijkheden. Of naar de meer robuuste mogelijkheden van FreeNAS inclusief ZFS ondersteuning op Intel Atom hardware kun je je afvragen wie er straks zowiezo nog wil betalen voor een Windows Home Server wat eigenlijk niet meer is dan een uitgeklede Windows 2003 Server/Windows 2008 Server.
Aan de andere kant als je kijkt naar de steeds betere prestaties van op ARM gebaseerde netwerkschijven al dan niet voorzien van RAID mogelijkheden. Of naar de meer robuuste mogelijkheden van FreeNAS inclusief ZFS ondersteuning op Intel Atom hardware kun je je afvragen wie er straks zowiezo nog wil betalen voor een Windows Home Server wat eigenlijk niet meer is dan een uitgeklede Windows 2003 Server/Windows 2008 Server.
donderdag 25 november 2010
HP's new relationship makes Oracle 'very furious'
Ook op The Register het bericht dat HP zijn Siebel/Oracle crm-software wil dumpen voor een systeem van Salesforce. Afgezien van de goede deal die ze kunnen sluiten waardoor ze mogelijk 40% goedkoper uit zijn, is het ook onderdeel van verstoorde verhoudingen tussen HP en Oracle na het vertrek en later overstap naar Oracle van Mark Hurd. Nu kun je van Oracle veel zeggen maar feit is dat ze wel weten hoe ze geld moeten verdienen terwijl HP de laatste jaren niet super winstgevend is. Aan de andere kant krijg je het idee dat Oracle denkt dat ze alles voor elkaar kunnen krijgen en dat is natuurlijk ook weer niet waar. En een enterprise licentie voor 35.000 tot 40.000 werkplekken is ook voor Oracle nog wel een interessant bedrag.
Money for nothing – and your (gambling) kicks for free
The Register heeft een verhaal over geld verdienen met vrije weddenschappen via het internet. In Nederland heeft het rijk het monopolie op kansspelen en verbiedt ook buitenlandse bookmakers en pokersites hier hun diensten aan te bieden. In de UK ligt dat een beetje anders en zijn er volop aanbieders die je via "free bets" proberen over te halen om bij hun te komen gokken. Met behulp van allerlei sites is hier dus een slaatje uit te slaan maar het is wel raadzaam de kleine lettertjes te lezen voor de beperkingen die gelden bij deze "free bets". Al met al wel een goed voorbeeld van hoe informatietechnologie het functioneren van hele branches kan veranderen.
woensdag 24 november 2010
Understanding the Internet's insecure routing infrastructure
Ars Technica heeft een inzichtelijk verhaal over hoe routeren over het internet werkt. Dit mechanisme dat er voor zorgt dat je verbinding met netwerken buiten je eigen provider kan bereiken is inherent onveilig tot op heden zoals bleek in april van dit jaar toen 15% van het internetverkeer over China werd gestuurd. Reden te meer om de dingen die je echt geheim wil houden alleen over het internet te versturen met een ge-encrypte verbinding en of bestanden.
maandag 22 november 2010
Topman ARM: Intel kan het schudden
Automatisering Gids heeft een bericht over de uitlatingen van een ARM-topman over Intel. Alhoewel Intel inderdaad met de mobiele telefoons in de eerste instantie de boot heeft gemist, is Intel nog lang niet dood. Dat ze last hebben van ARM en dat op steeds meer fronten nu ARM ook richting servers beweegt is wel duidelijk. Maar ze hebben AMD ook kapot gekregen dus ARM moet niet te vroeg juichen.
zaterdag 20 november 2010
Linux en ARM-processor een goede combinatie!
De regelmatige lezer van deze blog zal er niet van opkijken dat ik behoorlijk gecharmeerd ben van zowel Linux als van ARM. Linux omdat het een gratis rijke toolset heeft en ARM omdat die goedkoop en energiezuinig is. Zo maak ik regelmatig een kopie van een backup op een andere locatie via het internet. Omdat dat om enkele gigabytes per keer gaat moest ik tot voor kort daarvoor mijn pc de hele nacht aan laten staan en de overkant ook.
Aan mijn kant heb ik dat opgelost met een Netgear Stora MS2110 waarbij ik het systeem "ge-root-ed" heb. De andere kant heeft inmiddels een Buffalo Linkstation met twee 500 Gb schijven neergezet. Ook deze kun je heel eenvoudig naar je eigen hand zetten zoals je hier kunt lezen. Op zich niet zo bijzonder maar ook deze Buffalo draait onder Linux met een ARM-processor. Nu kan ik dus zonder veel moeite op deze twee NAS-sen de backup laten synchroniseren met ssh en rsync, allebei standaard aanwezig op vrijwel elke Linuxdistro. Ik kan het zelfs volledig geautomatiseerd laten en het resultaat hiervan laten mailen. Het shellscript om dat automatisch te doen moet ik nog even maken of ergens ophalen maar ik hoef er geen aanvullende software voor aan te schaffen het wordt allemaal standaard meegeleverd. Daarom dus Linux en een ARM-processor een goede combinatie!
Aan mijn kant heb ik dat opgelost met een Netgear Stora MS2110 waarbij ik het systeem "ge-root-ed" heb. De andere kant heeft inmiddels een Buffalo Linkstation met twee 500 Gb schijven neergezet. Ook deze kun je heel eenvoudig naar je eigen hand zetten zoals je hier kunt lezen. Op zich niet zo bijzonder maar ook deze Buffalo draait onder Linux met een ARM-processor. Nu kan ik dus zonder veel moeite op deze twee NAS-sen de backup laten synchroniseren met ssh en rsync, allebei standaard aanwezig op vrijwel elke Linuxdistro. Ik kan het zelfs volledig geautomatiseerd laten en het resultaat hiervan laten mailen. Het shellscript om dat automatisch te doen moet ik nog even maken of ergens ophalen maar ik hoef er geen aanvullende software voor aan te schaffen het wordt allemaal standaard meegeleverd. Daarom dus Linux en een ARM-processor een goede combinatie!
zondag 14 november 2010
Linaro group advances Linux on ARM with 10.11 release
Ars Technica heeft een item over de nog niet zo bekende Linaro Group. Deze non-profitclub optimaliseert allerlei Linuxzaken voor embedded toepassingen op de ARM-processor. Ook leveren ze systemimages voor allerlei ARM-ontwikkelbordjes. Al met al een clubje wat behoorlijk aan de weg timmert en ook de wind mee heeft door de orientatie op ARM-processoren.
zaterdag 13 november 2010
Cloud Engines Pogoplug Pro DIY cloud box
The Register heeft een review van de PogoPlug Pro een design doosje met een ARM processor erin die dienst kan doen als (media)server voor je usbstick/externe usbdrive en printer en die je kunt benaderen via het internet. Het concept is niet echt nieuw want er zijn ook aardig wat HipServ implementaties in omloop die iets vergelijksbaar doen. Maar het design is leuk/mooi, goedkoop en de extra services zijn gratis waar je bij HipServ implementaties extra moet betalen. Ook aardig is de mogelijkheid om een document te mailen naar een mypogo.com adres en dat deze vervolgens afgedrukt wordt op de aangesloten printer. En tenslotte is er inmiddels een vrije PogoLinux distro beschikbaar die de meegeleverde Linuxdistro met een aantal proprietary onderdelen volledig kan vervangen.
woensdag 10 november 2010
Het raadsel van de verdwijnende cdrom-drive in Windows 7
Van de week heb ik me bezig gehouden met het raadsel van de verdwijnende cdrom-drive in Windows 7. Aanvankelijk dacht ik dat het een probleem was van de installatie van Pinnacle Studio 10, waarvoor overigens een Vista upgrade is maar geen Windows 7 upgrade. Maar ook zonder dat trad het probleem op en met name in combinatie met een Intel moederbord. De cdrom verdwijnt totaal uit beeld en geeft een installatiefout van de driver weer in Apparaatbeheer.
De oplossing heb ik op het internet nog niet gevonden. Wel is er voor laptops met Intel chipset een workaround door de Intel matrix storage drivers te installeren maar voor de gewone desktop DH55MC van Intel werkt dat dan weer niet omdat het "systeem niet aan de minimumvereisten" voldoet. Mijn workaround voor nu is om de Intel inf update van het moederbord niet uit te voeren. Dan is de lege cdrom niet te zien maar wordt wel zichtbaar als je er een cdrom erin doet. Verder blijf ik nog even zoeken voor het ultiemen antwoord als dat er is.
De oplossing heb ik op het internet nog niet gevonden. Wel is er voor laptops met Intel chipset een workaround door de Intel matrix storage drivers te installeren maar voor de gewone desktop DH55MC van Intel werkt dat dan weer niet omdat het "systeem niet aan de minimumvereisten" voldoet. Mijn workaround voor nu is om de Intel inf update van het moederbord niet uit te voeren. Dan is de lege cdrom niet te zien maar wordt wel zichtbaar als je er een cdrom erin doet. Verder blijf ik nog even zoeken voor het ultiemen antwoord als dat er is.
Death of netbook exaggerated, says researcher
The Register brengt als item Death of netbook exaggerated, says researcher de terechte constatering dat de netbook nog lang niet dood is. Als er inderdaad dit jaar meer dan 40 miljoen exemplaren verscheept worden dan is het nog wat vroeg om de dood te constateren. Mijn eigen waarneming is overigens dat de gemiddelde netbook in Nederland steeds verder opgepimpt wordt maar daarmee wel in de prijsklasse komt van de goedkope notebooks, smartphones en aanstormende tabletpcs, padden enzovoort. Persoonlijk heb ik liever een goedkope notebook met een volwaardige Windows 7 dan een netbook met klein scherm en schijf en Windows 7 starter maar ik gebruik een notebook niet op plaatsen waar een netbook in het voordeel is zoals in de trein en dergelijke.
zaterdag 9 oktober 2010
MySQL price hikes reveal depth of Oracle's wallet love
The Register heeft het nieuws dat Oracle een forse prijsverhoging doorvoert voor de commerciële versie van MySQL. Ongetwijfeld gaan ze daar meer aan verdienen maar ze zullen wel minder klanten voor lief moeten nemen want je neemt geen MySQL als die net zo duur is als SQLserver van Microsoft of als je op Linux zit: je terecht kan bij PostGres. Het lijkt me een behoorlijke onderschatting van de kant van Oracle wat de gevolgen hiervan zijn. Grote enterprise klanten lopen niet zo makkelijk weg maar die heb je niet bij MySQL.
vrijdag 8 oktober 2010
ZFS - Building, Testing, and Benchmarking
Op AnandTech een artikel van een hostingbedrijf die een voor een relatief lage prijs een high performance SAN/NAS in elkaar heeft gesleuteld op basis van Opensolaris met het ZFS filesystem. Nu OpenSolaris redelijk dood inmiddels met dank aan Oracle maar er lijken levensvatbare forks te ontstaan. Overigens heeft BSD ook ZFS support en versie 8 en 9 schijnen ook aardige performance te geven. In de gegeven omstandigheden zou ik dus Solaris dus hooguit als een tussenstap beschouwen totdat BSD dezelfde ZFS performance geeft.
woensdag 6 oktober 2010
New e-paper may send e-ink running for its e-mommy
Ars Technica heeft het bericht dat Gamma Dynamics heeft aangekondigd een e-paper op de markt te brengen die zowel weinig energie gebruikt als ook een hoge refresh-rate heeft. Nu nog alleen voor grijstinten maar ook de kleurenversie wordt aan gewerkt. Een interessante ontwikkeling want het scherm is nu vaak nog een grote energievreter bij portable apparaten.
zondag 3 oktober 2010
There is no Plan B: why the IPv4-to-IPv6 transition will be ugly
Op Ars Technica een inzichtelijk verhaal waarom de transitie van TCP/IP v4 naar TCP/IP v6 bezaaid is met mijnenvelden en andere hindernissen. In het huidige groeitempo zijn we in 2012 door onze voorraad IP v4 adressen heen dus het wordt wel dringen straks.
zaterdag 2 oktober 2010
Gallery - Apple TV (2010) Dissected - 22 Photos
Op AnandTech een fotoserie van de ontmanteling van de nieuwe Apple TV. In het bijbehorende bericht ook het nieuws dat Apple TV al "jail broken" is inmiddels.
dinsdag 28 september 2010
OpenOffice files Oracle divorce papers
The Register (Ja zij weer) heeft het bericht dat OpenOfficeontwikkelaars het heft in eigen handen nemen. Onder werknaam LibreOffice gaan ze vooralsnog zonder Oracle verder. Niet dat Oracle daar wakker van zal liggen maar hun reputatie op het gebied van open source software is daarmee wel definitief naar de klote!
maandag 27 september 2010
Zeus botnets' Achilles' Heel makes infiltration easy
Wederom The Register met het bericht dat Zeus botnets C&C centrales kwetsbaar zijn door een gat in de beveiliging waardoor ze redelijk eenvoudig zijn over te nemen. Vraag is of het een bewuste backdoor is of een kwestie van slecht programmeerwerk maar in elk geval is het eenvoudiger dan ooit om een botnet te veroveren want een scriptkiddie kan het zometeen.
zondag 26 september 2010
Vacuum-wielding thieves siphon €500,000 from store safes
The Register maakt melding van een bijzonder soort systeemfout: Een buizenpostsysteem tussen kluis en balie is gebleken gevoelig te zijn voor een hack. Door een gat te boren in het systeem en er een stevige stofzuiger aan te hangen blijkt het mogelijk om bankbriefjes uit de kluis weg te zuigen! En dit alles bij hetzelfde type systeem van een en dezelfde leverancier met inmiddels een schadepost van € 500.000,--.
donderdag 23 september 2010
3 core ARM-chip Marvell Armada 628
the Register heeft het bericht dat Marvell zijn nieuwe Armada 628 chip gelanceerd heeft. Een drie core ARM processor op 1.5 Ghz waarvan de base-core op 624 Mhz loopt maar die de twee andere cores op 1.5 Ghz kan inschakelen on demand. Dit en de ontwikkelingen op het gebied van server-processoren maakt het heel begrijpelijk dat Intel wat nerveus wordt van ARM-processoren. De grap is dat ze zelf ook ARM-licenties hadden uit de overname van Digital die ze onder naam Xscale in 2006 verkocht hebben. Foute keuze voor Intel maar voor ons afnemers wel gelukkig want nu is er tenminste nog enige concurrentie.
zondag 19 september 2010
ARM/x86 Hybrid AIO PC Announced
Tom's Hardware heeft het al wat oudere nieuws dat CUPP een gecombineerde ARM/x86 pc bedacht heeft waar de ARM Ubuntu draait en x86 Windows 7.Schakelen tussen de twee gaat door middel van een toetscombinatie. Volgens zeggen hebben ze een patent op het idee aangevraagd maar ik heb in de schuur nog een voorbeeld van prior art liggen namelijk een insteekkaart voor een AT pc met 88000 Motorola processor die netwerk en harde schijf deelt met de PC. Alleen was dat niet bedoeld om energie te sparen maar om rekenkracht te leveren die direct op de PC verwerkt kon worden.
Intel G6951 upgradeable cpu review
Hardware.Info Nederland heeft de primeur dat Intel een software-upgradeable processor op de markt wil brengen. Na het betalen van 50 euro word je processor ineens Hyperthreading en 1 Mb cache extra rijker (van 3 naar 4 Mb). Mij lijkt het niks maar er zullen vast mensen zijn die gewoon goedkoop uit willen zijn. Maar of die nog een keer extra 50 euro gaan betalen betwijfel ik ten zeerste. Het wordt natuurlijk leuker als deze upgradetechniek gehackt wordt, kan Intel ineens heel veel upgradeable processors verkopen maar alleen ten koste van hun duurdere processors. En dat zijn in principe alle i3, i5 en i7 processoren die allemaal behoorlijk duurder zijn dan hun instapprocessoren. Overigens als je wat met virtualisatie wil kun je beter AMD kopen want daar werkt de hardware ondersteuning voor virtualisatie gewoon op alle processoren bij Intel moet je dat eerst heel goed bekijken.
donderdag 16 september 2010
RISC OS runs on fastest hardware ever
Op The Register een item over RISC OS het oorspronkelijke besturingssysteem van de Acorn Archimedes computer. Het Open RISC OS variant is nog springlevend en wordt geïmplementeerd op kleine ARM-processor experimenteerkaarten met 256 Mb geheugen. Kan nog leuk worden als het straks ook nog lopen wil op een Cortex A9 dualcore variant dan draait het rondjes om elke Windows PC en niet onmogelijk ook om een Linux PC!
Test: Ubuntu zit Windows op de hielen - Software - Automatisering Gids Technologie pagina's
Op Automatisering Gids Technologie pagina het niet heel verrassende nieuws dat Ubuntu niet veel onder doet voor Windows 7. Als gebruiker van Ubuntu 10.04 is me dat al een tijdje bekend maar het is goed als het nog een keer extra bevestigd wordt door een test. Het kip en het ei verhaal blijft natuurlijk: omdat het marktaandeel van Windows zo groot is wordt er veel software voor gemaakt en omdat er veel software voor is gebruikt men Windows. Maar voor modaal gebruik dus tekst, rekenen, internetten kun je prima met Ubuntu uit de voeten ook in een zakelijke omgeving.
maandag 13 september 2010
ARM's Eagle has landed: meet the A15
Ars Technica heeft de eerste details over de nieuwe ARM Eagle A15 processors. Nog niet veel details overigens maar genoeg om te kunnen voorspellen dat deze opgefokte processor gebruikt gaat worden voor netbooks maar ook servers. Alleen kan dat nog makkelijk twee jaar duren dus wie weet wat er allemaal nog kan gebeuren in de tussentijd.
dinsdag 7 september 2010
NASA buys cutting-edge Cornish robot
The Register is altijd leuk als bron van opmerkelijke berichten. Zoals het bericht dat NASA een mensachtige robot op perslucht gekocht heeft van een Britse firma in Cornwall. Wat opvalt is dat de firma van plan is software aan het eind van het jaar als open source vrij te geven. De prijs van ongeveer $ 100.000 en het zure commentaar van een ex-NASA hotemetoot die voorstander is van "binnenlandsche waren". En als laatste dat de robot alleen maar gebruikt wordt in het NASA Expocenter ter vermaak van de bezoekers.
zondag 5 september 2010
Large companies ignore data centre advice - survey
Een ander opmerkelijk bericht op The Register is grote bedrijven onderkennen dat ze experts nodig hebben voor de bouw van nieuwe datacenters maar vervolgens grotendeels de adviezen van deze consultants niet opvolgen. De conclusie van de schrijver is dat of deze consultants hun huiswerk niet goed of dat ze niet het vertrouwen weten te wekken welke ze nodig hebben om hun adviezen opgevolgd te krijgen. Nu heb ik het idee dat dit probleem echt niet alleen voor de ICT geldt maar vrijwel van alle takken van sport bij grote bedrijven. Dat nog afgezien van de gevallen waar een externe partij alleen als excuustruus gebruikt wordt om te doen waar je zelf zin in hebt.
zaterdag 4 september 2010
Monster Afghan spy airship to feature quad drinking straws
Op The Register dit keer een item wat maar zijdelings met IT te maken heeft: luchtschepen ofwel zeppelins. De monstertruckachtige versie vloog niet hoog genoeg maar de versie die gebruikt gaat worden in Afghanistan vliegt op 20000 meter hoogte en kan grotere gebieden bestrijken dan vliegtuigen dat kunnen. Maar Lockheed geeft zijn prototype nog niet op omdat ze denken dat er ook een niet-militaire markt voor is/komt.
maandag 30 augustus 2010
LHC computing grid pushes petabytes of data, beats expectations
Ars Technica heeft een interessant artikel over de computergrid die gebruikt wordt om de enorme hoeveelheid data te verwerken die de deeltjesversneller bij CERN produceert. Het opvallendste deel is wel dat de systemen en met name het netwerk beter presteert dan verwacht. Dat hoor je niet vaak bij ICT-projecten!
zondag 29 augustus 2010
The Sandy Bridge Preview
Op AnandTech een preview van Sandy Bridge processor serie van Intel. Vergeven van de plaatjes, statistieken en ronkende teksten is de algemene tendens dat hij sneller is dan de voorgaande generatie Intel processoren. Met name de geïntegreerde graphics-chip schijnt eindelijk redelijk goed te presteren integenstelling tot eerdere integratiepogingen. Alleen het kostprijsplaatje waar de auteur vanuit gaat is nog de grote vraag, zou Intel processoren goedkoop in de markt zetten als er geen noemenswaardige concurrentie voorhanden is? Dat zou zeer tegen een naar (bijna)monopolie strevende bedrijfspolitiek van Intel in gaan. Ik vermoed dan ook dat Sandy Bridge bij lancering duurder zal zijn dan waar de auteur vanuit gaat. Niet dat het mij veel uitmaakt: ik kan nog wel een poosje vooruit met mijn dualcore E5300 en iedere niet-gamer of numbercruncher ook. Intel heeft zijn prognose voor de verkopen in het derde kwartaal van dit jaar naar beneden geschroefd omdat de marktkanalen redelijk verstopt beginnen te raken. Kennelijk denken er meer mensen net zo over als ik.
zaterdag 28 augustus 2010
Colonel who slammed Afghan HQ PowerPoint culture is fired
Op The Register eens te meer het bewijs dat de waarheid niet gezegd mag worden. Een kolonel die het NATO commandocentrum in Afghanistan bekritiseerde als Powerpoint cultuur is ontslagen. Vermoedelijk had hij heel erg gelijk want het ontslag was bijzonder snel geregeld. Het beeld komt overigens overeen met mijn eigen observaties van de top en middenlaag bij elke grote organisatie. Vooralsnog zie ik daar helaas voorlopig nog geen verandering in komen.
Mozilla shrugs off 'forever free' H.264 codec license
Op The Register de reactie op het "voor altijd" deels vrijgeven van videocodec H.264 door MPEG-LA door Mozilla. Die het voorlopig houdt op de WebM codec van Google die volledig opensource is. Tussendoor ook nog de opmerking dat inmiddels de nieuwe standaard H.265 al onderweg is en dat het dus maar de vraag is of H.264 over vier jaar wanneer de royaltyfree periode afloopt deze codec uberhaupt nog van enig belang is.
donderdag 26 augustus 2010
LED light bulbs may not be magic bullet for energy savings
ArsTechnica is erg ontmoedigend voor degene die de gloeilamp wettelijk verbannen hebben. Het gebruik van LED en andere energiezuinige lampen kan historisch gezien alleen maar betekenen dat we meer licht gaan gebruiken dus zonder dat we echt energie besparen. Tenminste zo verhaald de geschiedenis met gaslantaarns en later electrische lampen volgens de deskundige die aan het woord komt.
ROBOT KILL-CHOPPER GOES ROGUE above Washington DC!
Op The Register een nieuwsbericht over een robot-helicopter out of control in de buurt van Washington. Nu staat er niets in het artikel over of hij bewapend was maar wel dat de machine bewapend kan worden. En dan heb je het ineens over een heel gevaarlijk softwarefoutje!
dinsdag 24 augustus 2010
Android chip omzeilt dark silicon probleem
Op Automatisering Gids een artikel over de resultaten van een onderzoek om zogenaamd dark silicon te verminderen. Het wordt een Androidchip genoemd maar aan te nemen is dat het op een ARM processor gebaseerd prototype gaat. Die wordt nog een stuk energiezuiniger als de resultaten van dit onderzoek ook in de praktijk kloppen.
Op Webwereld ook het bericht dat de AMD Bobcat processoren nu er echt aan komen. Vervelend is alleen dat de markt van netbooks en aanverwanten al bijna is ingehaald door de Ipad en alle Ipad-tabletachtige adepten in de pipeline. Vooralsnog geef ik AMD weinig kans om nog een echte concurrent van Intel te worden: too little, too late.
Op Webwereld ook het bericht dat de AMD Bobcat processoren nu er echt aan komen. Vervelend is alleen dat de markt van netbooks en aanverwanten al bijna is ingehaald door de Ipad en alle Ipad-tabletachtige adepten in de pipeline. Vooralsnog geef ik AMD weinig kans om nog een echte concurrent van Intel te worden: too little, too late.
maandag 23 augustus 2010
Intel: dual-core Atom netbooks on sale now
Op TheRegister het bericht dat Atom N550 dual core processor zijn opwachting maakt in netbooks met schermen tot 12 inch. De kloksnelheid is gezet op 1.5 Ghz maar met wat tweaken is die ongetwijfeld op te krikken naar 2 Ghz. Dat betekent dan wel het einde van de garantie maar voor het overige is het vooral een maatregel om de onderkant van notebookmarkt te beschermen tegen deze nieuwe Intel-telg. Zeker nu de Celeron uitgefaseerd wordt zal Intel overigens wel iets moeten met die onderkant van de markt waar ze altijd nog een leuke boterham aan verdienen, in tegenstelling tot de computerbouwers.
zaterdag 21 augustus 2010
Canadese firma maakt monster-laptop
Op Automatisering Gids de specificatie van een leuk nieuw laptopje voor de verwende gebruiker. Ik kan mezelf moeilijk voorstellen dat je zoveel rekenkracht mobiel zou willen hebben maar kennelijk is er een markt voor. En ach als iemand er mij één wil geven, zeg ik geen nee! :)
vrijdag 20 augustus 2010
Ubuntu quietly breaks off Sparc affair
Op The Register het bericht dat zo als het er nu uitziet Ubuntu 10.04 de laatste Ubuntu versie voor SPARC processoren is. Ook de Itanium versie loopt op zijn laatste benen maar heeft nog iets meer support dan SPARC. Voor Oracle zal het niet veel uitmaken zij verkopen liever Solaris dan dat ze gratis Linux meegeven maar het betekent wel een verschraling van het aanbod. Geen SPARC versie, geen Itanium versie straks kun je alleen nog Intelversies krijgen voor desktop pc's en servers tenzij het echt lukt om servergrade versies van de ARM-processor te maken natuurlijk. En wat Oracle betreft, als ze morgen van de aardbodem verdwenen zijn zal ik daar geen traan om laten maar SPARC machines zijn echt schitterende machines en het is jammer dat ze ten dode opgeschreven zijn, net als de Itanium trouwens maar daar zullen niet veel mensen om rouwen vermoed ik. Itanium is nooit populair geweest en altijd veel te duur voor wat ze presteren.
donderdag 19 augustus 2010
A New Kind of Microchip
Op Technology Review de aankondiging van een nieuw soort processor die niet gebaseerd is op enen en nullen maar op een Bayesan grid met kansen. Dit soort processor levert geen exacte resultaten maar kansen/probabilities. Dat lijkt op het eerste gezicht raar maar als je kijkt hoe vaak een processor gebruikt wordt om waarschijnlijkheden uit te rekenen is het een goed idee. In het artikel wordt bijvoorbeeld Amazon genoemd dat op basis van waarschijnlijkheden een advies doet van "mogelijk bent u ook hierin geïnteresseerd" of om een creditcardfraudetest uit te voeren. Kortom het is een interessante ontwikkeling waar met name de nauwkeurigheid van de uitkomsten maatgevend zullen zijn. Die uitkomsten zijn namelijk nooit 100% maar minder dan 90% is eigenlijk al niet meer werkbaar. Het zal dan ook nog wel even duren voordat we als consument wat van dit type processoren gaan merken, als dat al gebeurt. Het is namelijk ook heel goed mogelijk dat het alleen in producten verwerkt wordt waar je het niet zou verwachten zoals NAND (flash) geheugen.
woensdag 18 augustus 2010
XP nog steeds populair maar is wel end of life
Microsoft kan het zich nog niet permitteren om de support voor Windows XP SP3 stil te zetten maar ze zouden het maar wat graag willen. En helemaal ongelijk hebben ze niet. Ik heb vanavond een alweer wat oudere P4 geïnstalleerd en dat maakt het wel duidelijk. Een ATA harde schijf van enige omvang is bijna niet meer te krijgen en dan is een SATA-controllerkaartje met een 500 Gb SATA schijf altjd nog goedkoper en groter. Alleen XP kent geen SATA en heeft dus een aparte driver nodig om de harde schijf te kunnen benaderen.
Op zich geen probleem, je maakt een driverdiskette aan en drukt tijden het opstarten van de installatie-cd op F6 en je kan de extra drivers installeren. Alleen die driver wordt niet als diskette meegeleverd maar als mini-cd. Je kunt de driverdiskette wel maken maar daar heb je twee dingen voor nodig: een werkend Windows systeem en floppydrive. Een werkend systeem heb ik nog wel maar een diskdrive niet meer en normaliter mis ik dat ook niet want voor datatransport gebruik je een USB-stick. Maar ja leg dat maar aan een XP installatie-cd uit, die begrijpt dat niet. Gelukkig heeft de machine waar op geïnstalleerd moet worden wel een floppydrive maar geen werkende Windowsinstallatie.
Een live-cd van Ubuntu, Knoppix of Puppylinux komt dan wel van pas maar helpt je nog niet de floppy te maken. Een poging om met de hand de drivers te kopieëren blijft steken op het moment dat het installatieprogramma van Windows de driver en zijn inf-bestand wil kopieëren. Het bijzondere is dat de bootsector wel al aangepast is op dat moment maar de installatie desondanks niet verder wil gaan totdat de juiste diskette is geplaatst.
Dat oplossen vergt enig nadenken maar virtualisatie is je vriend in deze. Ik maak een floppyimage aan op mijn Linux-systeem met dd if=/dev/zero of=floppy.img bs=1024 count=1440. Vervolgens mount ik deze in een virtuele XP als floppy en formatteer 'm als A:. Hierna stop ik de drivercd erin en kies voor het maken van een driverdiskette. De bijgewerkte image zet ik op een netwerkschijf en ik start de te installeren pc weer op met een live-cd. Vervolgens doe ik een dd if=floppy.img of=/dev/fd0 bs=1024 en klaar ben ik.
Nou ja met het maken van de driverdiskette dan. Windows zelf doet er al gauw drie kwartier over en dan moet de videokaart- en de netwerkkaartdrivers nog geïnstalleerd worden en de updates bijgewerkt. Daar is ie al met al nog wel een paar uur mee bezig. Met name die enorme waslijst aan updates laat zien dat XP echt end of life is. Vrijwel alle bestanden van het systeem zijn inmiddels al wel een paar keer vervangen door nieuwere versies en dat gaat nog wel even door want er zijn nog onnoemelijk veel XP-installaties bij bedrijven te vinden. Maar na een paar uur aanklooien ben ik toch blij dat ik voor mijn hoofdsystemen gekozen heb voor linux en alleen virtueel nog Windows heb draaien.
Op zich geen probleem, je maakt een driverdiskette aan en drukt tijden het opstarten van de installatie-cd op F6 en je kan de extra drivers installeren. Alleen die driver wordt niet als diskette meegeleverd maar als mini-cd. Je kunt de driverdiskette wel maken maar daar heb je twee dingen voor nodig: een werkend Windows systeem en floppydrive. Een werkend systeem heb ik nog wel maar een diskdrive niet meer en normaliter mis ik dat ook niet want voor datatransport gebruik je een USB-stick. Maar ja leg dat maar aan een XP installatie-cd uit, die begrijpt dat niet. Gelukkig heeft de machine waar op geïnstalleerd moet worden wel een floppydrive maar geen werkende Windowsinstallatie.
Een live-cd van Ubuntu, Knoppix of Puppylinux komt dan wel van pas maar helpt je nog niet de floppy te maken. Een poging om met de hand de drivers te kopieëren blijft steken op het moment dat het installatieprogramma van Windows de driver en zijn inf-bestand wil kopieëren. Het bijzondere is dat de bootsector wel al aangepast is op dat moment maar de installatie desondanks niet verder wil gaan totdat de juiste diskette is geplaatst.
Dat oplossen vergt enig nadenken maar virtualisatie is je vriend in deze. Ik maak een floppyimage aan op mijn Linux-systeem met dd if=/dev/zero of=floppy.img bs=1024 count=1440. Vervolgens mount ik deze in een virtuele XP als floppy en formatteer 'm als A:. Hierna stop ik de drivercd erin en kies voor het maken van een driverdiskette. De bijgewerkte image zet ik op een netwerkschijf en ik start de te installeren pc weer op met een live-cd. Vervolgens doe ik een dd if=
Nou ja met het maken van de driverdiskette dan. Windows zelf doet er al gauw drie kwartier over en dan moet de videokaart- en de netwerkkaartdrivers nog geïnstalleerd worden en de updates bijgewerkt. Daar is ie al met al nog wel een paar uur mee bezig. Met name die enorme waslijst aan updates laat zien dat XP echt end of life is. Vrijwel alle bestanden van het systeem zijn inmiddels al wel een paar keer vervangen door nieuwere versies en dat gaat nog wel even door want er zijn nog onnoemelijk veel XP-installaties bij bedrijven te vinden. Maar na een paar uur aanklooien ben ik toch blij dat ik voor mijn hoofdsystemen gekozen heb voor linux en alleen virtueel nog Windows heb draaien.
zondag 15 augustus 2010
Oracle's Java patentrechtzaak laat ware opensource gezicht van Oracle zien.
Aansluitend op mijn vorige aantekening: op Ars Technica een nadere beschouwing van de patentrechtzaak van Oracle tegen Google over Android's mobiele Java variant Dalvik. Google overleeft dit wel maar het kan wel een snel einde maken aan de opmars van Android toestellen. Iets wat zowel Apple als RIM en zelfs Microsoft uiteraard wel goed uitkomt. Indachtig aan de zaak tegen Intel over concurrentievervalsing zou je je kunnen afvragen of er niet weer zo'n pact is gesloten, maar dat zouden die grote bedrijven toch nooit doen, toch?
OpenSolaris axed by Ellison
Op The Register het overlijdensbericht van OpenSolaris de opensource variant van Solaris. Zoals te verwachten was wordt Sun volledig gestript van alles wat niet direct geld oplevert door Oracle. Beetje jammer natuurlijk van wat eens een technologyhouse als Sun was. Aan de andere kant werd er simpelweg niet genoeg verdiend anders had Oracle de boedel nooit over kunnen nemen. Overigens kun je je afvragen of Oracle er slim aan doet om alle opensource activiteiten de nek om te draaien of de duimschroeven aan te draaien. Nu al is een beweging waar te nemen waarbij men afstand neemt van MySQL en Java, nu komt daar ongetwijfeld ook nog (Open)Solaris bij. De meeste hardware van Sun is simpelweg te duur, de meeste commerciële software ook dus wat blijft er eigenlijk over? En niet te vergeten er zijn voldoende goedkope en zelfs gratis alternatieven voor handen dus aan wie verwacht Oracle nog wat te verkopen? Al met al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat of Oracle een kat in de zak gekocht heeft of dat Oracle er erg veel aan gelegen was om MySQL onder hun controle te krijgen.
woensdag 11 augustus 2010
Nothing succeeds like XSS
Op The Register een lofzang op NoScript als bescherming tegen cross site scripting oftewel XSS. Een aanbeveling die ik zo onderschrijf: NoScript houdt een hoop ellende buiten de deur.
dinsdag 10 augustus 2010
Texas Instruments gaat ARM Eagle-chips maken
Op Tweakers.net namelijk dat Texas Instruments ook de nieuwe ARM Eagle chip gaat produceren. Nu zal het nog wel even duren voordat ze in consumentenproducten verschijnen maar geeft wel aan dat Intel iets meer zijn best zal moeten doen als ze mee willen doen in de mobiele markt. En nu AMD op sterven na dood is, betekent het dat er in ieder geval een processormarkt is waar ze de concurrentie nog niet kapot gekregen hebben.
zondag 8 augustus 2010
Microsoft mist niet alleen bij Windows Mobile een hele generatie
Op The Associated Press een analyse door marktanalist Trip Chowdhry waarin hij aangeeft dat Microsoft niet alleen marktaandeel verliest op het gebied van Mobile Windows maar ook voor gewoon Windows. Met name studenten zouden in steeds meer gevallen voor Apple notebook kiezen in plaats van een Windows machine. En dat heeft ook gevolgen voor als ze later aan het werk gaan en daar ook om een Mac gaan vragen. Zijn de resultaten van Microsoft door de goede resultaten van Windows 7 nu nog goed, kennelijk ziet de analist nog geen producten aan de horizon die de toekomstige winsten moeten opleveren. Nu is het nog veel te vroeg om Microsoft al af te schrijven maar dat ze in zwaarder weer komen is wel duidelijk. Nu zijn bedrijven van deze omvang niet vies van wat vuil spel zoals Intel heeft moeten toegeven maar die heeft uiteindelijk wel weer betere processoren ontwikkeld. Grote vraag nu is wat Microsoft gaat doen om weer innovatief te worden, voor zover ze dat ooit geweest zijn. Maar ook een beter goed gejat dan slecht zelf gemaakt is altijd nog beter dan niets doen.
donderdag 5 augustus 2010
Intel sluit een regeling met FTC
Ars Technica heeft het verhaal dat Intel een regeling treft met de FTC in een anti-trust klacht. De bepalingen zijn nogal opmerkelijk te noemen zoals het verbod het alleenrecht te eisen bij computerbouwers en het nog minstens zes jaar instandhouden van de PCI-Express bus op hun chipsets. Deze maatregelen moeten het AMD en nVidia mogelijk maken om nog wat tegengas te kunnen bieden aan Intel maar of ze dat gaan redden is de vraag. AMD heeft geen echte Intel kraker in huid zoals in 2000 toen de Athlon op de markt kwam en nVidia heeft geen toegang tot de nieuwe busstructuur van Intels Core 3,5 en 7 systemen dus wat die na die 5 jaar verlenging van de PCI-E moet gaan doen is de grote vraag. Het lijkt er dus op dat Intel's gedrag toch beloond gaat worden ipv gestraft en dat beloofd weinig goeds op het gebied van concurrentie op de computermarkt.
Feds admit storing pervscanner pics
Dit bericht op The Register zal niemand die een beetje benul van computers heeft verbazen. Natuurlijk kan zo'n geavanceerd apparaat beelden opslaan, was er echt iemand die geloofde dat het niet kon? Zelfs als zou het bij introductie uitgeschakeld zijn dan is het weer inschakelen na verloop van tijd ook nog een koud kunstje.Voor de duidelijkheid dit zijn dezelfde apparaten die onze "vriend" Ernst Hoofd Boerelul op Schiphol geïnstalleerd wil hebben.
woensdag 4 augustus 2010
ICT~Office: Rechters snappen niets van ict
Op Webwereld het ietwat vermakelijke bericht dat rechters niets van ict snappen. Dat laatste mag dan in veel gevallen waar zijn, ze snappen des te meer van contracten en algemene voorwaarden. En de ict-branche staat er niet om bekend dat hun voorwaarden zo evenwichtig zijn. Integendeel de meesten ict-bedrijven zijn erg goed in het naar zich toe rekenen. Zo goed dat de overheid inmiddels haar eigen voorwaarden opgesteld heeft waaronder ze ict opdrachten gunnen. Ook die kregen veel kritiek van dezelfde brancheorganisatie maar voorlopig wordt er wel een standaard mee gezet en misschien dat de verhoudingen nu min of meer genormaliseerd worden. Dat wordt dan ook wel tijd, zo langzamerhand.
zondag 1 augustus 2010
Hacker Spoofs Cell Phone Tower to Intercept Calls | Threat Level
Op Wired.com een verslag van de demonstratie van het gemak waarmee gsmgesprekken onderschept kunnen worden zoals al eerder door mij gemeld afgelopen week. Nu wat meer details over het hoe en de (lage) kosten van de benodigde hardware. Alhoewel 3G beter beveiligd zou moeten zijn is het maar de vraag voor hoelang?
De linux desktop heeft nog steeds ruwe kantjes
In mijn netwerk staan twee netwerkschijven te draaien die zich als iTunes-server kunnen gedragen door gebruik te maken van het DAAP protocol. Het voordeel is uiteraard dat je je muziekcollectie kan delen tussen de computers in je netwerk en op je eigen harde schijf wat meer ruimte voor andere dingen overlaat. Er bestaan heel veel mediaplayers voor zowel Linux als voor Windows dus dat zou geen probleem hoeven te zijn.
Op Ubuntu staat standaard Rhythmbox geïnstalleerd en die zou het moeten doen. Hij ziet de beide "iTunes-servers" in het netwerk ook, laat de playlist zien maar op het moment dat je een song wil afspelen breekt ie af met een fout. Hoogst vervelend en ongetwijfeld is er een reden voor maar die heb ik nog niet gevonden. Laat ik eens Amarok installeren de KDE mediaplayer die moet het ook kunnen en ja dat lijkt goed te gaan. Hij vindt de servers, de playlists en je kan een nummer afspelen. Maar hij speelt er maar één en stopt dan. Een bekende bug die verband zou houden met de standaard geselecteerde xine backend maar die ik niet gewijzigd kan krijgen omdat je geen gstreamer kunt kiezen. Elke keer op play klikken is me iets teveel van het goede dus: sudo apt-get autoremove amarok.
VLC kent geen DAAP ondersteuning (meer) maar kan wel gebruik maken van UPNP en Bonjour maar dat levert geen bruikbare playlists op en valt daarom ook af. Uiteindelijk besloot ik Banshee te installeren en verhip het werkt! Vindt zelf de servers, geeft een overzichtelijke playlist en kan random al je muziek afspelen.
Wat leert dit verhaal? Linux kan veel en er is bijna altijd wel een manier te vinden om iets aan de praat te krijgen maar hiermee krijg je geen Windows gebruikers over de streep. Tenslotte onder Windows met Windows Media Player werkt het zo uit de doos en dat verwacht hij ook van een Linux desktop versie. Voor de centraal beheerde systemen in een bedrijf zijn er uiteraard voldoende mogelijkheden om een voor de zaak goed werkende desktop te creëeren. Maar bij iemand thuis liggen de eisen en mogelijkheden iets anders en dan is ook Ubuntu 10.04 nog niet 100% gereed voor de desktop al komen ze een heel eind.
Op Ubuntu staat standaard Rhythmbox geïnstalleerd en die zou het moeten doen. Hij ziet de beide "iTunes-servers" in het netwerk ook, laat de playlist zien maar op het moment dat je een song wil afspelen breekt ie af met een fout. Hoogst vervelend en ongetwijfeld is er een reden voor maar die heb ik nog niet gevonden. Laat ik eens Amarok installeren de KDE mediaplayer die moet het ook kunnen en ja dat lijkt goed te gaan. Hij vindt de servers, de playlists en je kan een nummer afspelen. Maar hij speelt er maar één en stopt dan. Een bekende bug die verband zou houden met de standaard geselecteerde xine backend maar die ik niet gewijzigd kan krijgen omdat je geen gstreamer kunt kiezen. Elke keer op play klikken is me iets teveel van het goede dus: sudo apt-get autoremove amarok.
VLC kent geen DAAP ondersteuning (meer) maar kan wel gebruik maken van UPNP en Bonjour maar dat levert geen bruikbare playlists op en valt daarom ook af. Uiteindelijk besloot ik Banshee te installeren en verhip het werkt! Vindt zelf de servers, geeft een overzichtelijke playlist en kan random al je muziek afspelen.
Wat leert dit verhaal? Linux kan veel en er is bijna altijd wel een manier te vinden om iets aan de praat te krijgen maar hiermee krijg je geen Windows gebruikers over de streep. Tenslotte onder Windows met Windows Media Player werkt het zo uit de doos en dat verwacht hij ook van een Linux desktop versie. Voor de centraal beheerde systemen in een bedrijf zijn er uiteraard voldoende mogelijkheden om een voor de zaak goed werkende desktop te creëeren. Maar bij iemand thuis liggen de eisen en mogelijkheden iets anders en dan is ook Ubuntu 10.04 nog niet 100% gereed voor de desktop al komen ze een heel eind.
donderdag 29 juli 2010
Cell phone eavesdropping enters script-kiddie phase
En als toetje voor vandaag op The Register het bericht dat op de Black Hat conferentie tools worden verspreidt om grootschalig GSM telefoontjes af te kunnen luisteren. Of zoals zij het zeggen: Afluisteren van GSM komt op het niveau van script-kiddies, erg eenvoudig dus.
Dell's fraud settlement explodes PC market myths
The Register biedt een aardig inzicht in op welke manier Intel zijn handel beschermd heeft tegen AMD en hoe o.a. Dell maar ook anderen daar van geprofiteerd heeft. Nu is er niets nieuws onder de zon maar als je kijkt om welke bedragen het gaat en hoe lang het geduurd heeft voordat er een vinger achter gekregen werd door SEC snap je wel waarom AMD zijn voorsprong op Intel niet vast heeft kunnen houden: ze zijn vreselijk genaaid!
Intel sleutelt aan supersnelle laser-netwerken
Op Webwereld Intel sleutelt aan fotonisch silicon om binnen 5 jaar als massagoed op de markt te zetten. Binnen deze lasernetwerken wordt licht van een laser rechtstreeks gebruikt om data te verzenden zonder conversie van licht naar electrisch signaal zoals nu gebeurt. Grote vraag is of er binnen vijf jaar al een consumentenmarkt is voor deze hoge snelheden. Het merendeel van de gewone gebruikers zit nog op 100 Mbit en denkt over 1 Gbit en draadloos 802.11 N wat veel populairder is haalt dat nog bij lange na niet. Maar als door deze ontwikkeling de diensten van de internetproviders goedkoper worden is het ook prima natuurlijk.
vrijdag 23 juli 2010
Microsoft neemt ARM-licentie voor eigen processor
Een opmerkelijk berichtje op Webwereld dat Microsoft de licentierechten heeft gekocht waarmee ze zelf ARM-chips kunnen ontwerpen/maken. Er zijn legio mogelijkheden voor Microsoft met een ARM-processor te bedenken maar Microsoft is van huis uit geen hardwaremaker in tegenstelling tot Apple. Persoonlijk schat ik de kans op serverhardware het hoogste in maar het opent ook allerlei perspectieven voor consumentenhardware met de nieuwe versie Windows Compact en Windows Mobile 7.
woensdag 21 juli 2010
Canonical, IBM plunk DB2 databases on Ubuntu
Op The Register het bericht dat IBM een serieuze poging doet om DB2 in de cloud te krijgen met Ubuntu server 10.04. Standaard wordt de lichtgewicht versie meegeleverd met het idee dat voor het echte werk DB2 gekocht wordt uiteraard. DB2 is nu gecertificeerd en zou zowel op een Ubuntu cloud als de Amazon EC2 moeten lopen.
dinsdag 20 juli 2010
Intel Blurs The Lines Between 4 And 6 Cores
Op ConceivablyTech de terechte constatering dat bij Intel er geen touw meer aan vast te knopen is aan de nummering/identificatie van processoren. Het lijkt wel of ze een random numbergenerator gebruiken, schrijven ze terecht.
Vermoedelijk wil Intel niet meer terug naar de Ghz of aantal cores-strijd en wil daarom geen eenduidige vergelijkbare processorreeksen om marketingtechnische redenen. Maar het is wel een rommeltje inmiddels waar van je je kan afvragen of ze zelf er nog wel uitkomen. Aan de andere kant blijkt zo wel dat de processoren inmiddels zo krachtig zijn dat het merendeel van de mensen voor geen bal geïnteresseerd is in Ghz, cachegrootte en aantal cores.
Vermoedelijk wil Intel niet meer terug naar de Ghz of aantal cores-strijd en wil daarom geen eenduidige vergelijkbare processorreeksen om marketingtechnische redenen. Maar het is wel een rommeltje inmiddels waar van je je kan afvragen of ze zelf er nog wel uitkomen. Aan de andere kant blijkt zo wel dat de processoren inmiddels zo krachtig zijn dat het merendeel van de mensen voor geen bal geïnteresseerd is in Ghz, cachegrootte en aantal cores.
maandag 19 juli 2010
Brein gaat in hoger beroep tegen isp om blokkade torrentsite
Op Tweakers.net het bericht dat de rechter vooralsnog heeft bepaald dat een isp niet gedwongen kan worden om The Pirate Bay te blokkeren. Helaas gaan ze wel in beroep dus het spel is nog niet uit. Aan de andere kant van de oceaan heeft Google soortgelijke problemen met Viacom volgens dit artikel op Lawshucks.com. De totale kosten van de verdediging van Google bedragen nu al ongeveer 100 miljoen dollar!
Iets heel anders, de details worden nog bekend gemaakt maar Craig Heffne gaat op de Blackhat conference deze maand een proof of concept leveren van een aanval op een groot aantal consumenten routers door middel van dns-binding attack te lezen hier.
Iets heel anders, de details worden nog bekend gemaakt maar Craig Heffne gaat op de Blackhat conference deze maand een proof of concept leveren van een aanval op een groot aantal consumenten routers door middel van dns-binding attack te lezen hier.
zaterdag 17 juli 2010
Kingston SSDNow V+ 512GB solid-state drive
Op The Register Hardware een review van de 512 Gb SSD. Gezien de snelheid van deze niet mechanische harddrives worden ze steeds populairder. Maar ze zijn nog wel stijf geprijst, deze 512 Gb versie in een 2.5" formaat kost maar liefst GBP 1.270! Aan de andere kant als je de performance nodig hebt dan is het wel zo dat ze betaalbaar aan het worden zijn. Zo is de harde schijf van mijn oude laptop niet veel groter dan de kleinere 64 Gb SSD variant. Zou ik deze willen vervangen dan is er een 2.5" SSD van OCZ voor rond de € 80 te koop en de snelheidswinst maakt de laptop weer wat rapper dan dat ie nu is. Daarbij draai ik Ubuntu Linux op deze machine en de Linuxkernel ondersteund TRIM, een techniek die de snelle slijtage van flashgeheugen tegen gaat. Dat wil zeggen als de SSD het commando ondersteunt wat bij de oudere SSD's niet het geval is. Het loont dus om daar op te letten als je een SSD aanschaft. En naarmate de vraag stijgt zullen de prijzen dalen en de vraag is of de fysieke harde schijven dan nog lang mee zullen gaan.
dinsdag 13 juli 2010
Consumentenbond VS raadt iPhone 4 af
Op Webwereld het bericht dat de Amerikaanse consumentenbond de Iphone 4 af raadt vanwege de ontwerpfout in de antenne van het toestel. En dat is toch een forse deuk in het opgepoetste Apple Iphone imago. En voor mensen die het een keer zat worden om allerlei leuterverhalen over de Iphone aan te horen zoals ik, is het koren op de molen om de fanbois lik op stuk te geven. Iets van geen beter vermaak dan leedvermaak en zo.
zaterdag 10 juli 2010
VS zet 'Perfect Citizen' in tegen cyberterreur
Op Webwereld het bericht dat de NSA "Perfect Citizen" wil inzetten tegen cyberterreur. Ook in het artikel een verwijzing naar de reactie van Bruce Schneier die de dreiging van cyberterreur naar het rijk der fabelen verwijst. De software wordt ook al Big Brother genoemd maar een betere benaming is waarschijnlijk Echelon 2. Vooralsnog geeft dit soort ontwikkelingen voorlopig alleen het gebruik van encryptie een boost. Het resultaat daarvan kun je raden namelijk dat encryptie voor de gewone man verboden wordt of dat de key standaard aan een overheidsinstantie moet worden afgestaan.
dinsdag 6 juli 2010
The Reg Guide to Linux
In drie afleveringen geeft The Register een korte beschrijving voor installatie van een Linux distro. Na de eerste aflevering kiezen ze voor Ubuntu als de gemakkelijkst te installeren mainstream distro een keuze waar ik het wel mee eens ben. Alhoewel OpenSuse ook zijn charme heeft vooral vanuit beheer en installatie oogpunt voor zakelijke omgevingen. Maar goed hierbij de afleveringen 1, 2 en 3.
maandag 5 juli 2010
Banken bedreigen beveiligingsonderzoeker
Heel bijzonder het bericht op Webwereld dat deze Italiaanse beveiligingsonderzoeker bedreigt zou zijn door "de banken". Aan de andere kant we hebben al gekkere dingen meegemaakt!
donderdag 1 juli 2010
12 of the most interesting, unusual and useful Linux distros - operating systems, open source, Linux
Op Good Gear Guide een overzicht van 12 bijzondere Linuxdistributies. Je kunt uiteraard met gemak 120 niche distro's benoemen maar dit is een aardige selectie van heel verschillende Linux-toepassingen.
woensdag 30 juni 2010
Regular domains beat smut sites at hosting malware
Op The Register het bericht dat inmiddels meer malware verspreid wordt via legitieme site dan via sites met "adult" content. Avast komt op 99 legitiem tegen 1 pornosite, dat komt niet heel erg sterk onderbouwd over maar de foute code op blackberry.vodafone.co.uk is wel bijzonder natuurlijk.
dinsdag 29 juni 2010
Hof schorst strafzaak tegen p2p-beheerders
Op Webwereld het opmerkelijke bericht dat het Hof de strafzaak tegen Releases4you en Shareconnector geschorst heeft omdat zeer waarschijnlijk sprake is van onrechtmatig optreden van het OM. De kritiek in 2004 was al dat het OM teveel zijn oren had laten hangen naar Brein en dat lijkt nu bevestigd te worden. Dat veranderd overigens niets aan de donkere wolken die boven bittorrentsites hangen als Brein zijn zin krijgt in de procedure tegen Ziggo of als ACTA doorgaat zoals het nu naar uitziet.
zondag 27 juni 2010
Nokia loses top tech brain
Op The Register ook het bericht dat Nokia zijn R&D topman kwijtraakt aan TomTom. Charles Davies kwam bij Nokia terecht na de overname van Psion Technology door Nokia. Geen goed nieuws voor Nokia die al de zeilen bij moet zetten om zijn marktaandeel veilig te stellen.
Nokia picks MeeGo Linux, not Symbian, for flagship phones
Op ArsTechnica het bericht dat Nokia voor zijn highend smartphones afstapt van Symbian en vol voor MeeGo gaat. Symbian heeft de aansluiting met de grote concurrenten Apple en Android gemist en wordt straks alleen voor de massamarkt van goedkope toestellen gebruikt. Daarmee is de overname van de mobiele telefoons door Unix-deriveraten compleet. Apple met zijn BSD deriveraat en Android en Meego als Linux-deriveraten. Tien jaar geleden had niemand dat kunnen voorspellen!
vrijdag 18 juni 2010
Apple's A4 dissected, discussed...and tantalizing
Op EETimes.com een aardige analyse van de A4 ARM processor in de Ipad en de komende Iphone4. Van een echt eigen ontwerp is kennelijk nu nog geen sprake maar Apple heeft inmiddels wel de middelen om tailormade ARM processoren te maken door de overname van de Intrinsic chipdesigners. De core van de A4 blijkt overigens nog een Cortex A8 te zijn dus de eerste verbetering namelijk de dualcore Cortex A9 kunnen we waarschijnlijk op korte termijn tegemoet zien.
maandag 14 juni 2010
SeaMicro Unveils its Low Power Server
Op Data Center Knowledge het bericht dat SeaMicro een nog redelijk onbekend bedrijf een 10U rackserver levert met maar liefst 512 Atom processoren. Het voornaamste nieuws is het relatief lage energiegebruik van deze servers, 2 KwH schijnt heel redelijk te zijn. Het is wel een machine voor een datacenter en niet echt voor het mkb. Een 10U is niet bepaald klein en een Atom processor is qua rekenprestatie niet heel indrukwekkend maar 512 Atom processoren leveren een stevig stukje rekenkracht wat je als mkb niet snel nodig zult hebben.
Ook de lancering van deze server geeft overigens aan dat men serieus bezig is om datacenters minder energiehongerig te maken.
Ook de lancering van deze server geeft overigens aan dat men serieus bezig is om datacenters minder energiehongerig te maken.
donderdag 10 juni 2010
Know your components: Cutting-edge parts for your PC, from Computex 2010
Op PC Authority wat luchtiger nieuws met een fotoserie van de nieuwste pc-onderdelen te zien op Computex 2010.
U.S. scientists design smart underpants that could save lives - Yahoo! News
In anders nieuws vandaag een artikel op Yahoo! News ondergoed met ingebouwde sensoren voor allerlei lichaamsfuncties. Nu als eerste in ontwikkeling voor militairen in oorlogsgebied maar het potentieel is veel groter. In die zin is nanotechnologie verreweg de interessantste ontwikkeling de komende jaren. Voor sensoren maar ook voor processoren: veel heel kleine processoren met een laag energiegebruik maar toch krachtig door de grote aantallen.
zondag 6 juni 2010
Netgear Stora MS2110
Deze Netgear Stora is op het ogenblik volop in de aanbieding. Mijn exemplaar heb ik voor € 149 opgehaald bij Paradigit maar er zijn in Pricewatch genoeg vergelijkbare aanbiedingen te vinden. De Stora wordt geleverd met één hdd maar heeft nog plaats voor een tweede schijf om een RAID 1 opstelling te maken. Die tweede schijf heb ik er meteen bij gekocht zodat ik voor een kleine € 225 een leuk werkend vierkant kastje heb staan met 2x1 Tb erin.
De installatie is doodsimpel, je maakt een systeemnaam, gebruikersnaam en wachtwoord aan met de bijgeleverde installatiecd voor Windows of Apple en klaar ben je. Het is een NAS bedoeld voor niet te moeilijk doende gebruikers en biedt een mogelijkheid om foto's en mediabestanden met familie en vrienden vanuit de browser te delen met vooraf ingestelde accounts via het internet. Dit betekent wel dat die connectie, ook voor het beheer van de Stora altijd via mystora.com verloopt. Daar is wel een trucje voor maar standaard wil hij persé via het internet.
Het is een net afgewerkt zwart Netgear kubusje en maakt weinig tot geen lawaai afhankelijk van welke harde schijf je monteert. Mijn twee Hitachi schijven maken bij het schrijven nog aardig wat lawaai maar gaan na gebruik wel powerdown. Een aardige extra is de mogelijkheid om in te stellen wanneer het kastje aan en uit gaat om energie te sparen.
Zoals gezegd bied het kastje plaats aan twee hotswappable harde schijven van maximaal 2 Tb. De schijven zitten overigens fysiek gespiegeld wat ik in de eerste instantie niet in de gaten had en ik me al verbaasde dat het niet gelijk paste. 2 Tb is voor mijn doeleinden goed genoeg voor iets mooiers/beters ben je ook al snel veel meer geld kwijt. Het geheel wordt ook nauwelijks warm. De USB-aansluiting is te gebruiken voor een printer of externe opslag wat in mijn geval weer een printerserver uitspaart.
Wat de één prima vind namelijk eenvoudig toegang via het internet, vind een ander vreselijk en bij die laatste categorie hoor ik. Gelukkig zijn er meer mensen die er zo over denken en alle informatie om het apparaat, wat onder Linux draait, naar je eigen hand te zetten is voorhanden op HardwareHackersUnite.
Dit spaart je gelijk een abonnement op de Premium software uit, die enkele extra functionaliteiten biedt zoals meer dan drie gebruikers aanmaken.
Al met al is het een handig functioneel kastje voor relatief weinig geld, behoorlijk energiezuinig en wat eenvoudig naar je eigen hand te zetten is.
De installatie is doodsimpel, je maakt een systeemnaam, gebruikersnaam en wachtwoord aan met de bijgeleverde installatiecd voor Windows of Apple en klaar ben je. Het is een NAS bedoeld voor niet te moeilijk doende gebruikers en biedt een mogelijkheid om foto's en mediabestanden met familie en vrienden vanuit de browser te delen met vooraf ingestelde accounts via het internet. Dit betekent wel dat die connectie, ook voor het beheer van de Stora altijd via mystora.com verloopt. Daar is wel een trucje voor maar standaard wil hij persé via het internet.
Het is een net afgewerkt zwart Netgear kubusje en maakt weinig tot geen lawaai afhankelijk van welke harde schijf je monteert. Mijn twee Hitachi schijven maken bij het schrijven nog aardig wat lawaai maar gaan na gebruik wel powerdown. Een aardige extra is de mogelijkheid om in te stellen wanneer het kastje aan en uit gaat om energie te sparen.
Zoals gezegd bied het kastje plaats aan twee hotswappable harde schijven van maximaal 2 Tb. De schijven zitten overigens fysiek gespiegeld wat ik in de eerste instantie niet in de gaten had en ik me al verbaasde dat het niet gelijk paste. 2 Tb is voor mijn doeleinden goed genoeg voor iets mooiers/beters ben je ook al snel veel meer geld kwijt. Het geheel wordt ook nauwelijks warm. De USB-aansluiting is te gebruiken voor een printer of externe opslag wat in mijn geval weer een printerserver uitspaart.
Wat de één prima vind namelijk eenvoudig toegang via het internet, vind een ander vreselijk en bij die laatste categorie hoor ik. Gelukkig zijn er meer mensen die er zo over denken en alle informatie om het apparaat, wat onder Linux draait, naar je eigen hand te zetten is voorhanden op HardwareHackersUnite.
Dit spaart je gelijk een abonnement op de Premium software uit, die enkele extra functionaliteiten biedt zoals meer dan drie gebruikers aanmaken.
Al met al is het een handig functioneel kastje voor relatief weinig geld, behoorlijk energiezuinig en wat eenvoudig naar je eigen hand te zetten is.
zondag 16 mei 2010
'Tamper evident' CPU warns of malicious backdoors
Op &The Register een bericht over het veiliger maken van processoren door het toevoegen van een unit die bijzondere processor- en data-activiteit als gevolg van allerhande malware kan signaleren. Qua idee vergelijkbaar met het cellofaantje om je levensmiddelen of de klik-klak-deksel van een jampot. Je kunt signaleren dat er iets mis je voorkomt het er niet mee. En het getal van 5% van apparatuur wereldwijd waar mee gerommeld is dat in het artikel genoemd wordt is in dat opzicht wel verontrustend. Te meer daar heel veel electronica in China geproduceerd wordt en het bekend is dat het Chinese leger zich ook bekwaamd in electronische oorlogsvoering. Alle reden om deze ontwikkelingen, zowel de geinfecteerder processoren als de beveiligingsmaatregelen in de gaten te houden.
vrijdag 7 mei 2010
5 Gratis remote access tools
Op Techworld een overzicht van 5 gratis remote access tools. Waarbij de voorkeur van Techworld uitgaat naar Gbridge. Mijn voorkeur is nog steeds ssh met portforwarding voor RDP (Remotedesktop protocol oftewel Bureaublad op afstand). Maar dat heeft er meer mee te maken dat ik thuis Ubuntu Linux draai en geen zin heb om Windowssoftware te installeren. De terminalserverclient in Linux doet het overigens prima dus daarvoor hoef je ook niets extra te installeren. Portforwarding heeft mijn voorkeur omdat je dan alleen de ssh-port open hebt staan en die vervolgens zo kan instellen dat alleen public key toegang mogelijk is en je dus geen gezeur hebt met scriptkiddies die brute-forceattacks uitvoeren. VNC die ook genoemd wordt is ook een mogelijkheid maar mijn ervaring tot nu toe is dat deze baggertraag is of tenminste was tot voor een paar jaar terug. Voor niet Windowsomgevingen kan ik overigens NX-server en client adviseren, makkelijk te installeren en razendsnel.
donderdag 6 mei 2010
Intel's nieuwe Atom Z6xx serie opent de aanval op ARM in de smartphonemarkt
Op Arstechnica het bericht dat Intel met de nieuwe Atom Z6xx serie de aanval opent op ARM in de smartphonemarkt. Zoals het bericht terecht stelt is deze nieuwe telg aan de Intel stam nog niet echt energiezuinig maar zou de volgende versie (Medfield) in 2011 dit heel goed wel kunnen zijn. Grote vraag is wat er intussen bij de diverse ARM makers in de pijplijn zit. Berichten over dual-cores en multicores zijn er genoeg maar die zijn nog niet in een mobieltje of tabletpc/netbook gesignaleerd.
woensdag 28 april 2010
Mobiele breedbandveiling levert weinig op
Op Webwereld een berichtje over de mobiele breedbandveiling waar met name voor de Wimax frequenties geen belangstelling was. En de geboden bedragen in vergelijking met 10 jaar terug, met de internethype op zijn hoogtepunt, een schijntje zijn. Wel leuk in de commentaren de verwijzing naar het onderstaande stripje van Dilbert.
donderdag 22 april 2010
Google Buys Some of Apple's Former Chip Team | News & Opinion
Op PCMag.com het opmerkelijke bericht dat Google Agnilux heeft overgenomen. Deze startup bestaat uit het team designers van A4 ARM processor die Apple gebruikt in de Ipad. Het bedrijfje zou bezig zijn met het ontwerp van een energiezuinige serverplatform gebaseerd op ARM processoren. Maar de meeste analisten houden het erop dat Google vooral geïnteresseerd is in een energiezuinige processor voor allerlei mobieltjes, tablets enz. Het is een opmerkelijke stap voor Google omdat zij totnutoe alle hardware bij derden inkochten zoals de G1 en de Nexus die bij HTC vandaan komen.
zondag 18 april 2010
School secretly snapped 1000s of students at home
Op The Register het inmiddels op grote schaal bekende verhaal over een school die illegaal gebruik gemaakt heeft van een anti-diefstal voorziening op de door hun verstrekte notebooks. Een beter bewijs dat zodra iets technisch mogelijk is het ook (mis)bruikt zal worden kun je niet krijgen. In dit geval betrof het kennelijk normale menselijke nieuwsgierigheid. Maar wat te denken van (levens)verzekeringsmaatschappijen die maar wat graag kennis zullen nemen van je electronische patientendossier. Maar ook je buurvrouw die benieuwd is naar een van de vele andere registraties waar je in terecht gekomen bent is eenvoudig weg ongewenst. Privacy is een groot goed, te groot om de overheid en bedrijfsleven op hun blauwe ogen te geloven bij de zoveelste aantastende maatregel.
dinsdag 13 april 2010
Gosling gusher sinks Oracle's Java cred
Op The Register een berichtje over de braindrain bij Sun na de overname door Oracle. Of zoals The Reg zegt het verlies van geloofwaardigheid van Oracle naar de Java community. De preciese bedoelingen van Oracle met de overname van Sun is mij nooit helemaal duidelijk geworden maar ze verliezen een hoop kwaliteiten op deze manier. Waarmee niet gezegd is dat ze geen geld kunnen verdienen met Sun maar op langere termijn ga je die mensen met visie toch missen.
zaterdag 10 april 2010
m0n0wall op een voormalige Wyse Winterm "terminal"
Ter vervanging van een oude firewall gebaseerd op Smoothwall die met de huidige downloadsnelheiden toch wel wat traag werd heb ik een nieuw apparaatje met m0n0wall in elkaar gezet. De toko waar ik dit 2e hands apparaatje vandaan heb gehaald is trouwens niet erg goedkoop als je meer wilt dan alleen de hardware. Overigens zeggen ze nergens dat het een Wyse Winterm is maar hebben het over een mini-pc met een VIA EPIA VIA C3 550 Mhz moederbordje. Strikt genomen is dat correct want met het nodige zoeken kun je het vergelijkbare EPIA 800 bordje wel terugvinden op het web.
Een versie met 256 Mb geheugen en een 256 Mb IDE flashdisk kost € 49, zonder geheugen € 45. Een versie met Windows XP embedded kost dan € 65 evenals een versie met m0n0wall en een versie met FreeNAS. Voor de m0n0wall moet je er dan nog een extra netwerkkaartje insteken à raison € 17,50. En in alle gevallen voor verzending in Nederland € 6 plus een bedrag afhankelijk van je betaalwijze. Ideal is nog het goedkoopst en zelfs daar rekenen ze nog € 0,75 voor. Wat overigens pas op het laatste moment te zien is. En dan te bedenken dat ze in 2008 op een beurs voor € 25 weggingen volgens een berichtje op Tweakers.
Voor die 4 of 5 euro ga ik geen 256 Mb geheugen zoeken dus ik heb een exemplaar met geheugen en flashdisk besteld. Een netwerkkaartje had ik zelf nog wel liggen dus daarmee bespaarde ik me alvast € 17,50. Het Via EPIA bordje heeft overigens alle normale pc-aansluitingen zoals USB, twee IDE poorten, geluid, video, netwerk en een PCI-slot onboard. Het kastje heeft verder ruimte voor een 3.5" hdd en voor een slimline CD/DVD. Het PCI-slot is geplaats als risercard zodat het een mooi plat kastje is. Voor het installeren heb ik een externe cd-romdrive gebruikt omdat dat toch een eenmalige aangelegenheid is.
Overigens is zonder besturingssysteem betrekkelijk er zit een sticker voor XPe op de kast dus kun je heel legaal een nieuwe versie installeren als je de installatiemedia hebt. Maar XPe staat er gewoon nog op, alleen het Administrator wachtwoord is onbekend. En dat heb je nodig als je iets weg wilt schrijven naar de flashdisk. Omdat flashdisks maar beperkt schrijfbaar zijn wordt bij het opstarten alle bestandswijzingen inclusief swapbestand naar een ramdisk geschreven. Om wijzigingen permanent te maken moet je het write-filter activeren, iets dat alleen het Administrator-account kan doen.
Nu is dit exemplaar niet aangeschaft om te internetten maar hij zou daar wel prima geschikt voor zijn. Zodra je 'm uitzet zijn alle mogelijk kwaadaardige bestandswijzingen ook weg. Nu is de internet ervaring met een 550 Mhz C3 niet heel geweldig als je veel sites met Flash rommel bekijkt zoals Youtube. Maar de meeste meer tekst geörienteerde sites zijn er heel goed mee te doen. Al met al interessant genoeg om te proberen de XPe versie te bewaren voor verdere experimenten. Een thinclient die ook thinclient heet kost bij hetzelfde bedrijf overigens € 99 en meer dus weet wat je doet als je een tweedehands thinclient nodig hebt.
Mijn eerste poging om het wachtwoord te kraken met Ophcrack werkte niet echt. Alleen het userwachtwoord werd achterhaald: user maar dat wist ik al en bovendien logt ie automatisch in. Een andere password-cracker wilde geld zien en dat had ik er niet voor over. Maar de Offline NT Password & Registry Editor kraakt weliswaar geen Administrator passwords maar maakt ze gewoon leeg. In die enkele gevallen dat iemand Windows encryptie ingeschakeld heeft is het jammer want die bestanden blijven encrypted maar dat was hier niet het geval.
Voordat ik een kraakpoging kon doen moest ik eerst in het BIOS de boot-volgorde voor de cdrom-drive aanpassen. Helaas word je dan ook geconfronteerd met een wachtwoord. Een taaie want de CMOS resetten of de batterij eruit trekken helpt niet. Zoeken op het internet wel want Wyse blijkt zijn Winterms standaard te voorzien van het wachtwoord Fireport. Of het voor alle soorten en types geldt weet ik niet maar op dit exemplaar wel. Waarna ik de wachtwoorden in BIOS setup uit kon schakelen. In een ongecontroleerde omgeving kan ik me voorstellen dat je een dergelijk wachtwoord instelt. Waar dit machientje komt te staan ben je fysiek direct bij het netwerk zelf en dan is het weinig functioneel.
Na het wissen van het wachtwoord opnieuw opstarten en als Administrator het write-filter ingeschakeld en Disk2VHD opgehaald. Helaas wilde die niet werken omdat er geen snapshot van de drive gemaakt kon worden. Dus dan maar Puppy Linux opgestart maar omdat die volledig in RAM draait toch maar eerst even 256 Mb erbij gezet. Dat kan want er is ruimte voor twee geheugenplakken op het moederbordje. Niet vergeten even het netwerk te configuren omdat ik de image van de flashdrive naar een netwerkschijf wil kopieëren. En omgekeerd de image voor m0n0wall te downloaden en naar de flashdrive te schrijven.
De image van XPe is maar 256 Mb en bijna helemaal vol dus die kopieer ik ongecomprimeerd met dd if=/dev/hda of=/mnt/netwerk (/mnt/netwerk is gemount als mount -t smbfs //ipnummer/share /mnt/netwerk -o user=user -o password=password). En omgekeerd gunzip /tmp/m0n0wall.img|dd of=/dev/hda bs=16k. Na het rebooten krijg je een menu voor wat instellingen te wijzigen en te rebooten. Zodra je de twee netwerkkaarten een ip-nummer hebt gegeven kun je verder alles instellen via de webbrowser. Uiteraard moet je dan wel aan de goede kant van de firewall zitten anders gebeurt er niet veel.
m0n0wall is overigens gebaseerd op FreeBSD net als FreeNAS en qua gebruikersinterface lijken ze wel wat op elkaar en ook qua werking. FreeNAS kan ook in het geheugen draaien en wordt ook geconfigureerd met behulp van een enkel (xml-)bestand. BSD-varianten staan bekend om hun sterke beveiligingsvoorzieningen wat dat betreft staat m0n0wall op goede grond. Daarnaast is de filosofie van de bedenker ook dat een firewall vooral een firewall moet zijn.
Andere functies zijn er dus nauwelijks maar een bijzonderheid is wel dat je een Captive portal kunt instellen. Inclusief de mogelijkheid van vouchers zodat je bijvoorbeeld op een camping een betaalde wireless accesspoint kunt maken. Daarnaast kun je network traffic shaping inschakelen zodat je bepaalde soorten netwerkverkeer kunt beperken of bevoordelen. De doorvoersnelheid van de netwerkkaarten hangt overigens sterk af van het soort kaart en in hoeverre de host-processor belast wordt. De resultaten in de praktijk bij een snelle verbinding komen nog wel een keer hier aan bod. De paar kleine testen die ik nu gedaan heb zijn echter veelbelovend.
Een versie met 256 Mb geheugen en een 256 Mb IDE flashdisk kost € 49, zonder geheugen € 45. Een versie met Windows XP embedded kost dan € 65 evenals een versie met m0n0wall en een versie met FreeNAS. Voor de m0n0wall moet je er dan nog een extra netwerkkaartje insteken à raison € 17,50. En in alle gevallen voor verzending in Nederland € 6 plus een bedrag afhankelijk van je betaalwijze. Ideal is nog het goedkoopst en zelfs daar rekenen ze nog € 0,75 voor. Wat overigens pas op het laatste moment te zien is. En dan te bedenken dat ze in 2008 op een beurs voor € 25 weggingen volgens een berichtje op Tweakers.
Voor die 4 of 5 euro ga ik geen 256 Mb geheugen zoeken dus ik heb een exemplaar met geheugen en flashdisk besteld. Een netwerkkaartje had ik zelf nog wel liggen dus daarmee bespaarde ik me alvast € 17,50. Het Via EPIA bordje heeft overigens alle normale pc-aansluitingen zoals USB, twee IDE poorten, geluid, video, netwerk en een PCI-slot onboard. Het kastje heeft verder ruimte voor een 3.5" hdd en voor een slimline CD/DVD. Het PCI-slot is geplaats als risercard zodat het een mooi plat kastje is. Voor het installeren heb ik een externe cd-romdrive gebruikt omdat dat toch een eenmalige aangelegenheid is.
Overigens is zonder besturingssysteem betrekkelijk er zit een sticker voor XPe op de kast dus kun je heel legaal een nieuwe versie installeren als je de installatiemedia hebt. Maar XPe staat er gewoon nog op, alleen het Administrator wachtwoord is onbekend. En dat heb je nodig als je iets weg wilt schrijven naar de flashdisk. Omdat flashdisks maar beperkt schrijfbaar zijn wordt bij het opstarten alle bestandswijzingen inclusief swapbestand naar een ramdisk geschreven. Om wijzigingen permanent te maken moet je het write-filter activeren, iets dat alleen het Administrator-account kan doen.
Nu is dit exemplaar niet aangeschaft om te internetten maar hij zou daar wel prima geschikt voor zijn. Zodra je 'm uitzet zijn alle mogelijk kwaadaardige bestandswijzingen ook weg. Nu is de internet ervaring met een 550 Mhz C3 niet heel geweldig als je veel sites met Flash rommel bekijkt zoals Youtube. Maar de meeste meer tekst geörienteerde sites zijn er heel goed mee te doen. Al met al interessant genoeg om te proberen de XPe versie te bewaren voor verdere experimenten. Een thinclient die ook thinclient heet kost bij hetzelfde bedrijf overigens € 99 en meer dus weet wat je doet als je een tweedehands thinclient nodig hebt.
Mijn eerste poging om het wachtwoord te kraken met Ophcrack werkte niet echt. Alleen het userwachtwoord werd achterhaald: user maar dat wist ik al en bovendien logt ie automatisch in. Een andere password-cracker wilde geld zien en dat had ik er niet voor over. Maar de Offline NT Password & Registry Editor kraakt weliswaar geen Administrator passwords maar maakt ze gewoon leeg. In die enkele gevallen dat iemand Windows encryptie ingeschakeld heeft is het jammer want die bestanden blijven encrypted maar dat was hier niet het geval.
Voordat ik een kraakpoging kon doen moest ik eerst in het BIOS de boot-volgorde voor de cdrom-drive aanpassen. Helaas word je dan ook geconfronteerd met een wachtwoord. Een taaie want de CMOS resetten of de batterij eruit trekken helpt niet. Zoeken op het internet wel want Wyse blijkt zijn Winterms standaard te voorzien van het wachtwoord Fireport. Of het voor alle soorten en types geldt weet ik niet maar op dit exemplaar wel. Waarna ik de wachtwoorden in BIOS setup uit kon schakelen. In een ongecontroleerde omgeving kan ik me voorstellen dat je een dergelijk wachtwoord instelt. Waar dit machientje komt te staan ben je fysiek direct bij het netwerk zelf en dan is het weinig functioneel.
Na het wissen van het wachtwoord opnieuw opstarten en als Administrator het write-filter ingeschakeld en Disk2VHD opgehaald. Helaas wilde die niet werken omdat er geen snapshot van de drive gemaakt kon worden. Dus dan maar Puppy Linux opgestart maar omdat die volledig in RAM draait toch maar eerst even 256 Mb erbij gezet. Dat kan want er is ruimte voor twee geheugenplakken op het moederbordje. Niet vergeten even het netwerk te configuren omdat ik de image van de flashdrive naar een netwerkschijf wil kopieëren. En omgekeerd de image voor m0n0wall te downloaden en naar de flashdrive te schrijven.
De image van XPe is maar 256 Mb en bijna helemaal vol dus die kopieer ik ongecomprimeerd met dd if=/dev/hda of=/mnt/netwerk (/mnt/netwerk is gemount als mount -t smbfs //ipnummer/share /mnt/netwerk -o user=user -o password=password). En omgekeerd gunzip /tmp/m0n0wall.img|dd of=/dev/hda bs=16k. Na het rebooten krijg je een menu voor wat instellingen te wijzigen en te rebooten. Zodra je de twee netwerkkaarten een ip-nummer hebt gegeven kun je verder alles instellen via de webbrowser. Uiteraard moet je dan wel aan de goede kant van de firewall zitten anders gebeurt er niet veel.
m0n0wall is overigens gebaseerd op FreeBSD net als FreeNAS en qua gebruikersinterface lijken ze wel wat op elkaar en ook qua werking. FreeNAS kan ook in het geheugen draaien en wordt ook geconfigureerd met behulp van een enkel (xml-)bestand. BSD-varianten staan bekend om hun sterke beveiligingsvoorzieningen wat dat betreft staat m0n0wall op goede grond. Daarnaast is de filosofie van de bedenker ook dat een firewall vooral een firewall moet zijn.
Andere functies zijn er dus nauwelijks maar een bijzonderheid is wel dat je een Captive portal kunt instellen. Inclusief de mogelijkheid van vouchers zodat je bijvoorbeeld op een camping een betaalde wireless accesspoint kunt maken. Daarnaast kun je network traffic shaping inschakelen zodat je bepaalde soorten netwerkverkeer kunt beperken of bevoordelen. De doorvoersnelheid van de netwerkkaarten hangt overigens sterk af van het soort kaart en in hoeverre de host-processor belast wordt. De resultaten in de praktijk bij een snelle verbinding komen nog wel een keer hier aan bod. De paar kleine testen die ik nu gedaan heb zijn echter veelbelovend.
vrijdag 9 april 2010
Lenovo delays ARM-based netbook?
Op The Register Lenovo delays ARM-based netbook? levert een deja-vu gevoel op. De vorige keer dat er een serie netbooks op basis van een ARM-processor werd aangekondigd waren Intel en Microsoft er als de kippen bij om de hardwareleveranciers onder druk te zetten. Want geen Intelprocessor en geen Windows besturingssysteem was natuurlijk een gruwel voor deze "innovatieve" Wintel combinatie. Maar het kan ook zijn dat Intel het Meego OS (combinatie van Maemo van Nokia en Moblin van Intel) op dit apparaat wil hebben ipv Android. Over drie maanden weten we het, als er dan geen productlancering is ga er dan maar van uit dat van uitstel afstel komt.
dinsdag 6 april 2010
Intel wants vintage x64 servers on rubbish heap
Op The Register Intel wants vintage x64 servers on rubbish heap het bericht dat Intel het een goed moment vindt om de oude single en dual core 64-bits server op de schroothoop te gooien. Alhoewel zoals het artikel al aangeeft Intel hier en daar wat goochelt met de performancebenchmarks en performance per watt prestaties is het wel duidelijk dat de nieuwste Westmere chips erg goed presteren. En als het artikel correct is dat vorig jaar ongeveer een miljoen servers niet vervangen zijn ivm gebrek aan geld is er inmiddels een aanzienlijke vervangingsmarkt. Zelf als er geen behoefte is aan vergroting van de rekencapaciteit kan door verdergaande virtualisatie een datacenter met minder servers dezelfde prestaties leveren tegen een lager energiegebruik. En dat is nooit verkeerd.
vrijdag 2 april 2010
Kleine probleempjes, grote ergernissen ook met Open Source Software!
Van de week om precies te zijn woensdagavond, dus heel erg tijd, was ik druk bezig met mijn eigen belastingaangifte. En omdat het grote beeldscherm ook als tv gebruikt wordt was ik aangewezen op een Linux-only omgeving van mijn laptop. Over het algemeen geen probleem want er zijn maar weinig dingen die je alleen met Windows kunt doen. Zo is bijvoorbeeld telebankieren met Firefox bij de meeste banken geen probleem. Ook het downloaden van de mutaties van het afgelopen jaar in csv-formaat gaat prima. Allemaal dingen die ik al eens eerder gedaan heb dus het zou allemaal geen probleem moeten zijn.
Maar ja theorie en praktijk zijn verschillende dingen. Zo wilde de laptop aan de keukentafel geen wifi verbinding maken met mijn modem. Ik heb van alles geprobeerd, mijn profiel verwijderd, me opnieuw aangemeld, wachtwoord gecontroleerd, allemaal lauwloene. Nu is mijn laptop niet zo nieuw meer dus de batterij begon al aardig leeg te raken evenals mijn voorraad geduld. Dus toch maar terug naar de woonkamer om de stroom aan te sluiten en om naar een langere netwerkkabel te zoeken.
Zo gezegd, zo gedaan de stroom aangesloten en op zoek naar een netwerkkabel. Kom ik terug met een kabel zie ik tot mijn stomme verbazing dat de laptop geheel op eigen houtje een draadloze verbinding gemaakt heeft. Daar wil ik dan op zo'n moment toch meer van weten dus ik trek de stroom eruit maar de laptop geeft geen kik. Ik sluit de laptop af en start 'm opnieuw op: geen verbinding en het hatelijke bericht "Your now offline". Nu de stroom er weer in en floep: verbinding. Ongetwijfeld is hier ergens een logische verklaring voor te vinden maar wat een ergernis.
Maar de tijd begon te dringen dus gauw maar het csv-bestand opgehaald van de hoofdmachine met NX
en ingelezen in OpenOffice. Maar na het sorteren en maken van subtotalen kom ik er al snel achter dat ik de eerste drie maanden van 2009 mis. Mijn humeur was op dat moment al dicht in de buurt van het kookpunt maar toch maar een nieuwe download gemaakt. Weer geen januari, februari en maart te bekennen na het importeren. Dit keer besluit ik het bestand met een gewone teksteditor te openen maar alle mutaties zijn gewoon aanwezig. Ook het bestand splitsen en in tweeën importeren, no deal. Ergens in het bestand zit iets wat OpenOffice niet wil lezen of van uit zijn dak gaat en niet alleen OpenOffice.
Inmiddels is het grote scherm weer vrij dus ik start mijn virtuele Windows 7 op met OfficeXP erop en importeer het bestand moeiteloos zonder hik of foutmelding. Snel mijn aangifte ingevuld en daarna geprobeerd het bestand weer in OpenOffice op mijn hoofdmachine te importeren, floep geen enkel probleem met het Excel bestand. Ook hier is ongetwijfeld een logische verklaring voor te vinden maar wat een ergernis. Mijn aangifte was nog wel voor 23:59 uur weg maar die ergernissen waren tegen 01:00 uur pas zover gezakt dat ik zonder schuimbekken naar bed kon gaan!
Ligt het nu aan de Open Source software? Nee natuurlijk niet, ook bij Microsoft producten heb ik de gekste dingen meegemaakt. Maar wie denkt dat het bij Open Source niet voorkomt wordt zondermeer teleurgesteld.
Het kan nog irritanter: Tot mijn grote ergernis krijg ik deze post niet verwerkt op Blogspot. Een of andere vage foutmelding waar je geen flikker mee kunt beginnen. Er zijn van die dagen dat je alle computers en software van 20 hoog naar beneden wil flikkeren. Vandaag is zo'n dag.
Maar ja theorie en praktijk zijn verschillende dingen. Zo wilde de laptop aan de keukentafel geen wifi verbinding maken met mijn modem. Ik heb van alles geprobeerd, mijn profiel verwijderd, me opnieuw aangemeld, wachtwoord gecontroleerd, allemaal lauwloene. Nu is mijn laptop niet zo nieuw meer dus de batterij begon al aardig leeg te raken evenals mijn voorraad geduld. Dus toch maar terug naar de woonkamer om de stroom aan te sluiten en om naar een langere netwerkkabel te zoeken.
Zo gezegd, zo gedaan de stroom aangesloten en op zoek naar een netwerkkabel. Kom ik terug met een kabel zie ik tot mijn stomme verbazing dat de laptop geheel op eigen houtje een draadloze verbinding gemaakt heeft. Daar wil ik dan op zo'n moment toch meer van weten dus ik trek de stroom eruit maar de laptop geeft geen kik. Ik sluit de laptop af en start 'm opnieuw op: geen verbinding en het hatelijke bericht "Your now offline". Nu de stroom er weer in en floep: verbinding. Ongetwijfeld is hier ergens een logische verklaring voor te vinden maar wat een ergernis.
Maar de tijd begon te dringen dus gauw maar het csv-bestand opgehaald van de hoofdmachine met NX
en ingelezen in OpenOffice. Maar na het sorteren en maken van subtotalen kom ik er al snel achter dat ik de eerste drie maanden van 2009 mis. Mijn humeur was op dat moment al dicht in de buurt van het kookpunt maar toch maar een nieuwe download gemaakt. Weer geen januari, februari en maart te bekennen na het importeren. Dit keer besluit ik het bestand met een gewone teksteditor te openen maar alle mutaties zijn gewoon aanwezig. Ook het bestand splitsen en in tweeën importeren, no deal. Ergens in het bestand zit iets wat OpenOffice niet wil lezen of van uit zijn dak gaat en niet alleen OpenOffice.
Inmiddels is het grote scherm weer vrij dus ik start mijn virtuele Windows 7 op met OfficeXP erop en importeer het bestand moeiteloos zonder hik of foutmelding. Snel mijn aangifte ingevuld en daarna geprobeerd het bestand weer in OpenOffice op mijn hoofdmachine te importeren, floep geen enkel probleem met het Excel bestand. Ook hier is ongetwijfeld een logische verklaring voor te vinden maar wat een ergernis. Mijn aangifte was nog wel voor 23:59 uur weg maar die ergernissen waren tegen 01:00 uur pas zover gezakt dat ik zonder schuimbekken naar bed kon gaan!
Ligt het nu aan de Open Source software? Nee natuurlijk niet, ook bij Microsoft producten heb ik de gekste dingen meegemaakt. Maar wie denkt dat het bij Open Source niet voorkomt wordt zondermeer teleurgesteld.
Het kan nog irritanter: Tot mijn grote ergernis krijg ik deze post niet verwerkt op Blogspot. Een of andere vage foutmelding waar je geen flikker mee kunt beginnen. Er zijn van die dagen dat je alle computers en software van 20 hoog naar beneden wil flikkeren. Vandaag is zo'n dag.
dinsdag 30 maart 2010
Jury says Novell owns Unix copyrights
Op Salt Lake Tribune Jury says Novell owns Unix copyrights het goede nieuws dat niet SCO maar Novell de rechten bezit op Unix. SCO zegt nog wel door te gaan met zijn rechtszaak tegen IBM over vermeende inbreuk door IBM door overname van Unix programmacode in Linux. Veel kans op succes daarmee is er nu niet omdat ze de rechten op die code niet bezitten. En dat nog afgezien van het feit dat IBM financieel gezond is en SCO zo goed als dood.
maandag 29 maart 2010
Onderzoek: beveiliging EPD fundamenteel zwak
Duidelijk verhaal op Webwereld, Onderzoek: beveiliging EPD fundamenteel zwak. Dit is een en dezelfde overheid die je vingerafdrukken opslaat in een database. Je kenteken registreert als je op de snelweg rijdt en al je bewegingen volgt via de OV-chip kaart en mobiele telefoon.
woensdag 24 maart 2010
Webwinkels: DRM verergert piraterij e-books
Op Webwereld het opmerkelijke bericht Webwinkels: DRM verergert piraterij e-books. Nu weet vrijwel iedereen of kan vrijwel iedereen weten dat het zo is maar de contentindustrie konkelt liever via ACTA allerlei sneaky regelingen bij elkaar dan dat ze hun businessmodel aanpassen. En dan is het wel opvallend om dit tegengeluid te horen.
zondag 21 maart 2010
Mail importfunctie Mozilla Thunderbird
De resultaten van de importfunctie van Mozilla Thunderbird zijn nogal gevariëerd. Een tijdje terug importeerde ik de instellingen en bestanden van een oude XP-machine naar Windows 7. Windows 7 heeft geen standaard mailprogramma meer omdat Microsoft er vanuit gaat dat je of Outlook gebruikt of webmail.
Grote vraag was dan ook waar is de mail uit Outlook Express gebleven? Maar dat was geen probleem: Bij installatie van Thunderbird kreeg je de vraag of je de instellingen en mail uit Outlook Express wilde importeren en een paar tellen later was alles geïmporteerd. Prima geregeld dus?
Nou nee, deze week kreeg ik de vraag of waar de mail gebleven was na een upgrade van Vista naar Windows 7. Windows Mail van Vista loopt niet op Windows 7 tenzij je een paar hacks wilt uitvoeren. De importfunctie van Thunderbird ging wel aan de slag maar het resultaat was nul, geen mail bekennen. Het bijzondere was dat als je de map met mail gevonden had je wel de afzonderlijke mailtjes in eml formaat kon lezen met Thunderbird.
Na flink wat rondzoeken vond ik echter de ImportExportTools add-on voor Thunderbird. De add-on kan een los eml-bestandje importeren maar ook een hele directory met eml-bestanden en dat is wat je wilt in dit geval. Nu was er hier sprake van maar één account en daarvoor moest je wel een nieuwe map voor maken. Ik kwam echter ook de melding tegen dat het soms met meerdere accounts niet altijd goed gaat. Blijft natuurlijk bijzonder dat Microsoft op geen enkele manier de gebruikers van Windows 7 voorziet van een emailprogramma en zelfs het oude Windows Mail uit Vista onbruikbaar gemaakt heeft. Maar goed Mozilla en Gmail zullen er niet over klagen.
Grote vraag was dan ook waar is de mail uit Outlook Express gebleven? Maar dat was geen probleem: Bij installatie van Thunderbird kreeg je de vraag of je de instellingen en mail uit Outlook Express wilde importeren en een paar tellen later was alles geïmporteerd. Prima geregeld dus?
Nou nee, deze week kreeg ik de vraag of waar de mail gebleven was na een upgrade van Vista naar Windows 7. Windows Mail van Vista loopt niet op Windows 7 tenzij je een paar hacks wilt uitvoeren. De importfunctie van Thunderbird ging wel aan de slag maar het resultaat was nul, geen mail bekennen. Het bijzondere was dat als je de map met mail gevonden had je wel de afzonderlijke mailtjes in eml formaat kon lezen met Thunderbird.
Na flink wat rondzoeken vond ik echter de ImportExportTools add-on voor Thunderbird. De add-on kan een los eml-bestandje importeren maar ook een hele directory met eml-bestanden en dat is wat je wilt in dit geval. Nu was er hier sprake van maar één account en daarvoor moest je wel een nieuwe map voor maken. Ik kwam echter ook de melding tegen dat het soms met meerdere accounts niet altijd goed gaat. Blijft natuurlijk bijzonder dat Microsoft op geen enkele manier de gebruikers van Windows 7 voorziet van een emailprogramma en zelfs het oude Windows Mail uit Vista onbruikbaar gemaakt heeft. Maar goed Mozilla en Gmail zullen er niet over klagen.
woensdag 17 maart 2010
Googlenet dwarfs all but two of world's ISPs
Ook een interessant gegeven op The Register Googlenet dwarfs all but two of world's ISPs. Nog even en Google heeft zijn eigen internet van deur tot deur. En met de hoge snelheden die ze in gedachten hebben zullen er genoeg klanten zijn die daarvoor hun privacy graag voor op geven. Als aanzet tot concurrentie is het natuurlijk prima maar het gevaar dat de volgende monopolist hiermee in de startblokken staat is levensgroot.
zaterdag 13 maart 2010
Intel's NAS-specific Atom platform hastens PCification
Op Arstechnica Intel's NAS-specific Atom platform hastens PCification waaruit blijkt dat Intel inmiddels ook de SoHo NAS-markt geroken heeft en er zelfs een geoptimaliseerde Atom-processor+chipset aangekondigd heeft. En het is een logische zet want het is de plek waar ze voldoende weerwoord hebben tegen de goedkope langzame ARM-processoren waarmee veel huidige NAS-bouwers hun producten mee uitrusten. Die wie weet hoef je over een jaartje niet zelf meer een NAS te bouwen maar kun je 'm zo van uit de winkel halen.
maandag 8 maart 2010
Zelf bouwen van een mini-NAS deel 2
Wat is een mini-NAS zonder een besturingssysteem? Niet erg nuttig. Maar een besturingssysteem kiezen is nog niet zo eenvoudig. Je hebt nogal wat keuzes op dit vlak maar qua allround systeem voor een NAS is FreeNAS wel een topper. Ondersteuning voor alle belangrijken functies zoals Active Directory, LDAP, SMB, FTP, iSCSI, ssh etc. En besturing via een webbrowser dus geen beeldscherm en toetsenbord nodig.
Het heeft ook wat ruwe kantjes natuurlijk. FreeNAS is gebaseerd op de FreeBSD variant en dat lijkt meer op het originele Unix dan Linux. Erg gebruikersvriendelijk maar erg kritisch op zijn gebruikers als vrienden. Na jaren van Linux gebruik is een echte Unix deriveraat wel even slikken. Had ik jaren terug al een hekel aan al die verschillen in commando's tussen BSD en System V adepten zeker nu je meer en meer kan afhandelen in grafische omgeving is een zeer kale FreeBSD niet echt aantrekkelijk.
Een ander karaktertrekje van de old school Unix is echter zijn eenvoud. FreeNAS draait in het RAM geheugen en boot vanaf een USB-stick of een live-cd. Als je het echter op de harde schijf installeert kun je op die zelfde schijf met de gebruikersomgeving in de browser geen software RAID meer installeren. Dezelfde gebruikersomgeving geeft echter wel toegang tot een notepadachtige toepassing waarmee je heel eenvoudig één van de configuratiebestandjes kunt aanpassen.
De installatie van de eerste schijf is ook geen probleem. Deze wordt keurig in twee partities verdeeld maar met die tweede schijf gebeurt helemaal niets. Nu kun je allemaal scriptjes laten uitvoeren. Ook via de webinterface maar dan moet je toch eerst weten wat het precies doet en dan zijn er toch wel verschillen tussen Linux en Unix. Gemakshalve heb ik dus de machine opgestart met een Linux live-cd en daarmee de tweede schijf gepartioneerd in dezelfde delen als de eerste schijf.
Vervolgens na weer normaal gestart te zijn heb ik de twee partities benoemd in het bestandje /conf/config.xml. Dit alles op aanwijzingen van verschillende internetbronnen die soms niet foutloos zijn. Zo had ik in eerste instantie de partitie ad4p2 genoemd aan de hand van een voorbeeld maar dat bleek later ad4s2 te moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de tweede schijf dat is dan partitie ad6s2. Ook de grootte van de partitie moet je aanpassen omdat hij anders dezelfde grootte heeft als de hele schijf en dus de eerste partitie overschrijft. In dit gval door afrondingen en sectorgrootte komt die eerste partitie op 68 Mb uit. Kleiner moet je 'm met versie 0.7 beslist niet maken.
Na het bestandje aangemaakt te hebben kun je de tweede partitie op de twee schijven zien gebruiken voor je softwarematige RAID 1. Voor die tijd moeten ze in het onderdeel drivemanagement het ID softwareRAID meegekregen hebben anders werkt het niet. De RAID zelf krijgt ook weer een naam in mijn geval heel origineel: BigDisk. BigDisk zelf moet ook weer geformatteerd worden, ook al heb je de onderliggende partities al geformatteerd. Maar dan heb je eindelijk ook wat! En kun je een gebruiker en een share aanmaken. In het geval dat je autorisatie aan en als local user zet zoals gezegd je kunt het systeem ook in een Active Directory opnemen of als LDAP-server benoemen of als SaMBa share zonder autorisatie of als iSCSI-target en zelfs als iSCSI-initiator.
Dit was de eerste keer dat ik zelf FreeNAS installeerde en het kostte wat zweetdruppels en zeeën van tijd maar de tweede keer zal het een stuk sneller gaan. Het is een mooi afgerond pakketje software en voor iemand met wat Unix ervaring best te doen. Zonder die ervaring zou ik een kleine derde schijf of USB-stick nemen en daar FreeNAS op installeren en de twee grote schijven in zijn geheel benutten voor data. Het wekt overigens wel mijn nieuwsgierigheid op hoe FreeBSD, tegenwoordig ook met Xwindows verkrijgbaar, eruit ziet. Binnenkort in dit theater!
Het heeft ook wat ruwe kantjes natuurlijk. FreeNAS is gebaseerd op de FreeBSD variant en dat lijkt meer op het originele Unix dan Linux. Erg gebruikersvriendelijk maar erg kritisch op zijn gebruikers als vrienden. Na jaren van Linux gebruik is een echte Unix deriveraat wel even slikken. Had ik jaren terug al een hekel aan al die verschillen in commando's tussen BSD en System V adepten zeker nu je meer en meer kan afhandelen in grafische omgeving is een zeer kale FreeBSD niet echt aantrekkelijk.
Een ander karaktertrekje van de old school Unix is echter zijn eenvoud. FreeNAS draait in het RAM geheugen en boot vanaf een USB-stick of een live-cd. Als je het echter op de harde schijf installeert kun je op die zelfde schijf met de gebruikersomgeving in de browser geen software RAID meer installeren. Dezelfde gebruikersomgeving geeft echter wel toegang tot een notepadachtige toepassing waarmee je heel eenvoudig één van de configuratiebestandjes kunt aanpassen.
De installatie van de eerste schijf is ook geen probleem. Deze wordt keurig in twee partities verdeeld maar met die tweede schijf gebeurt helemaal niets. Nu kun je allemaal scriptjes laten uitvoeren. Ook via de webinterface maar dan moet je toch eerst weten wat het precies doet en dan zijn er toch wel verschillen tussen Linux en Unix. Gemakshalve heb ik dus de machine opgestart met een Linux live-cd en daarmee de tweede schijf gepartioneerd in dezelfde delen als de eerste schijf.
Vervolgens na weer normaal gestart te zijn heb ik de twee partities benoemd in het bestandje /conf/config.xml. Dit alles op aanwijzingen van verschillende internetbronnen die soms niet foutloos zijn. Zo had ik in eerste instantie de partitie ad4p2 genoemd aan de hand van een voorbeeld maar dat bleek later ad4s2 te moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de tweede schijf dat is dan partitie ad6s2. Ook de grootte van de partitie moet je aanpassen omdat hij anders dezelfde grootte heeft als de hele schijf en dus de eerste partitie overschrijft. In dit gval door afrondingen en sectorgrootte komt die eerste partitie op 68 Mb uit. Kleiner moet je 'm met versie 0.7 beslist niet maken.
Na het bestandje aangemaakt te hebben kun je de tweede partitie op de twee schijven zien gebruiken voor je softwarematige RAID 1. Voor die tijd moeten ze in het onderdeel drivemanagement het ID softwareRAID meegekregen hebben anders werkt het niet. De RAID zelf krijgt ook weer een naam in mijn geval heel origineel: BigDisk. BigDisk zelf moet ook weer geformatteerd worden, ook al heb je de onderliggende partities al geformatteerd. Maar dan heb je eindelijk ook wat! En kun je een gebruiker en een share aanmaken. In het geval dat je autorisatie aan en als local user zet zoals gezegd je kunt het systeem ook in een Active Directory opnemen of als LDAP-server benoemen of als SaMBa share zonder autorisatie of als iSCSI-target en zelfs als iSCSI-initiator.
Dit was de eerste keer dat ik zelf FreeNAS installeerde en het kostte wat zweetdruppels en zeeën van tijd maar de tweede keer zal het een stuk sneller gaan. Het is een mooi afgerond pakketje software en voor iemand met wat Unix ervaring best te doen. Zonder die ervaring zou ik een kleine derde schijf of USB-stick nemen en daar FreeNAS op installeren en de twee grote schijven in zijn geheel benutten voor data. Het wekt overigens wel mijn nieuwsgierigheid op hoe FreeBSD, tegenwoordig ook met Xwindows verkrijgbaar, eruit ziet. Binnenkort in dit theater!
zaterdag 6 maart 2010
Zelf bouwen van een mini-NAS deel 1
De aanleiding en de onderdelen
De hoeveelheid data die tegenwoordig onze pc bevolkt neemt inmiddels zulke grote vormen aan dat een eenvoudige backup op een CD of zelfs DVD niet meer voldoende is. Tenslotte wat is 700 Mb of 8 Gb ten opzichte van harde schijven met 500 Gb en meer? Daar kun je net je hele speciale bestanden op kwijt. Maar er is meer data waarvan het geen ramp is als je het kwijt raakt maar die wel veel tijd kost om het weer te verzamelen.
Één oplossing hiervoor is het gebruik van een externe harde schijf met USB of netwerkaansluiting. Maar USB heeft het nadeel dat je ermee van pc naar pc moet lopen en prompt een keer ééntje overslaat. Met netwerkaansluiting is al beter maar deze zijn meestal uitgerust met een laaggeklokte ARM processor zodat de doorvoersnelheid ondanks de 1GB netwerkadapter om te huilen is. Daarnaast hebben beide het nadeel dat het maar één schijf is terwijl je eigenlijk minimaal RAID 1 wil hebben dus twee gespiegelde schijven.
Toen ik dus de vraag kreeg of ik een beetje potente maar ook betaalbare mini-NAS in elkaar wilde zetten had ik al vrij snel een idee hoe dat zou kunnen. Mijn geformuleerde eisen waren als volgt:
- RAID1 met zo groot mogelijke betaalbare schijven
- gezien de verwachte levensduur een systeem met een 64-bits processor
(32-bit en een serveromgeving is binnen afzienbare tijd geen optie meer)
- kleine kast en energiearm
- 1GB netwerkadapter
- betaalbaar voor een privéomgeving
Nu is dat laatste relatief maar de configuratie waar ik na veel zoeken, plussen en minnen op uitgekomen ben, is nog geen € 500. Daar heb je de volgende off the shelf ingrediënten voor:
- een Chenbro ES30068 mini-itx kastje met 150W voeding en ruimte voor twee vaste 3.5" S-ATA harde schijven en een laag model grote cpu-cooler en S-ATA-kabeltjes.
- een Intel D945GCLF2 mini-itx bordje met een 64-bits dualcore N330 Atom processor en 1GB netwerkadapter.
- een plak 1 Gb DDR2 geheugen van Corsair
- twee 1.5 Tb Samsung harde schijven
- een externe USB LaCie DVD-speler
Bovengenoemde keuzes zijn met name ingegeven door de kostprijs. De twee harde schijven samen zijn het duurste onderdeel van deze setup. Speelt geld geen rol dan kies je voor een mini-itx kastje met 4 hot-swappable S-ATA casings. Een moederbordje met hardwarematige RAID 5 en 4x2 Tb schijven. Maar dan zit je al dicht in de buurt van de 1000 euro en meer. Een snellere processor is overigens niet echt nodig en ook meer geheugen is niet echt noodzakelijk. De processorbelasting komt met FreeNAS niet of nauwelijks boven de 20% uit en het geheugengebruik heeft vergelijkbare waardes.
Hardware installatie
De installatie van de hardware begint uiteraard met het openen van het ITX-kastje. Maar dat is als je een Chenbro kastje voor het eerst ziet nog een verhaal apart. Één zijkant is voorzien van een handmatig te verwijderen schroefje en in één beweging te openen. Maar dan? De andere zijkant is er met geen mogelijkheid vanaf te krijgen. Het frontje wel daar waar de zijkant weg is, maar aan de andere kant blijft het gewoon zitten.
Om een lang verhaal kort te maken: Je moet met een lange schroevedraaier of een mes langs de achterkant van het loszittende deel van het frontje de twee palletjes aan de andere kant indrukken. Dan heb je het frontje los en kun je de schijven plaatsen. Dit werkt overigens met hetzelfde soort tray als die in hot-swappable systemen zitten. Met dit verschil dat ze niet hot-swappable zijn maar met een schroefje aan het chassis vastgemaakt worden en later achter het frontje verdwijnen.
De overige binnenruimte kom je echter niet zomaar bij. Totdat je er achter komt dat je de achterkant met het moederbordplateau los kunt schroeven en eruit kan trekken. Ook de schroeven van de voeding moeten los want die blijft vast zitten aan de bodemplaat. En ja ITX systemen zijn bedoeld om klein te zijn maar man wat een geklooi op de vierkante centimeter. Gelukkig zet je de meeste systemen maar één keer in elkaar. En Chenbro levert er keurige op maat gemaakte kabeltjes bij. Waar een deel helaas geen functie heeft op het door mij gebruikte Intel bordje. Zoals de intruder detection en vier verschillende HDD lampjes en Boot.
Ook nog vermeldenswaardig is dat als de voeding een 10 ipv 12 pins aansluiting heeft, je een extra vierdraads stekker op het bordje moet aansluiten. Maar dan wel degene met twee zwarte en twee gele draden niet die met meerkleurige draden. Vergis je je hierin dan kan je dat een moederbordje kosten. Verder weinig opmerkingen over het kastje zelf. Het is een net afgewerkt zwart kastje met de bekende blauwe leds waarvan een hele rits niet aangesloten. Er zitten twee ventilatoren in waarvan ik één aangesloten heb op het moederbord. De andere ventilator draait continue en is daardoor behoorlijk goed hoorbaar.
Er zit geen ruimte voor een PCI-uitbreidingskaart in en evenmin voor een DVD-speler. Tenminste in het chassis is wel een plek bovenin te zien waar een slimline exemplaar zou kunnen passen. Maar niet zonder het nodige hak en breekwerk en dan kun je beter wat meer geld uitgeven voor een ander kastje. Gezien het doel van het systeem en de prijs van externe DVD-spelers en het eenmalige installeren is een externe DVD-drive een goede keuze. De bijgeleverde aangepaste hoogte cpu-cooler had ik met een Intel Atom 330 processor niet nodig. Maar voor anderen is het wel prettig dat het erbij geleverd wordt. Al met al een aanbevolen kastje voor een NAS of andere serverachtige toepassing.
In deel twee komt de installatie van FreeNAS als besturingssysteem aan bod.
De hoeveelheid data die tegenwoordig onze pc bevolkt neemt inmiddels zulke grote vormen aan dat een eenvoudige backup op een CD of zelfs DVD niet meer voldoende is. Tenslotte wat is 700 Mb of 8 Gb ten opzichte van harde schijven met 500 Gb en meer? Daar kun je net je hele speciale bestanden op kwijt. Maar er is meer data waarvan het geen ramp is als je het kwijt raakt maar die wel veel tijd kost om het weer te verzamelen.
Één oplossing hiervoor is het gebruik van een externe harde schijf met USB of netwerkaansluiting. Maar USB heeft het nadeel dat je ermee van pc naar pc moet lopen en prompt een keer ééntje overslaat. Met netwerkaansluiting is al beter maar deze zijn meestal uitgerust met een laaggeklokte ARM processor zodat de doorvoersnelheid ondanks de 1GB netwerkadapter om te huilen is. Daarnaast hebben beide het nadeel dat het maar één schijf is terwijl je eigenlijk minimaal RAID 1 wil hebben dus twee gespiegelde schijven.
Toen ik dus de vraag kreeg of ik een beetje potente maar ook betaalbare mini-NAS in elkaar wilde zetten had ik al vrij snel een idee hoe dat zou kunnen. Mijn geformuleerde eisen waren als volgt:
- RAID1 met zo groot mogelijke betaalbare schijven
- gezien de verwachte levensduur een systeem met een 64-bits processor
(32-bit en een serveromgeving is binnen afzienbare tijd geen optie meer)
- kleine kast en energiearm
- 1GB netwerkadapter
- betaalbaar voor een privéomgeving
Nu is dat laatste relatief maar de configuratie waar ik na veel zoeken, plussen en minnen op uitgekomen ben, is nog geen € 500. Daar heb je de volgende off the shelf ingrediënten voor:
- een Chenbro ES30068 mini-itx kastje met 150W voeding en ruimte voor twee vaste 3.5" S-ATA harde schijven en een laag model grote cpu-cooler en S-ATA-kabeltjes.
- een Intel D945GCLF2 mini-itx bordje met een 64-bits dualcore N330 Atom processor en 1GB netwerkadapter.
- een plak 1 Gb DDR2 geheugen van Corsair
- twee 1.5 Tb Samsung harde schijven
- een externe USB LaCie DVD-speler
Bovengenoemde keuzes zijn met name ingegeven door de kostprijs. De twee harde schijven samen zijn het duurste onderdeel van deze setup. Speelt geld geen rol dan kies je voor een mini-itx kastje met 4 hot-swappable S-ATA casings. Een moederbordje met hardwarematige RAID 5 en 4x2 Tb schijven. Maar dan zit je al dicht in de buurt van de 1000 euro en meer. Een snellere processor is overigens niet echt nodig en ook meer geheugen is niet echt noodzakelijk. De processorbelasting komt met FreeNAS niet of nauwelijks boven de 20% uit en het geheugengebruik heeft vergelijkbare waardes.
Hardware installatie
De installatie van de hardware begint uiteraard met het openen van het ITX-kastje. Maar dat is als je een Chenbro kastje voor het eerst ziet nog een verhaal apart. Één zijkant is voorzien van een handmatig te verwijderen schroefje en in één beweging te openen. Maar dan? De andere zijkant is er met geen mogelijkheid vanaf te krijgen. Het frontje wel daar waar de zijkant weg is, maar aan de andere kant blijft het gewoon zitten.
Om een lang verhaal kort te maken: Je moet met een lange schroevedraaier of een mes langs de achterkant van het loszittende deel van het frontje de twee palletjes aan de andere kant indrukken. Dan heb je het frontje los en kun je de schijven plaatsen. Dit werkt overigens met hetzelfde soort tray als die in hot-swappable systemen zitten. Met dit verschil dat ze niet hot-swappable zijn maar met een schroefje aan het chassis vastgemaakt worden en later achter het frontje verdwijnen.
De overige binnenruimte kom je echter niet zomaar bij. Totdat je er achter komt dat je de achterkant met het moederbordplateau los kunt schroeven en eruit kan trekken. Ook de schroeven van de voeding moeten los want die blijft vast zitten aan de bodemplaat. En ja ITX systemen zijn bedoeld om klein te zijn maar man wat een geklooi op de vierkante centimeter. Gelukkig zet je de meeste systemen maar één keer in elkaar. En Chenbro levert er keurige op maat gemaakte kabeltjes bij. Waar een deel helaas geen functie heeft op het door mij gebruikte Intel bordje. Zoals de intruder detection en vier verschillende HDD lampjes en Boot.
Ook nog vermeldenswaardig is dat als de voeding een 10 ipv 12 pins aansluiting heeft, je een extra vierdraads stekker op het bordje moet aansluiten. Maar dan wel degene met twee zwarte en twee gele draden niet die met meerkleurige draden. Vergis je je hierin dan kan je dat een moederbordje kosten. Verder weinig opmerkingen over het kastje zelf. Het is een net afgewerkt zwart kastje met de bekende blauwe leds waarvan een hele rits niet aangesloten. Er zitten twee ventilatoren in waarvan ik één aangesloten heb op het moederbord. De andere ventilator draait continue en is daardoor behoorlijk goed hoorbaar.
Er zit geen ruimte voor een PCI-uitbreidingskaart in en evenmin voor een DVD-speler. Tenminste in het chassis is wel een plek bovenin te zien waar een slimline exemplaar zou kunnen passen. Maar niet zonder het nodige hak en breekwerk en dan kun je beter wat meer geld uitgeven voor een ander kastje. Gezien het doel van het systeem en de prijs van externe DVD-spelers en het eenmalige installeren is een externe DVD-drive een goede keuze. De bijgeleverde aangepaste hoogte cpu-cooler had ik met een Intel Atom 330 processor niet nodig. Maar voor anderen is het wel prettig dat het erbij geleverd wordt. Al met al een aanbevolen kastje voor een NAS of andere serverachtige toepassing.
In deel twee komt de installatie van FreeNAS als besturingssysteem aan bod.
Labels:
Chenbro,
D945GCLF2 Micro-ITX,
ES30068,
Intel Atom 330,
NAS
Abonneren op:
Posts (Atom)
Zoeken in deze blog
Blogarchief
-
▼
2010
(135)
-
▼
december
(21)
- AMD Radeon HD 6950 to HD 6970 Mod
- A Merry Christmas to all Bankers
- Engineers Build Radio Receiver Out Of Graphene
- Boffins build medical control centre with Kinect
- Car immobilisers easily circumvented by crafty car...
- Intel claims 35 Atom tablets about to hit the mark...
- Ontwikkelaar krijgt binnen paar uur root-toegang t...
- Google's Cr-48 Chrome notebook
- Debian 6.0 “Squeeze” To Come With A Completely Fre...
- Microsoft taps up hardware pals with small biz ser...
- Mystery startup uncloaks 512-core server
- Amerikaanse IP v4 adresreeksen van voor 1997 zijn ...
- Een virtueel Windows 98 systeem
- Flame throwing Apache flees Oracle's Java group
- Gov't crackdown spurs initiatives to route around DNS
- Opslag reisgegevens OV-chipkaart onwettig
- Alan Sugar's 'cockup braindead in call centre clue...
- Vijf gevaren van ict-imperialisme VS
- Oracle launches SPARC Supercluster, sets new DB pe...
- Diary of a Not-spot: One man's heroic struggle for...
- Feds propose 'do not track' option for net surfers
-
►
november
(12)
- VMLite een goed alternatief voor XPmode onder Wind...
- Gamble to win and lose... and win
- Has Microsoft just ruined Windows Home Server?
- HP's new relationship makes Oracle 'very furious'
- Money for nothing – and your (gambling) kicks for ...
- Understanding the Internet's insecure routing infr...
- Topman ARM: Intel kan het schudden
- Linux en ARM-processor een goede combinatie!
- Linaro group advances Linux on ARM with 10.11 release
- Cloud Engines Pogoplug Pro DIY cloud box
- Het raadsel van de verdwijnende cdrom-drive in Win...
- Death of netbook exaggerated, says researcher
-
►
september
(12)
- OpenOffice files Oracle divorce papers
- Zeus botnets' Achilles' Heel makes infiltration easy
- Vacuum-wielding thieves siphon €500,000 from store...
- 3 core ARM-chip Marvell Armada 628
- ARM/x86 Hybrid AIO PC Announced
- Intel G6951 upgradeable cpu review
- RISC OS runs on fastest hardware ever
- Test: Ubuntu zit Windows op de hielen - Software -...
- ARM's Eagle has landed: meet the A15
- NASA buys cutting-edge Cornish robot
- Large companies ignore data centre advice - survey
- Monster Afghan spy airship to feature quad drinkin...
-
►
augustus
(22)
- LHC computing grid pushes petabytes of data, beats...
- The Sandy Bridge Preview
- Colonel who slammed Afghan HQ PowerPoint culture i...
- Mozilla shrugs off 'forever free' H.264 codec license
- LED light bulbs may not be magic bullet for energy...
- ROBOT KILL-CHOPPER GOES ROGUE above Washington DC!
- Android chip omzeilt dark silicon probleem
- Intel: dual-core Atom netbooks on sale now
- Canadese firma maakt monster-laptop
- Ubuntu quietly breaks off Sparc affair
- A New Kind of Microchip
- XP nog steeds populair maar is wel end of life
- Oracle's Java patentrechtzaak laat ware opensource...
- OpenSolaris axed by Ellison
- Nothing succeeds like XSS
- Texas Instruments gaat ARM Eagle-chips maken
- Microsoft mist niet alleen bij Windows Mobile een ...
- Intel sluit een regeling met FTC
- Feds admit storing pervscanner pics
- ICT~Office: Rechters snappen niets van ict
- Hacker Spoofs Cell Phone Tower to Intercept Calls ...
- De linux desktop heeft nog steeds ruwe kantjes
-
►
juli
(13)
- Cell phone eavesdropping enters script-kiddie phase
- Dell's fraud settlement explodes PC market myths
- Intel sleutelt aan supersnelle laser-netwerken
- Microsoft neemt ARM-licentie voor eigen processor
- Canonical, IBM plunk DB2 databases on Ubuntu
- Intel Blurs The Lines Between 4 And 6 Cores
- Brein gaat in hoger beroep tegen isp om blokkade t...
- Kingston SSDNow V+ 512GB solid-state drive
- Consumentenbond VS raadt iPhone 4 af
- VS zet 'Perfect Citizen' in tegen cyberterreur
- The Reg Guide to Linux
- Banken bedreigen beveiligingsonderzoeker
- 12 of the most interesting, unusual and useful Lin...
-
►
juni
(9)
- Regular domains beat smut sites at hosting malware
- Hof schorst strafzaak tegen p2p-beheerders
- Nokia loses top tech brain
- Nokia picks MeeGo Linux, not Symbian, for flagship...
- Apple's A4 dissected, discussed...and tantalizing
- SeaMicro Unveils its Low Power Server
- Know your components: Cutting-edge parts for your ...
- U.S. scientists design smart underpants that could...
- Netgear Stora MS2110
-
►
april
(8)
- Mobiele breedbandveiling levert weinig op
- Google Buys Some of Apple's Former Chip Team | New...
- School secretly snapped 1000s of students at home
- Gosling gusher sinks Oracle's Java cred
- m0n0wall op een voormalige Wyse Winterm "terminal"
- Lenovo delays ARM-based netbook?
- Intel wants vintage x64 servers on rubbish heap
- Kleine probleempjes, grote ergernissen ook met Ope...
-
►
maart
(9)
- Jury says Novell owns Unix copyrights
- Onderzoek: beveiliging EPD fundamenteel zwak
- Webwinkels: DRM verergert piraterij e-books
- Mail importfunctie Mozilla Thunderbird
- Googlenet dwarfs all but two of world's ISPs
- Intel's NAS-specific Atom platform hastens PCifica...
- Zelf bouwen van een mini-NAS deel 2
- Zelf bouwen van een mini-NAS deel 1
-
▼
december
(21)