This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zaterdag 11 december 2010

Amerikaanse IP v4 adresreeksen van voor 1997 zijn handel!

Op Computerworld een interessant artikel over IP v4 adresreeksen (bijv. 10.0.0.0-10.255.255.255 is zo'n reeks). Het einde van het IPv4 adresbereik is namelijk binnenkort bereikt en dan moet iedereen die nieuw het internet op wil overschakelen op IPv6 adressen. Voordat iedereen zo ver is duurt echter nog wel even en intussen ontstaat er dus een markt voor bestaande IPv4 adressen.

Wat wil nu het geval het grootste deel van het adresbereik is toegekend aan de VS en deze worden sinds 1997 beheerd door ARIN, vergelijkbaar met RIPE in Europa. Omdat men toen al aan zag komen dat de adressen een keer op zouden raken heeft deze vrij strikte regels waaronder je nog IP-adressen kunt krijgen. Maar degenen die voor het ARIN tijdperk hele blokken toegewezen hebben gekregen vallen niet onder deze regels! ARIN probeert nu deze early birds aan zich te binden door middel van een Legacy Registration Services Argeement waarbij je echter wel de rechten op die IP-adresreeksen overdraagt aan ARIN.

Veel interessanter is het om dat niet te doen omdat er kennelijk geen wetgeving is waardoor ARIN iets kan vorderen. Maar je kan wel je ongebruikte adressen volstrekt legaal en buiten de regels van ARIN om verkopen! En omdat sommige bedrijven complete reeksen A class adressen bezitten hebben ze vaak ruimte over en wordt het inderdaad aantrekkelijk om ze in de verkoop te doen. En dan te bedenken dat ik in 1991 al het idee had om een C class adresreeks te nemen maar ervan af zag omdat ik dan ook een bedrijf moest oprichten en instandhouden. Het had best wel eens een prima investering geweest kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

Blogarchief