This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

maandag 8 maart 2010

Zelf bouwen van een mini-NAS deel 2

Wat is een mini-NAS zonder een besturingssysteem? Niet erg nuttig. Maar een besturingssysteem kiezen is nog niet zo eenvoudig. Je hebt nogal wat keuzes op dit vlak maar qua allround systeem voor een NAS is FreeNAS wel een topper. Ondersteuning voor alle belangrijken functies zoals Active Directory, LDAP, SMB, FTP, iSCSI, ssh etc. En besturing via een webbrowser dus geen beeldscherm en toetsenbord nodig.

Het heeft ook wat ruwe kantjes natuurlijk. FreeNAS is gebaseerd op de FreeBSD variant en dat lijkt meer op het originele Unix dan Linux. Erg gebruikersvriendelijk maar erg kritisch op zijn gebruikers als vrienden. Na jaren van Linux gebruik is een echte Unix deriveraat wel even slikken. Had ik jaren terug al een hekel aan al die verschillen in commando's tussen BSD en System V adepten zeker nu je meer en meer kan afhandelen in grafische omgeving is een zeer kale FreeBSD niet echt aantrekkelijk.

Een ander karaktertrekje van de old school Unix is echter zijn eenvoud. FreeNAS draait in het RAM geheugen en boot vanaf een USB-stick of een live-cd. Als je het echter op de harde schijf installeert kun je op die zelfde schijf met de gebruikersomgeving in de browser geen software RAID meer installeren. Dezelfde gebruikersomgeving geeft echter wel toegang tot een notepadachtige toepassing waarmee je heel eenvoudig één van de configuratiebestandjes kunt aanpassen.

De installatie van de eerste schijf is ook geen probleem. Deze wordt keurig in twee partities verdeeld maar met die tweede schijf gebeurt helemaal niets. Nu kun je allemaal scriptjes laten uitvoeren. Ook via de webinterface maar dan moet je toch eerst weten wat het precies doet en dan zijn er toch wel verschillen tussen Linux en Unix. Gemakshalve heb ik dus de machine opgestart met een Linux live-cd en daarmee de tweede schijf gepartioneerd in dezelfde delen als de eerste schijf.

Vervolgens na weer normaal gestart te zijn heb ik de twee partities benoemd in het bestandje /conf/config.xml. Dit alles op aanwijzingen van verschillende internetbronnen die soms niet foutloos zijn. Zo had ik in eerste instantie de partitie ad4p2 genoemd aan de hand van een voorbeeld maar dat bleek later ad4s2 te moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de tweede schijf dat is dan partitie ad6s2. Ook de grootte van de partitie moet je aanpassen omdat hij anders dezelfde grootte heeft als de hele schijf en dus de eerste partitie overschrijft. In dit gval door afrondingen en sectorgrootte komt die eerste partitie op 68 Mb uit. Kleiner moet je 'm met versie 0.7 beslist niet maken.

Na het bestandje aangemaakt te hebben kun je de tweede partitie op de twee schijven zien gebruiken voor je softwarematige RAID 1. Voor die tijd moeten ze in het onderdeel drivemanagement het ID softwareRAID meegekregen hebben anders werkt het niet. De RAID zelf krijgt ook weer een naam in mijn geval heel origineel: BigDisk. BigDisk zelf moet ook weer geformatteerd worden, ook al heb je de onderliggende partities al geformatteerd. Maar dan heb je eindelijk ook wat! En kun je een gebruiker en een share aanmaken. In het geval dat je autorisatie aan en als local user zet zoals gezegd je kunt het systeem ook in een Active Directory opnemen of als LDAP-server benoemen of als SaMBa share zonder autorisatie of als iSCSI-target en zelfs als iSCSI-initiator.

Dit was de eerste keer dat ik zelf FreeNAS installeerde en het kostte wat zweetdruppels en zeeën van tijd maar de tweede keer zal het een stuk sneller gaan. Het is een mooi afgerond pakketje software en voor iemand met wat Unix ervaring best te doen. Zonder die ervaring zou ik een kleine derde schijf of USB-stick nemen en daar FreeNAS op installeren en de twee grote schijven in zijn geheel benutten voor data. Het wekt overigens wel mijn nieuwsgierigheid op hoe FreeBSD, tegenwoordig ook met Xwindows verkrijgbaar, eruit ziet. Binnenkort in dit theater!

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog