This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zondag 28 november 2010

VMLite een goed alternatief voor XPmode onder Windows 7

Windows 7 heeft net als Windows Vista aardig wat wijzigingen doorgevoerd in de interacties tussen het besturingsdeel en de programma's. Zoveel wijzigingen dat er heel wat programma's die onder XP prima draaien compabiliteitsproblemen hebben op het moment dat je ze probeert te installeren onder Windows 7. Dat geldt niet alleen de thuisgebruikers maar ook voor zakelijke klanten die vaak heel wat legacy programmatuur hebben draaien. Om daar deels in te voorzien heeft Microsoft XP-mode bedacht voor Windows 7 wat feitelijk een Virtual PC-versie is die wat makkelijker communiceert met de Windows 7 host maar wel met een volledige geïnstalleerde Windows XP SP3 virtuele schijf en licentie.

Uiteraard heeft Microsoft het niet aan zijn geefklier dus XPmode is alleen beschikbaar voor de Professional en Ultimate versies en hoger. Oorspronkelijk was het ook alleen mogelijk met een processor die hardwarematig virtualisatie ondersteund (VT-x voor Intel en AMD-v voor AMD). Nu is Microsoft niet de enige die aan productstratificatie doet, Intel kan er ook wat van. Zo zijn er heel PC's in omloop waarbij VT-x uitgeschakeld is maar verder prima in staat is om Windows 7 te draaien met name bij de laptops. Soms kun je het aanzetten in de BIOS maar anders heb je gewoon pech. Vandaar dat er nu ook een update beschikbaar is voor XPmode zonder hardwarematige virtualisatieondersteuning maar de eis van Professional en hoger is gebleven.

Het grappige is overigens dat je wel gewoon het hele pakket bij Microsoft kan downloaden als je aangeeft dat je het op een Windows Professional versie wil installeren. Vervolgens installeert het ook gewoon onder de Home-versie alleen zie je er niets meer van terug behalve een VHD-bestand en een XP registratie-key. Nu is dat laatste al niet verkeerd want een gratis virtuele XP Pro-versie is altijd handig en ook weer fysiek te maken. Maar toch niet helemaal de XP-mode die je graag gehad had willen hebben. Maar daar is wat op gevonden door VMLite die op basis van dat VHD-bestand en een aangepaste versie van Sun's Virtualbox Open Source Edition hun eigen versie van XP-mode gecreëerd hebben. En dat werkt prima! De wizard weet de VHD van XP-mode moeiteloos te vinden maar ook een ander VHD, VMDK of VDI bestand kan gebruikt worden om een VM te starten. Natuurlijk kun je ook gewoon Virtualbox installeren maar de integratie en plugins van VMLite zijn precies op maat gesneden voor vrijwel alle NT-gebaseerde Windows versies. Het mooie is dat VMLite net zo min als Virtualbox hardwarematige virtualisatieondersteuning van de processor nodig heeft dus ook de kopers van laptops met bijvoorbeeld T4300 of T4400 Intel processors kunnen nu makkelijk XP in een virtuele machine draaien.

Nu heb ik zelf Windows 7 draaien in VMWare Player onder Ubuntu 10.04 64 bits en het was nog even spannend of VMLite zich daaronder wilde laten installeren. Maar VMWare en Windows 7 geven geen krimp op het mineure puntje na dat je in VMLite moet kiezen voor NAT bij de netwerkadapter in plaats van bridged omdat anders de bridged netwerkadapter van VMWare er de brui aan geeft. Maar voor de rest werkt alles zoals het hoort, dus van harte aanbevolen aan alle Home editiongebruikers!

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog