This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

donderdag 31 december 2009

Een paar redenen om een hekel aan Microsoft te hebben

Onlangs besteedde ik weer eens wat tijd aan het oplossen van hard- en softwareproblemen van Windows-machines. Zo had ik een lastig exemplaar waarvan de eigenaar na de zoveelste keer zijn Windows XP om zeep geholpen hebben zijn harde schijven dubbel wilden uitvoeren.

Dat leek eenvoudig! Het begon er al mee dat het maatje harde schijf niet meer verkrijgbaar was dus dat was twee nieuwe schijven aanschaffen. Gewoon kopieëren onder Windows gaat niet (eerste reden om een hekel aan Microsoft te hebben) dus dat deed ik met Linux live-cd. De eerste poging was de schijf fysiek te kopieëren maar helaas brachten een paar bad sectors onoverkomelijke moeilijkheden zodat dat niet ging lukken. Jammer maar niet onoverkomelijk want de tegenwoordige live-cd's kunnen ook prima NTFS lezen en schrijven dus een kopie op het niveau van het bestandssysteem kan prima. Om te kunnen booten hoeft alleen de bootsector nog achteraf aangebracht worden.

Maar ja dan nog het probleem dat je de twee schijven gespiegeld wil hebben oftewel RAID1. De recentere moederborden hebben daarvoor de software al in de BIOS zitten maar helaas dit ASRock exemplaar rockt niet zo geweldig. Voor Windows XP Pro heeft echter wel een eenvoudig te patchen driver waarmee je softwarematig een RAID1 kunt maken. Waarom zelf patchen? Omdat Microsoft moedwillig XP op een aantal punten kreupel gemaakt heeft omdat ze bang waren anders niet genoeg Windows 2003 te kunnen verkopen.

Dat zie je terug in het niet kunnen hebben van meer dan één sessie tegelijkertijd van bureaublad op afstand zoals de terminalserver in XP heet. De betaversie kon dat nog wel, de productieversie niet meer. (Dat is de tweede reden om een hekel aan MS te hebben).En de drivers voor softwarematige RAID zijn verneukt zodat je dat nog wel servers op afstand kan instellen maar lokaal op je XP machine niet meer. Tenzij je dus de dm.sys driver + hulpbestanden aanpast met een hex-editor.

Dat is simpel te doen en zo terug te vinden op het internet als je wilt. Het werkt ook, nadat je eerst je partities dynamisch gemaakt hebt, maar dat staat er keurig bij in het internetverhaal. En het werkt.....totdat het systeem bijgewerkt is want dan zijn de gepatchte drivers compleet van je systeem verdwenen en wil XP niet meer starten. (Dat is de derde reden om een hekel aan MS te hebben). Niet zomaar de drivers in de Windows\System32 directory maar ook die in de extra aangemaakte subdirectories. Alleen de gezipte versie in de rootdirectory stond er nog.

Anyways toch maar een extra RAID kaartje gekocht met Windows drivers. Volgende probleem is het weer kopieëren van de data na installatie van de RAID1. Een derde sata-datakabeltje heb ik nog wel liggen maar een sata-stroomkabeltje met een verloopje is niet iets wat ik op voorraad heb liggen. Dus dan maar een nieuwe en de oude schijf aansluiten en hopen dat het RAID-kaartje het goed synchroniseert. Dat lijkt wel goed te gaan maar op het moment dat Windows opstart gaat hij de harde schijf herstellen en helpt vervolgens alle gekopieërde bestanden om zeep. (Dat is de vierde reden om een hekel aan MS te hebben). Enfin drie weken later is dat k****apparaat eindelijk voor elkaar. "Met dank aan Bill"

dinsdag 29 december 2009

GSM encryptie gekraakt!

Bij New York Times het bericht Code That Protects Most Cellphone Calls Is Deciphered - NYTimes.com dat de GSM 64-bits encryptie gekraakt is. Nu is enige privacy met de Nederlandse overheid als grootste luistervink al een illusie maar als straks je buurman ook je gesprekken gaat afluisteren wordt het toch wel ernstig. Overigens heeft de GSM standaard club al een nieuwe 128-bits sleutel klaar liggen dus heel veel hoeven GSM-operators niet te doen om het probleem te verhelpen. Maar het kost uiteraard wel geld dus ze zullen niet echt blij zijn met Karsten Nohl.

donderdag 24 december 2009

Overzicht van de beste robots van 2009

Op singularityhub.com het artikel A Review Of The Best Robots of 2009 | Singularity Hub met video's van de genoemde robots in actie. En er zitten heel wat bijzondere exemplaren bij!

maandag 21 december 2009

Asus Eee PC1005PE, Atom N450 Pinetrail Launch

Op hothardware het artikel Asus Eee PC1005PE, Atom N450 Pinetrail Launch - HotHardware (de link is naar de printversie). De performance van de processor scoort op zich niet veel beter dan de voorgaande generatie Atom maar de dual-core uitvoering is al aangekondigd dus dat beloofd wat. Verder is de ingebouwde geheugencontroller en ingebouwde grafische chip ook van invloed op de algehele performance maar daar zijn nog wel wat drivers te optimaliseren als ik het artikel zo lees. Maar het knapste onderdeel is wel het energiegebruik die toch wel behoorlijk imponeert met 7 uur bij heftig gebruik. De concurrenten van Intel weten alvast wat ze te doen staat!

donderdag 17 december 2009

Kort nieuws

Op Channel Register het opvallende bericht dat HP zich behoorlijk in de vingers heeft gesneden door al te rigoreus te snijden in het personeelsbestand van het overgenomen EDS. Een mainframe van Royal Bank of Scotland werd daardoor niet meer op tijd ge-updated en crashte, de vervangende machine had hetzelfde euvel en weigerde ook dienst.

Op Digitimes het bericht dat VIA zijn nieuwe VN1000 digital media chipset gelanceerd heeft. Als altijd energiezuinig maar met de ingebakken ChromotionHD 2.0 video processor moeten zelfs Blu-ray's zonder haperen afgespeeld kunnen worden. Niet om mee te gamen natuurlijk maar wel iets voor een energiezuinige home-mediaserver e.d.

Op dezelfde Digitimes ook het bericht dat dezelfde VIA zijn nieuwe Mobile-ITX platform gelanceerd heeft. Dit chip on a module ontwerp is met zijn 6 bij 6 cm afmetingen vooral bedoeld voor ultraportable X86 compatibel mini apparaten.

En bij Eweek tenslotte 10 redenen waarom de deal tussen Microsoft en de EU over het browser-keuzescherm de ondergang van Internet Explorer gaat worden. Op de argumentatie valt nog wel wat af te dingen maar dat het impact zal hebben op het marktaandeel van IE mag duidelijk zijn. Maar hoeveel en hoelang blijft voorlopig wel gissen.

dinsdag 15 december 2009

Forensisch gereedschap van Microsoft onschadelijk gemaakt

Op Techworld het bericht dat inventieve geesten een DECAF hebben ontwikkeld tegen het Computer Online Forensic Evidence Extractor (COFEE)van Microsoft. Het blijft natuurlijk een kat en muisspel tussen Microsoft en de hackers maar voorlopig is het een stuk lastiger om een werkende machine leeg te halen als DECAF geïnstalleerd is.

zondag 13 december 2009

Review Nokia N900 Linux smartphone

Op The Register Hardware een review van de Nokia N900 Linux smartphone. Overigens nog steeds een pre-productie exemplaar maar wel met mooie plaatjes van hoe het er uit gaat zien. De voorlopige conclusie is in ieder geval veelbelovend: The Maemo 5 OS is very promising on this evidence – fast and useable, once we'd got our heads around the basic set-up, and bound to be much more versatile in a few months' time as more apps and features are added. Het geheel krijgt dan ook een "aanbevolen" mee van de reviewers.

zaterdag 12 december 2009

Kort nieuws

In The Register het bericht dat hackers kans hebben gezien om root-access te krijgen op de nieuwe Motorola Droid, een Androïd 2.0 toestel voor de Amerikaanse markt maar iets gemodificeerd ook onder een andere naam verkrijgbaar in Duitsland en Italië.

Op PCMAG een bericht dat Apple Nokia, als reactie op een eerdere aanklacht van Nokia, aangeklaagd heeft voor patentinbreuk.

Op Webwereld verder nog het bericht dat Asa Dotzler hoofd community development bij Mozilla geschokt door de uitspraken van een Google topman over privacy, Bing aanbeveelt ipv Google.

woensdag 9 december 2009

Intel loopt een blauw oog op met Larrabee

Op Computerworld staat een aardige analyse over de annulering van Larrabee door Intel. Deze multicore grafische chip zou het op moeten nemen tegen Nvidia en AMD maar was eerst vertraagd en nu dus in zijn geheel geannuleerd. Een blauw oog zoals Computerworld het noemt en inderdaad het levert wat imagoschade op.

Maar zoals de analyse al zegt, het betekent niet dat Intel niet nog een aas in zijn mouw heeft zitten. In dat kader moet je ook de rechtszaak van Nvidia tegen Intel zien. Intel wil zijn nieuwste geheugencontroller niet met Nvidia delen zodat deze zijn grafische kaarten niet optimaal kan aansluiten. Daarnaast ontwikkelt Intel processoren waarin de grafische controllers geïntegreerd zijn en bedreigd daarmee de positie van Nvidia. Dus Intel heeft wel een slag verloren maar nog lang niet de oorlog.

maandag 7 december 2009

VMware maakt virtualisatiesoftware voor de mobiele telefoon.

Op Computerworld de melding dat VMware bezig is met het ontwikkelen van virtualisatiesoftware die het mogelijk moet maken om twee besturingssystemen tegelijk te draaien op een mobiele telefoon. Dit moet onder andere mogelijk maken om tegelijkertijd zowel je privé als zakelijke telefoon op één toestel te draaien. Zelf zie ik dat nog niet zo zitten maar als technologische ontwikkeling is het wel interessant uiteraard.

Yahoo niet blij met spionageprijslijst

Op Wired een artikel over de "Takedown notice" van Yahoo! naar Cryptome.org voor de publicatie van de prijslijst van Yahoo! voor het leveren van spionagediensten aan Amerikaanse overheidsdiensten. Natuurlijk maken wij ons in Nederland veel te druk over onze privacy, not. Het is hier echt geen haar beter en best verontrustend.

zondag 6 december 2009

Dell PowerEdge 6800

Dit weekend tussen de sinterklaascadeaus door had ik nog een Dell PowerEdge 6800 om mee te spelen. Een gewichtig stuk speelgoed want hij weegt maar liefst 46 kilo maar dan heb je ook wat. Belangrijkste onderdeel zijn wel de vier Xeon MP processoren op maar liefst 3.6 Ghz dat schiet wel lekker op. Onder Ubuntu zegt hij overigens dat het er acht zijn maar dat komt door de hyperthreading van deze soort processoren.

Het eerste wat ik doe is de batterij van zes disks veranderen in een RAID 1 opstelling van 2x2 disks + 1 spare. Dit is overigens nog een lastig klusje met Dell want één keer Enter te weinig en hij doet mooi niets. Wat dat betreft heb ik toch een voorkeur voor HP Proliant deze heeft misschien wat minder instelmogelijkheden maar zijn wel duidelijker in/uit te schakelen. Vervolgens Ubuntu 64 server-editie geïnstalleerd en omdat deze wat kaal is toch ook maar Gnome op laten halen.

Maar argh wat zie dat beeld er beroerd uit! En naarmate de tijd vordert wordt het alleen maar beroerder. Intussen toch nog kans gezien om NX-client, node en server te installeren, ook dat ging beroerd maar het werd beter toen we maar één van de twee netwerkpoorten gebruikte ipv twee. Dat zou eigenlijk niet moeten mogen maar het was toch wel zo. Het beeldscherm werkte via NX-client op mijn laptop prima dus toch tijd om eens naar de videokaart van de Dell te kijken. Dit is een embedded Ati Radeon 7000 pseudoniem RV100 en wat rondzoeken op het internet levert inderdaad een bruikbare tip op namelijk om in het bestandje /etc/X11/xorg.conf het volgende op te nemen:

Section "Device"
Identifier "ATI"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "XAA"
Option "AGPMode" "4"
Option "AGPFastWrite" "yes"
Option "EnablePageFlip" "on"
Option "RenderAccel" "on"
Option "DynamicClocks" "on"
Option "BIOSHotkeys" "on"
EndSection

En yup het werkt als de brandweer, het werkt zelfs behoorlijk snel inclusief 3D effecten. Nu heeft deze kaart zelf geheugen aan boord al is het maar 16 Mb maar dat is kennelijk toch genoeg om een behoorlijke prestatie neer te zetten.

Ook deze server is voorzien van een Basis Management Console maar ik heb nog geen mogelijkheid gezien die te benutten. Dat is dus een oefening voor later datum want het lijkt me wel uiterst handzaam om ook deze machine op afstand te kunnen aan en uitzetten. Kennelijk is er wel software voor maar alleen voor Windows wat ik er zo in het passeren van zie. En aangezien ik alleen een laptop met Ubuntu bij me heb en deze Pentium M op 1.5 Ghz ook niet uitnodigt om Virtualbox te installeren, komt dat op mijn todo-list.

De installatie van Virtualbox op de Dell had ook nog wat wel wat voeten in de aarde. Waar de desktopversie van Ubuntu automatisch de nodige tools installeert komt de serverversie er kennelijk bekaaid af. Virtualbox 3.1, vers van virtualbox.com wil in ieder geval niet zomaar installeren, hij klaagt over headerfiles die ontbreken waardoor de vbox-drivers niet wilde compileren. Los toevoegen van deze headersfiles lost het probleem niet op en uiteindelijk besluit ik een omweg te nemen.

Eerst installeer ik de bij de 9.04 versie behorende Virtualbox OSE 2.X versie. Om deze te kunnen installeren worden de afhankelijke pakketten zoals gcc 4.3 en nog een heleboel andere tools automatisch mee geïnstalleerd. Door vervolgens alleen Virtualbox OSE te de-installeren blijven de tools staan. Toch werkt het nog niet direct, Virtualbox 3.1 klaagt nog steeds over vboxdrv. Een blik als root in de directory /etc/rc.d/ laat zien dat vboxdrv inderdaad niet aanwezig is maar wel een vboxdrv.dpkg.bak. Na deze hernoemd te hebben naar vboxdrv en vervolgens '/etc/rc.d/vboxdrv setup' te draaien wordt in ieder geval de oude drivers verwijderd en de nieuwe gecompileerd. Alleen klaagt hij nog dat /dev/vbox niet aangemaakt kan worden. Een tweede keer de setup draaien verhelpt ook dat probleem en eindelijk loopt dan ook Virtualbox probleemloos.

zaterdag 5 december 2009

Update energiezuinige processoren

Een speler die ik nog niet genoemd had in mijn vorige overzicht is VIA. Producent van weliswaar energiezuinige maar niet zo heel geweldig presterende processoren. Maar wel met wat interessante features onboard zoals een engine AES en SHA. De aankondiging van de nieuwe VIA Nano 3000 processor familie veranderd dat beeld wel enigszins want VIA beloofd een 64-bitter met SSE4 en hardware-matige virtualisatie en een lager energiegebruik dan de Intel Atom N270 processor. Of dat ook steekhoudt voor de aangekondigde Intel Atom N450 is nog even afwachten maar het lijkt veelbelovend in ieder geval.

Nu had VIA al een samenwerking met Dell om energiezuinige servers te creëren voor hostingproviders die redelijk succesvol te noemen is. Maar dat is spul wat je als doorsnee consument niet te zien krijgt omdat het in de racken van een datacenter verdwijnt. Er bestaat natuurlijk wel een hele reeks consumentenapparaten waar een VIA inzit maar dat zijn niet de doorsnee pc's die je in de winkel koopt. Maar wellicht dat er nu netbooks aankomen waar de energiebesparing belangrijker is dan de prestaties.

vrijdag 4 december 2009

Kort nieuws

Op Techworld een artikel over drie succesvolle open source virtualisaties waarbij ook Oracle's VM genoemd wordt. Een poging om die te downloaden leert dat je als Nederlander eerst aan de Amerikaanse exportregels moet voldoen van Oracle en dat voor open source GPL2 code. Oracle, steek je VM maar op een plaats waar de zon niet schijnt! Het is overigens ook de vraag wat er met Sun Virtualbox gaat gebeuren als de overname van Sun door Oracle goedgekeurd wordt.

Over Virtualbox gesproken daar is inmiddels versie 3.1 van beschikbaar met als interessante feature dat het live een virtuele server kan verhuizen naar andere fysieke hardware van dezelfde soort.

Bij The Register een artikel over de expansie en controlneigingen van Google. Google lanceert namelijk sinds kort een open en vrije DNS-service. Daar valt uiteraard geen reclame bij te leveren maar geeft wel een fraai overzicht welke sites je bezoekt. En dat is weer te combineren met de vele andere data die ze al verzamelen. Google is inmiddels te groot en te rijk om nog op hun blauwe ogen te geloven is de strekking en ik onderschrijf dat.

En als laatste nieuwtje de Linux kernel versie 2.6.32 is vandaag vrijgegeven door Linus Torvald.

zaterdag 28 november 2009

Kort nieuws

Het lachertje van de week is wel Frank Heemskerk, staatssecretaris Economische Zaken, die de discussie over privacy bij grote IT-projecten typeert als "Nuchtere discussie over privacy en ICT ontbreekt te vaak". Zijn understatement van jaar is wel "Het begrip 'privacy' is in hoge mate subjectief en kan verschillend worden benaderd.". Voor politici moeten de bezwaren tegen de privacy-inbreuk van de OV-chipkaart, het rekeningrijden, centrale vingerafdrukkendatabase van alle Nederlanders boven de 12, telefoontaps en internettaps inderdaad heel vervelend zijn. Het doekje voor het bloeden van zijn "nieuwe" privacyafwegingsmodel is regelrechte bullshit. En een demonstratie van politieke hoogmoed ten opzichte van het "gepeupel" die toevallig wel zijn kiezers zijn!

Een bijzonder bericht in de Automatiseringgids en Ars Technica over Microsoft die diverse websites boze brieven stuurt omdat ze de COFEE-tool (Computer Online Forensic Evidence Extractor) ter beschikking stellen. Deze kan een draaiend systeem binnenkomen en ook bepaalde encryptie uitschakelen en met de verspreiding in het wild zijn ze niet echt blij. Overigens maakt het de bewering van Microsoft dat ze in Windows 7 geen backdoor geïnstalleerd hebben uiterst twijfelachtig.

Heel ander nieuws is de Asus T91MT
een combinatie van een netbook en een multitouch tablet pc. Niet goedkoop maar wel interessant omdat het mogelijk een nieuwe trend in luidt. Tenslotte heeft Windows 7 standaard ondersteuning voor touchscreens ingebouwd.

Nog een ander nieuwtje van Asus is deze nieuwe netbook.. Bijzonder omdat er de desktop dual-core Atom 330 chip in gemonteerd is. Slecht voor het energiegebruik bij een netbook natuurlijk maar wel een betere performance en een 12" scherm. Dat laatste wordt de trend voor 2010 is de verwachting.

En als laatste een probleempje op Slashdot wat vaker zal gaan voorkomen: Wat is een geschikte modem/router voor een hoge snelheidsverbinding met internet. Kennelijk presteren de meeste huis, tuin en keuken routers maximaal 30 Mb/s met NAT terwijl er al verbindingen van 50 Mb/s en meer geleverd worden. De meest aangedragen oplossing is overigens een pc met twee netwerkkaarten en een firewall/router Linux-distributie zoals m0n0 of IPCOP waar ik zelf dan nog SME-server aan zou willen toevoegen omdat die meer kan dan alleen maar routen of NAT-en.

Komende week heb ik nog 3 systemen te (her)configureren dus de tijd voor deze blog is beperkt. Aan de andere kant als het klaar is heb ik meestal wel weer wat te vertellen.

dinsdag 24 november 2009

De snelste UMPC?

UMPC staat voor ultra mobile pc en zijn een soort kruising tussen smartphone en netbook. Ooit had Sony een heel aantrekkelijke serie Vaio UMPC's maar is daar eind 2007 mee gestopt. Dankzij een schare trouwe fans zijn er echter een groot aantal modificaties bedacht en uitgevoerd voor deze pc's.

Een berichtje op www.umpcportal.com laat zien hoe ver of dat kan gaan! Een van modders heeft namelijk zelfs de gesoldeerde chip, met heel veel pootjes, losgesoldeerd en vervangen! De oorspronkelijke 48 Gb SSD harddrive is vervangen door een 128 Gb exemplaar. En er zijn maar liefst vier besturingssystemen geïnstalleerd: namelijk OS X, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Eigenlijk had er natuurlijk ook een Linux variant bij geïnstalleerd moeten worden maar goed je kan niet alles hebben. Nu was deze Sony oorspronkelijk al niet goedkoop en deze modificatie, als je 'm al zelf kan uitvoeren is dat ook niet, maar het laat wel goed zien wat er al mogelijk is. Iedereen die wil concurreren met Intel moet dat zich ook goed realiseren.

vrijdag 20 november 2009

http://weblogs.nrc.nl/hebben/2009/11/20/netbook-met-chrome-os-beperkte-zeggenschap/

http://weblogs.nrc.nl/hebben/2009/11/20/netbook-met-chrome-os-beperkte-zeggenschap/

Nieuws in het kort

Als eerste nieuws de lancering van de developerseditie ChromeOS door Google met wat opmerkelijke zaken. ChromeOS zal niet in een consumentenversie komen als het gevolg van de keuze van Google om de hardware eisen strikt voor te schrijven. Dit betekent dat eigenlijk alleen fabrikanten en andere OEM leveranciers het in de toekomst kunnen leveren. Daarnaast wordt het een platform voor webapplicaties het enige wat lokaal gebeurd is de cache van de webbrowser de rest moet van het web komen. Het is opmerkelijk dat Google dus minder open wordt terwijl Nokia juist opener wordt met zijn Maemo-platform op de N900.

Ook opmerkelijk maar ook bizar dat dit kan gebeuren is de grote storing bij Vodaphone. De gevolgen waren enorm, tram's die niet reden, grote bedrijven die hele partijen goedkope prepaid mobieltjes voor het KPN netwerk opkochten om hun mobiele mensen te kunnen bereiken. Wat wel blijkt is dat we steeds afhankelijker worden van allerlei technologie. Nog niet zo heel lang geleden reden trams gewoon op het zicht van de bestuurder nu mag de tram niet rijden omdat er geen contact met de verkeersleiding mogelijk is, persoonlijk vind ik dat bizar en overdreven. De tram wordt niet veiliger van een verbinding met de verkeersleiding, zeker niet als er geen backupvoorziening is. Zoals bijvoorbeeld een telefoonpaal op iedere halte o.i.d.

En nog een kleine update over de komende AMD-processoren: in de eerste helft van 2010 komen er nog twee processoren bij namelijk een dual-core 45-nanometer chip codenaam Nile voor ultralight notebooks, waarvan het streven is meer dan 7 uur te kunnen draaien met DirectX 11 discrete graphics en support voor DirectX 10.1 IGP. Daarnaast een quad-core Danube processor voor mainstream notebooks die eveneens zeven uur batterijduur zou moeten krijgen en support voor DirectX 10 IGP, DirectCompute en OpenCL.

dinsdag 17 november 2009

Kort bericht: Eerste zeroday exploit Windows 7

In de lange laaaange stroom van Windows 7 nieuws is er ook het eerste bericht van een zero day exploit sinds de introductie op 22 oktober. Het betreft een bug in het SMB protocol dat gebruikt wordt voor printer- en bestandsdeling onder Windows. Het opvallende aan het bericht is dat de andere versies zoals XP, Vista en Server 2008 kennelijk het probleem niet hebben. De workaround van Microsoft is om de TCP poorten 139 en 445 af te sluiten maar dan werken bestandsdeling en groepspolicies niet meer. Dat zijn toch wel een belangrijke functionaliteiten dus hopelijk komt Microsoft snel met een oplossing.

vrijdag 13 november 2009

Ontwikkelingen op processorgebied: nieuwe ontwerpen van AMD

Op AnandTech een bericht dat AMD voor 2011 twee nieuwe processoren heeft aangekondigd. Één voor de high-end markt zoals servers en zware desktops, de Bulldozer. En één voor de ultramobile processormarkt zoals netbooks, de Bobcat.

Het interessante aan het ontwerp van Bulldozer is dat deze voor integers twee executie-eenheden per core krijgt. Dit gaat een stap verder dan Hyperthreading van Intel waar wel twee threads gebruikt worden maar er maar één executie-eenheid is. Kennelijk gaat AMD er vanuit dat floating point getallen in de nabije toekomst afgehandeld worden door de gpu (processor op de videokaart) want deze blijft bij Bulldozer uitgevoerd in enkelvoud.

De Bobcat is vooral bedacht voor netbooks en andere lichtgewicht ultraportables en single core uitgevoerd. Kennelijk moet hij wel in staat zijn om 64-bits te draaien maar verder moet hij het vooral van zijn energiezuinigheid hebben. Kijkend naar waar netbooks vooral voor gebruikt worden is dat niet verkeerd bedacht. Maar kijkend naar de verwachtte lanceerdatum ergens in 2011 kun je je afvragen of tegen die tijd Intel al niet wat nieuws heeft of dat er dan niet een super potente ARM processor op de markt is. Want in Europa mogen dan Linux netbooks niet super populair zijn, wereldwijd draait 1/3 van alle notebooks op een Linuxvariant. En een ARM-gebaseerde netbook met een lange accutijd zou dat beeld nog behoorlijk kunnen veranderen.

Kortom de nieuwe Bulldozer is een interessant ontwerp, de Bobcat ziet er vooralsnog niet bijster interessant uit maar wie weet heeft AMD nog een paar troeven in zijn mouw zitten. Maar voorlopig zou ik eerder mijn geld zetten op ARM dan op AMD Bobcat.

Kort bericht: Fujitsu F-04B Mobiele telefoon met los koppelbaar toetsenbord

Op Mobilyz.com aandacht voor een leuke gadget namelijk de Fujitsu F-04B mobiele telefoon. Het scherm en het slidertoetsenbord kunnen namelijk van elkaar losgekoppeld worden terwijl gelijkertijd er een miniprojector aangekoppeld kan worden. Dat laatste is vooral een gadget want echt serieus mee projecteren lijkt wat veel gevraagd. Al met al wel leuk uitgevoerd en het idee van een los te koppelen toetsenbord met Bluetooth komt ongetwijfeld nog wel een paar keer terug de komende tijd.

donderdag 12 november 2009

Compaq SR5135NL met problemen -vervolg-, botnets en killing of the beasts

Eerder schreef ik over een Compaq SR5135NL met problemen hier. Vandaag zag ik een melding op FireEye Malware Intelligence die een wat ander licht werpt op de problemen van deze machine. Ik heb de eerste van de twee schijven nooit gezien omdat iemand anders geconstateerd had dat die fysiek kapot was. Na het bericht op FireEye gelezen te hebben vermoed ik nu dat de pc geïnfecteerd geweest is met het Mydoom virus/malware. Het zou wel de vergaande corrumptisering van de harde schijf verklaren namelijk. Geen bestanden terug te halen of te schrijven, pas echt hersteld nadat ik de totale partitie verwijderd had en het foutloos functioneren nadien.

Waarvoor ik op de site van FireEye kwam was echter een aflevering in vijf delen van de analyse en aanval op botnets waaronder het beruchte en goed georganiseerde MegaD/Ozdok. Deze vijf delen inclusief achtergrondinformatie vind je 1 2 3 4 5
Daarnaast zijn er nog een aantal interessante onderzoeken te vinden op deze site, aanbevolen!

Verontrustend was vandaag ook het bericht van het aantal gaten dat Microsoft deze patchronde gedicht heeft waaronder een groot gat in de kernel van bijna alle Windowsvarianten. Dan mag er volgens een dubieus onderzoek Firefox meer fixes nodig gehad hebben dan Internet Explorer het punt is dat die fixes ook daadwerkelijk gemaakt worden en dat dat bij Microsoft het altijd maar afwachten is wanneer dat gebeurd.

dinsdag 10 november 2009

Kort bericht: Windows 7 goed verkocht maar PC's niet.

Volgens een bericht in Digitimes zit het met de verkopen van Windows 7 wel snor maar met de verkoop van nieuwe pc's niet. De meeste Vista hardware is goed genoeg voor Windows 7 en de extra's zoals touchscreen ondersteuning zijn ook niet echt een goede reden om nieuwe hardware te kopen kennelijk. Sommige mensen zeggen ook gewoon hardop dat Windows 7 eigenlijk een servicepack voor Vista had moeten zijn. Maar goed Apple doet dat ook al jaren, upgrades als nieuwe versie verkopen. Het goede nieuws is dat de notebookproducenten zoveel in het voren geproduceerd hebben voor de niet gekomen verkoopboost dat de prijzen voor het belangrijke kerstseizoen waarschijnlijk gaan dalen of anders direct erna.

zaterdag 7 november 2009

Kort bericht: Standaardinstelling UAC in Windows 7 te losjes

Beveiligingsexpert Chester Wisniewski van Sophos constateert volgens dit artikel in Automatiseringgids dat de standaardinstelling voor UAC in Windows 7 te vrij is. Volgens hem kun je op basis van de voorlopige conclusie van zijn eerste test er net zo goed voor kiezen om deze beveiligingsinstelling helemaal uit te zetten.

Nu heeft hij dit getest zonder een virusscanner te installeren dus kun je je afvragen hoe representatief dit is. Mijn idee zou zijn om dit systeem juist wat slimmer te maken in plaats van elke keer komen zeuren of je het echt zeker weet. En gezien de virusscanner die Microsoft zelf verder aan het ontwikkelen is zal dat ook wel gebeuren. Tot die tijd zou ik UAC gewoon aan laten staan en een virusscanner installeren.

vrijdag 6 november 2009

Kopie 01-11-2009:George Orwell's 1984 en de huidige stand van technologie

Het boek 1984 van George Orwell heb ik indertijd uitgebreid geexploiteerd voor mijn examens Engels, Nederlands en maatschappijleer dus ik heb het vrij goed gelezen. Toen vond ik het vrij pessimistisch met een almighty Big Brother maar zo langzamerhand is de techniek zo ver gevorderd dat ik me afvraag of het wel zo pessimistisch was. George Orwell schrijft tenminste nog in de verleden tijd alsof het alweer voorbij is maar de autoritaire neigingen van de overheden in het westen zijn dat nog lang niet.

En dan hebben we het niet over de medewerking die Cisco levert aan China om de internettoegang te censoreren of over de green dam software die hetzelfde moet doen. Zelfs niet over een rechter die een belachelijke zaak als het blokkeren van piratebay.org op verzoek van Brein honoreert. Ik heb over het gebruik van technologie door overheden die onder het mom van terrorismebestrijding ons veiligheid beloven maar intussen al onze bewegingen volgen en het eilandje dat privacy heet, steeds verder afkalft.

En ja de technologie maakt het mogelijk maar het zijn mensen die het gebruik ervan bepalen. Waarom dit enigszins sombere verhaal? Omdat ik een optelsommetje heb zit maken van alle registraties waar ik te vinden ben. Op het moment dat ik dit schrijf wordt mijn internetverkeer geregistreerd. Als ik de telefoon opneem en bel wordt het geregistreerd. Als ik in de auto stap en over de snelweg rij wordt het geregistreerd, straks met rekeningrijden zelfs overal. Als ik met de ov-chip reis wordt het geregistreerd en met mijn mobiele telefoon ben ik overal te volgen zelfs als die uitstaat.

Was voorheen een verdenking nodig om iemand zijn vingerafdrukken te kunnen nemen nu worden ze zonder enig vorm verdenking geregistreerd in je paspoort en een centrale database. Maak je geld over via de bank dan is het bij de inlichtingendiensten bekend. Doe je een beroep op de gezondheidszorg het wordt geregistreerd via je BSN en de lijst van registraties is daarmee nog echt niet volledig. Kredietregistratie, databanken van verzekeringsmaatschappijen, telecombedrijven, marketingbedrijven, Google enzovoort. Tussen de 250 en 500 soorten registraties staat de gemiddelde Nederlander in.

Technieken worden steeds beter, computers steeds sneller, databases sneller doorzoekbaar. Het kan dus ook allemaal maar we belanden op een punt waarop je moet afvragen of het niet tijd wordt om paal en perk te stellen aan de bevoegdheden van onze overheden. Dat we het risico nemen van een terroristische aanslag in plaats van onze vrijheden nog verder te laten inperken.

Hoe? Weet ik ook nog niet want geen van de politieke partijen heeft dit in zijn partijprogramma staan. Maar er over schrijven zo tussen alle techniek door is in ieder geval iets. Onder de aandacht brengen en hopen dat mensen er over gaan nadenken of we ons zelf niet willoos laten slachtofferen door een zeer betrekkellijke bedreiging terwijl er dagelijks in het verkeer meer slachtoffers vallen dan door terroristische aanslagen.

Dus, niets mis met technologie, wel met de mensen die al die registraties bedenken.

Als aanvulling op deze post, een duidelijk bericht op Automatiseringgids.nl http://www.automatiseringgids.nl/it-in-bedrijf/beheer/2009/44/overheid-schiet-tekort-in-aanpak-cybercrime.aspx

Kopie 27-10-2009:Kort bericht: Interessante vergelijking van Androïd en Maemo

Cool900? (Engels) geeft op Blogspot een interessante vergelijking tussen Androïd en Maemo qua vrijheid en functionaliteit voor de gebruiker van de mobiele telefoon. Zijn conclusie is overigens niet heel anders als die van mij in een eerdere blog hier: Maemo is met zijn standaard Linux omgeving interessanter om applicaties voor te ontwikkelen dan Androïd: alleen de schermgrootte behoeft (in theorie in ieder geval) aanpassing.

Overigens staat er op Tweakers een preview/review van de Nokia N900 met Maemo.

Kopie 22-10-2009:Interessante ontwikkelingen op het gebied van energiezuinige processoren I

Was lange tijd sneller en kleiner het belangrijkste verkoopargument voor nieuwe processoren tegenwoordig is snel en energiezuinig belangrijk. Voor de grote sytemen heeft dat alles te maken met de warmteproductie van deze processoren. Energiezuinig betekent namelijk ook bijna altijd minder warmteproductie. Energiezuinig is met name belangrijk voor de steeds populairder wordende netbooks maar ook voor de grotere notebooks omdat die steeds meer de desktop vervangen. Is de batterij nu meestal 2,5 tot 4 uur bruikbaar, met uitzondering van een paar 6-cells batterijen, het streven is toch om een hele werkdag met één batterij te kunnen doen. Meer cellen aan een batterij toevoegen is door de gewichtstoename niet practisch dus zal de energieconsumptie omlaag moeten.

Het eerste resultaat van Intel, namelijk de Atomprocessor serie, was al een hele vooruitgang wat dat betreft, maar niet genoeg. Daarnaast ging veel winst weer verloren door de nog niet energiezuinige chipsets. Ook AMD is bezig met deze nieuwe trend maar had tot voor kort ook niet echt aansprekende resultaten. Dit zou kunnen veranderen door de aankondiging van hun nieuwe serie Turion Neo en Athlon Neo processoren die serieus zouden kunnen concurreren met het Atom platform. De eerste nieuwe netbooks zouden in november op de markt moeten komen en worden vast interessant qua prijs en prestatie. Het zal de eerste serieuze poging zijn om de hegemonie van Intel Atom processoren te doorbreken in dit razend populaire segment.

Te meer daar door de introductie van Windows 7 er toch wel behoefte is aan een krachtiger processor zonder gelijk de batterij leeg te trekken. Het door Microsoft nu nog in leven gehouden Windows XP bij gebrek aan beter, door het slechte presteren van Vista, moet nu rap vergeten worden ten gunste van Windows 7. Deze noodmaatregel, verlagen van de prijs van XP, was vooral nodig omdat de eerste generatie netbooks met Linux populairder dreigden te worden dan Windows. Netbooks worden vooral gebruikt in het lichte segment als internetten en mailen en daar heb je echt geen Windows voor nodig. Maar door de prijs te verlagen koos men toch weer voor het vertrouwde XP.

Een processor die al vanaf zijn eerste versie energiezuinig is maar nog niet erg zichtbaar in de pc-wereld is de ARM-processor. Deze oorspronkelijk in 1983 door Acorn Computers ontwikkelde RISC-processor werd aanvankelijk ontwikkeld voor de roemruchte Archimedes computer uit 1987. Een systeem wat met zijn RISC-OS en WIMP zijn tijd al ver vooruit was maar niet voor een gunstige prijs op de markt kon worden gebracht. Enige weerstand van Microsoft en Intel zal daar niet vreemd aan geweest zijn. De processor is echter wel verder ontwikkeld en in licentie gegeven door Advanced RISC Machines Ltd aan veel partijen. Zoals gezegd niet in pc's maar wel in pda's, mobiele telefoons en andere energiezuinige apparaten zoals bijvoorbeeld de Ipod van Apple. Maar ook in heel veel andere apparaten met de behoefte aan een relatief eenvoudige processor zoals printers, tv's, auto's en wasmachines.

De ontwikkeling van de ARM-processor gaat echter ook door. Zo zijn er al dual en multicore ARM's maar ook hogere snelheden tot inmiddels aangekondigde 1 Ghz zijn onderweg naar de markt. Die hogere snelheid en de nog steeds erg gunstige energiegebruik zouden ook heel geschikt zijn voor een netbook. Dat idee was bij een aantal producenten ook aanwezig en wordt nog versterkt door aangekondigde ARM Cortex A9-architectuur begin 2010. Daarbij is Google Androïd is inmiddels ook zeer geschikt voor ARM-processoren en wellicht dat ook Google Chrome OS een geschikt besturingssysteem is.

Het interessante aan deze ontwikkeling is dat Microsoft voor zover bekend geen ARM versie van Windows 7 heeft. Het enige Windows besturingssysteem wat dan overblijft is Windows CE c.q. Windows Mobile maar het is de vraag of de consument hier een volwaardig besturingssysteem in ziet. Er zijn in ieder geval niet zoveel applicaties voor zoals bij Windows XP het geval is. Even interessant is het gegeven dat Apple wel over een OS X versie voor ARM-processoren beschikt omdat de Ipod deze versie gebruikt. En Apple beschikt over heel veel applicaties! En niet te vergeten Linux waarvan bijvoorbeeld Debian een productieversie voor ARM heeft. Zoals gezegd interessante ontwikkeling dus die energiezuinige processoren.

Kopie 22-10-2009:Veiliger op het internet met Firefox en addons

De internetbrowser met het grootste marktaandeel is nog steeds Internet Explorer maar Firefox is een goede tweede. Niet zonder gebreken maar gelukkig wel zonder het veiligheidslek dat Active X heet, waar IE last van heeft. En Firefox is niet zo verweven met het besturingssysteem als IE zodat de dreiging voornamelijk in bufferoverflows zit. Veilig op het internet vertoeven lukt daardoor standaard al beter met Firefox maar het verblijf aangenamer maken is het sterkste punt. Dat komt door de add-ons van Firefox (onder het menu Extra). Ik wil er drie noemen die het surfen veiliger en aangenamer maken.

De eerste is Ad Block waarmee je advertenties onzichtbaar maakt. Mocht er onverhoopt toch nog een advertentie doordringen dan is 1 klik genoeg om ‘m alsnog van het scherm te laten verdwijnen.

Nummer twee is een kampioen in veiligheid namelijk Noscript. Beschermt tegen Flash en javascript maar kan per site ingesteld worden zodat internetbankieren gewoon blijft werken (meestal).

Nummer drie is Ghostery, een handig tooltje waarmee tracking cookies en webbugs gedetecteerd worden. De bekendste zijn die van Google, namelijk Google Websense en Google Analytics maar velen tientallen anderen worden ook herkend.

Met deze drie add-ons geinstalleerd is de kans op infectie met malware een stuk kleiner dan met IE en is het scherm ook een stuk rustiger zonder al die reclameteksten en schreeuwerige advertenties. Aanbevolen!

Kopie 16-10-2009:Kort bericht: Test 9x gratis anti-virus op Infoworld

Op Infoworld een interessant overzicht van 9 gratis antivirusprogramma’s. Zo doet het nieuwe Microsoft Antivirus programma het kennelijk niet onverdienstelijk en ook het nog in beta-fase verkerende Panda Cloud Antivirus is veelbelovend. Al met al steeds minder reden om een commerciëel antiviruspakket aan te schaffen. In dat opzicht is het initiatief van Microsoft weer wat minder want als het net als Internet Explorer gratis meegeleverd wordt, gaan ongetwijfeld een aantal commerciële aanbieders het loodje leggen. Maar goed dan hebben de anti-kartel en dergelijke instellingen ook nog een poosje wat te doen. Vooralsnog hou ik voor de gratis antivirusprogramma’s het bij Avira Antivir, zeker nu ik weet hoe ik het nagscherm om zeep kan helpen. Daarnaast is Panda Cloud Antivirus zeker iets om in de gaten te houden.

Kopie 9-10-2009:Compaq SR5135NL met problemen.

Vandaag kreeg ik een Compaq SR5135NL met problemen te gast. Dit is een machientje met een Core2Duo processor op 2 Ghz. Of het de standaard configuratie was in 2007 weet ik niet maar er zitten twee schijven van 250 Gb in. En één daarvan was op zeker naar de eeuwige bittenvelden verhuist. Vervelend hieraan was dat het de harddrive was waarop ook de systeem of onderhoudspartitie stond dus terugzetten van het systeem met F10 bij het opstarten zat er niet in. De dochter van de eigenaar, met een ict-opleiding, had er al mee bezig geweest maar Vista wilde na installatie niet starten. En omdat zij niet vast kon stellen of het nu een hard- of softwareprobleem was had zij geadviseerd gelijk maar een nieuwe computer te kopen.

Dit ging hem nog iets te ver omdat zoals gezegd de machine pas in 2007 was gekocht. Bij binnenkomst eerst maar de gewone dingen gecheckt, alle aansluitingen goed vast, BIOS defaults terugzetten enz. Helaas Vista gaf het opstartscherm maar verder gebeurde er helemaal niets. Voor de zekerheid er een andere oude harde schijf in gehangen met SME 7.4 erop. Start wel op maar crasht op het moment dat initrd over wil schakelen naar runlevel 3 of 5. Het lijkt er toch op dat er hardware problemen zijn maar het kan ook zijn dat de drivers van SME 7.4 te oud zijn voor deze hardware. Opstarten met de Vista installatiecd crasht ook op het moment dat alle drivers geladen zijn.

Toch heb ik ergens het idee dat het niet de hardware is, dus toch maar een Knoppix cd er in. Eerst een geheugentest, altijd goed voor een paar random fouten als het mis is. Maar met het geheugen is niets mis, dan maar Knoppix als live-cd opgestart. En geen enkel probleem alles loopt ,de schijven zijn benaderbaar, eigenlijk lijkt er niets aan de hand te zijn. Maar het verwijderen van een paar tijdelijke bestanden geeft toch problemen. Dan maar 's met fdisk de bestaande partities verwijderen. Dat lukt wel dus een hardwarefout lijkt het niet te zijn.

Ik kan natuurlijk Knoppix op de harde schijf installeren maar daar kan de eigenaar niet mee overweg. De Vista-cd is ook niet jofel dus wat dan? Gelukkig heb ik nog een Windows 7 RC DVD liggen en die installeert probleemloos. Nog niet overtuigd na alle problemen zet ik een harde schijfcontrole aan met detectie van bad sectors en die doet er lang over maar vindt geen slechte sectoren. Nog niet honderd procent overtuigd installeer ik de BOINC-client. Met een cpu-belasting van 100% bijna permanent is dat een aardige stresstest maar vooralsnog geeft de machine geen kik. Het advies van mijn kant is dan ook hang er een grotere harde schijf in en installeer Windows 7 als deze als upgrade beschikbaar komt op 22 oktober a.s. De eigenaar knikt braaf maar ik vermoed dat hij straks langskomt met een harde schijf en een installatie cd en vraagt "Hoe moet dat"? :D

Nieuwe start op Blogger.com

De performance van Wordpress.com is zo beroerd dat ik besloten heb om mijn blog te verhuizen naar blogger.com. Mijn oude blog is hier te vinden. De laatste paar blogs daar zal ik hier naar toe kopieëren voor de rest ga ik gewoon verder waar ik gebleven ben.

Zoeken in deze blog

Blogarchief