This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

vrijdag 13 november 2009

Ontwikkelingen op processorgebied: nieuwe ontwerpen van AMD

Op AnandTech een bericht dat AMD voor 2011 twee nieuwe processoren heeft aangekondigd. Één voor de high-end markt zoals servers en zware desktops, de Bulldozer. En één voor de ultramobile processormarkt zoals netbooks, de Bobcat.

Het interessante aan het ontwerp van Bulldozer is dat deze voor integers twee executie-eenheden per core krijgt. Dit gaat een stap verder dan Hyperthreading van Intel waar wel twee threads gebruikt worden maar er maar één executie-eenheid is. Kennelijk gaat AMD er vanuit dat floating point getallen in de nabije toekomst afgehandeld worden door de gpu (processor op de videokaart) want deze blijft bij Bulldozer uitgevoerd in enkelvoud.

De Bobcat is vooral bedacht voor netbooks en andere lichtgewicht ultraportables en single core uitgevoerd. Kennelijk moet hij wel in staat zijn om 64-bits te draaien maar verder moet hij het vooral van zijn energiezuinigheid hebben. Kijkend naar waar netbooks vooral voor gebruikt worden is dat niet verkeerd bedacht. Maar kijkend naar de verwachtte lanceerdatum ergens in 2011 kun je je afvragen of tegen die tijd Intel al niet wat nieuws heeft of dat er dan niet een super potente ARM processor op de markt is. Want in Europa mogen dan Linux netbooks niet super populair zijn, wereldwijd draait 1/3 van alle notebooks op een Linuxvariant. En een ARM-gebaseerde netbook met een lange accutijd zou dat beeld nog behoorlijk kunnen veranderen.

Kortom de nieuwe Bulldozer is een interessant ontwerp, de Bobcat ziet er vooralsnog niet bijster interessant uit maar wie weet heeft AMD nog een paar troeven in zijn mouw zitten. Maar voorlopig zou ik eerder mijn geld zetten op ARM dan op AMD Bobcat.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog