This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zaterdag 28 november 2009

Kort nieuws

Het lachertje van de week is wel Frank Heemskerk, staatssecretaris Economische Zaken, die de discussie over privacy bij grote IT-projecten typeert als "Nuchtere discussie over privacy en ICT ontbreekt te vaak". Zijn understatement van jaar is wel "Het begrip 'privacy' is in hoge mate subjectief en kan verschillend worden benaderd.". Voor politici moeten de bezwaren tegen de privacy-inbreuk van de OV-chipkaart, het rekeningrijden, centrale vingerafdrukkendatabase van alle Nederlanders boven de 12, telefoontaps en internettaps inderdaad heel vervelend zijn. Het doekje voor het bloeden van zijn "nieuwe" privacyafwegingsmodel is regelrechte bullshit. En een demonstratie van politieke hoogmoed ten opzichte van het "gepeupel" die toevallig wel zijn kiezers zijn!

Een bijzonder bericht in de Automatiseringgids en Ars Technica over Microsoft die diverse websites boze brieven stuurt omdat ze de COFEE-tool (Computer Online Forensic Evidence Extractor) ter beschikking stellen. Deze kan een draaiend systeem binnenkomen en ook bepaalde encryptie uitschakelen en met de verspreiding in het wild zijn ze niet echt blij. Overigens maakt het de bewering van Microsoft dat ze in Windows 7 geen backdoor geïnstalleerd hebben uiterst twijfelachtig.

Heel ander nieuws is de Asus T91MT
een combinatie van een netbook en een multitouch tablet pc. Niet goedkoop maar wel interessant omdat het mogelijk een nieuwe trend in luidt. Tenslotte heeft Windows 7 standaard ondersteuning voor touchscreens ingebouwd.

Nog een ander nieuwtje van Asus is deze nieuwe netbook.. Bijzonder omdat er de desktop dual-core Atom 330 chip in gemonteerd is. Slecht voor het energiegebruik bij een netbook natuurlijk maar wel een betere performance en een 12" scherm. Dat laatste wordt de trend voor 2010 is de verwachting.

En als laatste een probleempje op Slashdot wat vaker zal gaan voorkomen: Wat is een geschikte modem/router voor een hoge snelheidsverbinding met internet. Kennelijk presteren de meeste huis, tuin en keuken routers maximaal 30 Mb/s met NAT terwijl er al verbindingen van 50 Mb/s en meer geleverd worden. De meest aangedragen oplossing is overigens een pc met twee netwerkkaarten en een firewall/router Linux-distributie zoals m0n0 of IPCOP waar ik zelf dan nog SME-server aan zou willen toevoegen omdat die meer kan dan alleen maar routen of NAT-en.

Komende week heb ik nog 3 systemen te (her)configureren dus de tijd voor deze blog is beperkt. Aan de andere kant als het klaar is heb ik meestal wel weer wat te vertellen.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog