This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

donderdag 31 december 2009

Een paar redenen om een hekel aan Microsoft te hebben

Onlangs besteedde ik weer eens wat tijd aan het oplossen van hard- en softwareproblemen van Windows-machines. Zo had ik een lastig exemplaar waarvan de eigenaar na de zoveelste keer zijn Windows XP om zeep geholpen hebben zijn harde schijven dubbel wilden uitvoeren.

Dat leek eenvoudig! Het begon er al mee dat het maatje harde schijf niet meer verkrijgbaar was dus dat was twee nieuwe schijven aanschaffen. Gewoon kopieëren onder Windows gaat niet (eerste reden om een hekel aan Microsoft te hebben) dus dat deed ik met Linux live-cd. De eerste poging was de schijf fysiek te kopieëren maar helaas brachten een paar bad sectors onoverkomelijke moeilijkheden zodat dat niet ging lukken. Jammer maar niet onoverkomelijk want de tegenwoordige live-cd's kunnen ook prima NTFS lezen en schrijven dus een kopie op het niveau van het bestandssysteem kan prima. Om te kunnen booten hoeft alleen de bootsector nog achteraf aangebracht worden.

Maar ja dan nog het probleem dat je de twee schijven gespiegeld wil hebben oftewel RAID1. De recentere moederborden hebben daarvoor de software al in de BIOS zitten maar helaas dit ASRock exemplaar rockt niet zo geweldig. Voor Windows XP Pro heeft echter wel een eenvoudig te patchen driver waarmee je softwarematig een RAID1 kunt maken. Waarom zelf patchen? Omdat Microsoft moedwillig XP op een aantal punten kreupel gemaakt heeft omdat ze bang waren anders niet genoeg Windows 2003 te kunnen verkopen.

Dat zie je terug in het niet kunnen hebben van meer dan één sessie tegelijkertijd van bureaublad op afstand zoals de terminalserver in XP heet. De betaversie kon dat nog wel, de productieversie niet meer. (Dat is de tweede reden om een hekel aan MS te hebben).En de drivers voor softwarematige RAID zijn verneukt zodat je dat nog wel servers op afstand kan instellen maar lokaal op je XP machine niet meer. Tenzij je dus de dm.sys driver + hulpbestanden aanpast met een hex-editor.

Dat is simpel te doen en zo terug te vinden op het internet als je wilt. Het werkt ook, nadat je eerst je partities dynamisch gemaakt hebt, maar dat staat er keurig bij in het internetverhaal. En het werkt.....totdat het systeem bijgewerkt is want dan zijn de gepatchte drivers compleet van je systeem verdwenen en wil XP niet meer starten. (Dat is de derde reden om een hekel aan MS te hebben). Niet zomaar de drivers in de Windows\System32 directory maar ook die in de extra aangemaakte subdirectories. Alleen de gezipte versie in de rootdirectory stond er nog.

Anyways toch maar een extra RAID kaartje gekocht met Windows drivers. Volgende probleem is het weer kopieëren van de data na installatie van de RAID1. Een derde sata-datakabeltje heb ik nog wel liggen maar een sata-stroomkabeltje met een verloopje is niet iets wat ik op voorraad heb liggen. Dus dan maar een nieuwe en de oude schijf aansluiten en hopen dat het RAID-kaartje het goed synchroniseert. Dat lijkt wel goed te gaan maar op het moment dat Windows opstart gaat hij de harde schijf herstellen en helpt vervolgens alle gekopieërde bestanden om zeep. (Dat is de vierde reden om een hekel aan MS te hebben). Enfin drie weken later is dat k****apparaat eindelijk voor elkaar. "Met dank aan Bill"

dinsdag 29 december 2009

GSM encryptie gekraakt!

Bij New York Times het bericht Code That Protects Most Cellphone Calls Is Deciphered - NYTimes.com dat de GSM 64-bits encryptie gekraakt is. Nu is enige privacy met de Nederlandse overheid als grootste luistervink al een illusie maar als straks je buurman ook je gesprekken gaat afluisteren wordt het toch wel ernstig. Overigens heeft de GSM standaard club al een nieuwe 128-bits sleutel klaar liggen dus heel veel hoeven GSM-operators niet te doen om het probleem te verhelpen. Maar het kost uiteraard wel geld dus ze zullen niet echt blij zijn met Karsten Nohl.

donderdag 24 december 2009

Overzicht van de beste robots van 2009

Op singularityhub.com het artikel A Review Of The Best Robots of 2009 | Singularity Hub met video's van de genoemde robots in actie. En er zitten heel wat bijzondere exemplaren bij!

maandag 21 december 2009

Asus Eee PC1005PE, Atom N450 Pinetrail Launch

Op hothardware het artikel Asus Eee PC1005PE, Atom N450 Pinetrail Launch - HotHardware (de link is naar de printversie). De performance van de processor scoort op zich niet veel beter dan de voorgaande generatie Atom maar de dual-core uitvoering is al aangekondigd dus dat beloofd wat. Verder is de ingebouwde geheugencontroller en ingebouwde grafische chip ook van invloed op de algehele performance maar daar zijn nog wel wat drivers te optimaliseren als ik het artikel zo lees. Maar het knapste onderdeel is wel het energiegebruik die toch wel behoorlijk imponeert met 7 uur bij heftig gebruik. De concurrenten van Intel weten alvast wat ze te doen staat!

donderdag 17 december 2009

Kort nieuws

Op Channel Register het opvallende bericht dat HP zich behoorlijk in de vingers heeft gesneden door al te rigoreus te snijden in het personeelsbestand van het overgenomen EDS. Een mainframe van Royal Bank of Scotland werd daardoor niet meer op tijd ge-updated en crashte, de vervangende machine had hetzelfde euvel en weigerde ook dienst.

Op Digitimes het bericht dat VIA zijn nieuwe VN1000 digital media chipset gelanceerd heeft. Als altijd energiezuinig maar met de ingebakken ChromotionHD 2.0 video processor moeten zelfs Blu-ray's zonder haperen afgespeeld kunnen worden. Niet om mee te gamen natuurlijk maar wel iets voor een energiezuinige home-mediaserver e.d.

Op dezelfde Digitimes ook het bericht dat dezelfde VIA zijn nieuwe Mobile-ITX platform gelanceerd heeft. Dit chip on a module ontwerp is met zijn 6 bij 6 cm afmetingen vooral bedoeld voor ultraportable X86 compatibel mini apparaten.

En bij Eweek tenslotte 10 redenen waarom de deal tussen Microsoft en de EU over het browser-keuzescherm de ondergang van Internet Explorer gaat worden. Op de argumentatie valt nog wel wat af te dingen maar dat het impact zal hebben op het marktaandeel van IE mag duidelijk zijn. Maar hoeveel en hoelang blijft voorlopig wel gissen.

dinsdag 15 december 2009

Forensisch gereedschap van Microsoft onschadelijk gemaakt

Op Techworld het bericht dat inventieve geesten een DECAF hebben ontwikkeld tegen het Computer Online Forensic Evidence Extractor (COFEE)van Microsoft. Het blijft natuurlijk een kat en muisspel tussen Microsoft en de hackers maar voorlopig is het een stuk lastiger om een werkende machine leeg te halen als DECAF geïnstalleerd is.

zondag 13 december 2009

Review Nokia N900 Linux smartphone

Op The Register Hardware een review van de Nokia N900 Linux smartphone. Overigens nog steeds een pre-productie exemplaar maar wel met mooie plaatjes van hoe het er uit gaat zien. De voorlopige conclusie is in ieder geval veelbelovend: The Maemo 5 OS is very promising on this evidence – fast and useable, once we'd got our heads around the basic set-up, and bound to be much more versatile in a few months' time as more apps and features are added. Het geheel krijgt dan ook een "aanbevolen" mee van de reviewers.

zaterdag 12 december 2009

Kort nieuws

In The Register het bericht dat hackers kans hebben gezien om root-access te krijgen op de nieuwe Motorola Droid, een Androïd 2.0 toestel voor de Amerikaanse markt maar iets gemodificeerd ook onder een andere naam verkrijgbaar in Duitsland en Italië.

Op PCMAG een bericht dat Apple Nokia, als reactie op een eerdere aanklacht van Nokia, aangeklaagd heeft voor patentinbreuk.

Op Webwereld verder nog het bericht dat Asa Dotzler hoofd community development bij Mozilla geschokt door de uitspraken van een Google topman over privacy, Bing aanbeveelt ipv Google.

woensdag 9 december 2009

Intel loopt een blauw oog op met Larrabee

Op Computerworld staat een aardige analyse over de annulering van Larrabee door Intel. Deze multicore grafische chip zou het op moeten nemen tegen Nvidia en AMD maar was eerst vertraagd en nu dus in zijn geheel geannuleerd. Een blauw oog zoals Computerworld het noemt en inderdaad het levert wat imagoschade op.

Maar zoals de analyse al zegt, het betekent niet dat Intel niet nog een aas in zijn mouw heeft zitten. In dat kader moet je ook de rechtszaak van Nvidia tegen Intel zien. Intel wil zijn nieuwste geheugencontroller niet met Nvidia delen zodat deze zijn grafische kaarten niet optimaal kan aansluiten. Daarnaast ontwikkelt Intel processoren waarin de grafische controllers geïntegreerd zijn en bedreigd daarmee de positie van Nvidia. Dus Intel heeft wel een slag verloren maar nog lang niet de oorlog.

maandag 7 december 2009

VMware maakt virtualisatiesoftware voor de mobiele telefoon.

Op Computerworld de melding dat VMware bezig is met het ontwikkelen van virtualisatiesoftware die het mogelijk moet maken om twee besturingssystemen tegelijk te draaien op een mobiele telefoon. Dit moet onder andere mogelijk maken om tegelijkertijd zowel je privé als zakelijke telefoon op één toestel te draaien. Zelf zie ik dat nog niet zo zitten maar als technologische ontwikkeling is het wel interessant uiteraard.

Yahoo niet blij met spionageprijslijst

Op Wired een artikel over de "Takedown notice" van Yahoo! naar Cryptome.org voor de publicatie van de prijslijst van Yahoo! voor het leveren van spionagediensten aan Amerikaanse overheidsdiensten. Natuurlijk maken wij ons in Nederland veel te druk over onze privacy, not. Het is hier echt geen haar beter en best verontrustend.

zondag 6 december 2009

Dell PowerEdge 6800

Dit weekend tussen de sinterklaascadeaus door had ik nog een Dell PowerEdge 6800 om mee te spelen. Een gewichtig stuk speelgoed want hij weegt maar liefst 46 kilo maar dan heb je ook wat. Belangrijkste onderdeel zijn wel de vier Xeon MP processoren op maar liefst 3.6 Ghz dat schiet wel lekker op. Onder Ubuntu zegt hij overigens dat het er acht zijn maar dat komt door de hyperthreading van deze soort processoren.

Het eerste wat ik doe is de batterij van zes disks veranderen in een RAID 1 opstelling van 2x2 disks + 1 spare. Dit is overigens nog een lastig klusje met Dell want één keer Enter te weinig en hij doet mooi niets. Wat dat betreft heb ik toch een voorkeur voor HP Proliant deze heeft misschien wat minder instelmogelijkheden maar zijn wel duidelijker in/uit te schakelen. Vervolgens Ubuntu 64 server-editie geïnstalleerd en omdat deze wat kaal is toch ook maar Gnome op laten halen.

Maar argh wat zie dat beeld er beroerd uit! En naarmate de tijd vordert wordt het alleen maar beroerder. Intussen toch nog kans gezien om NX-client, node en server te installeren, ook dat ging beroerd maar het werd beter toen we maar één van de twee netwerkpoorten gebruikte ipv twee. Dat zou eigenlijk niet moeten mogen maar het was toch wel zo. Het beeldscherm werkte via NX-client op mijn laptop prima dus toch tijd om eens naar de videokaart van de Dell te kijken. Dit is een embedded Ati Radeon 7000 pseudoniem RV100 en wat rondzoeken op het internet levert inderdaad een bruikbare tip op namelijk om in het bestandje /etc/X11/xorg.conf het volgende op te nemen:

Section "Device"
Identifier "ATI"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "XAA"
Option "AGPMode" "4"
Option "AGPFastWrite" "yes"
Option "EnablePageFlip" "on"
Option "RenderAccel" "on"
Option "DynamicClocks" "on"
Option "BIOSHotkeys" "on"
EndSection

En yup het werkt als de brandweer, het werkt zelfs behoorlijk snel inclusief 3D effecten. Nu heeft deze kaart zelf geheugen aan boord al is het maar 16 Mb maar dat is kennelijk toch genoeg om een behoorlijke prestatie neer te zetten.

Ook deze server is voorzien van een Basis Management Console maar ik heb nog geen mogelijkheid gezien die te benutten. Dat is dus een oefening voor later datum want het lijkt me wel uiterst handzaam om ook deze machine op afstand te kunnen aan en uitzetten. Kennelijk is er wel software voor maar alleen voor Windows wat ik er zo in het passeren van zie. En aangezien ik alleen een laptop met Ubuntu bij me heb en deze Pentium M op 1.5 Ghz ook niet uitnodigt om Virtualbox te installeren, komt dat op mijn todo-list.

De installatie van Virtualbox op de Dell had ook nog wat wel wat voeten in de aarde. Waar de desktopversie van Ubuntu automatisch de nodige tools installeert komt de serverversie er kennelijk bekaaid af. Virtualbox 3.1, vers van virtualbox.com wil in ieder geval niet zomaar installeren, hij klaagt over headerfiles die ontbreken waardoor de vbox-drivers niet wilde compileren. Los toevoegen van deze headersfiles lost het probleem niet op en uiteindelijk besluit ik een omweg te nemen.

Eerst installeer ik de bij de 9.04 versie behorende Virtualbox OSE 2.X versie. Om deze te kunnen installeren worden de afhankelijke pakketten zoals gcc 4.3 en nog een heleboel andere tools automatisch mee geïnstalleerd. Door vervolgens alleen Virtualbox OSE te de-installeren blijven de tools staan. Toch werkt het nog niet direct, Virtualbox 3.1 klaagt nog steeds over vboxdrv. Een blik als root in de directory /etc/rc.d/ laat zien dat vboxdrv inderdaad niet aanwezig is maar wel een vboxdrv.dpkg.bak. Na deze hernoemd te hebben naar vboxdrv en vervolgens '/etc/rc.d/vboxdrv setup' te draaien wordt in ieder geval de oude drivers verwijderd en de nieuwe gecompileerd. Alleen klaagt hij nog dat /dev/vbox niet aangemaakt kan worden. Een tweede keer de setup draaien verhelpt ook dat probleem en eindelijk loopt dan ook Virtualbox probleemloos.

zaterdag 5 december 2009

Update energiezuinige processoren

Een speler die ik nog niet genoemd had in mijn vorige overzicht is VIA. Producent van weliswaar energiezuinige maar niet zo heel geweldig presterende processoren. Maar wel met wat interessante features onboard zoals een engine AES en SHA. De aankondiging van de nieuwe VIA Nano 3000 processor familie veranderd dat beeld wel enigszins want VIA beloofd een 64-bitter met SSE4 en hardware-matige virtualisatie en een lager energiegebruik dan de Intel Atom N270 processor. Of dat ook steekhoudt voor de aangekondigde Intel Atom N450 is nog even afwachten maar het lijkt veelbelovend in ieder geval.

Nu had VIA al een samenwerking met Dell om energiezuinige servers te creëren voor hostingproviders die redelijk succesvol te noemen is. Maar dat is spul wat je als doorsnee consument niet te zien krijgt omdat het in de racken van een datacenter verdwijnt. Er bestaat natuurlijk wel een hele reeks consumentenapparaten waar een VIA inzit maar dat zijn niet de doorsnee pc's die je in de winkel koopt. Maar wellicht dat er nu netbooks aankomen waar de energiebesparing belangrijker is dan de prestaties.

vrijdag 4 december 2009

Kort nieuws

Op Techworld een artikel over drie succesvolle open source virtualisaties waarbij ook Oracle's VM genoemd wordt. Een poging om die te downloaden leert dat je als Nederlander eerst aan de Amerikaanse exportregels moet voldoen van Oracle en dat voor open source GPL2 code. Oracle, steek je VM maar op een plaats waar de zon niet schijnt! Het is overigens ook de vraag wat er met Sun Virtualbox gaat gebeuren als de overname van Sun door Oracle goedgekeurd wordt.

Over Virtualbox gesproken daar is inmiddels versie 3.1 van beschikbaar met als interessante feature dat het live een virtuele server kan verhuizen naar andere fysieke hardware van dezelfde soort.

Bij The Register een artikel over de expansie en controlneigingen van Google. Google lanceert namelijk sinds kort een open en vrije DNS-service. Daar valt uiteraard geen reclame bij te leveren maar geeft wel een fraai overzicht welke sites je bezoekt. En dat is weer te combineren met de vele andere data die ze al verzamelen. Google is inmiddels te groot en te rijk om nog op hun blauwe ogen te geloven is de strekking en ik onderschrijf dat.

En als laatste nieuwtje de Linux kernel versie 2.6.32 is vandaag vrijgegeven door Linus Torvald.

Zoeken in deze blog