This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zaterdag 9 juli 2011

Het verplaatsen van een Ubuntu-partitie en een usermount van een netwerkschijf.

Het verplaatsen van een Ubuntu-partitie

Gisteren wilde ik de harde schijf van mijn webservertje vervangen door een groter exemplaar en dat lukt op zich prima maar the devil is in the details. De "nieuwe" schijf gemonteerd in een USB-case en de machine booten met een live-cd is uiteindelijk geen rocketscience. Vanaf de commandline vervolgens het commando vanuit /media/nieuw: sudo cp -ax /media/oud/* * en naar het kopieƫren heb je verder geen omkijken. Wel moet je fstab op de nieuwe schijf aanpassen omdat standaard een schijf gemount wordt met zijn UUID. Die UUID kun je achterhalen met het commando: sudo blkid en vervolgens knippen en plakken in /etc/fstab.

Maar dan bedenk je je dat je geen bootloader op vers geformatteerde nieuwe schijf hebt staan. Nu kun je de grubversie van je oude schijf wel proberen te gebruiken maar guess what de oude schijf gebruikte ext2 voor een bootpartitie en de swappartitie was de laatste partitie. De nieuwe heeft maar twee partities en de eerste is de swap en de tweede een ext4 partitie. Een actie om grub op te starten en een nieuwe grub.cfg te laten maken en de bootstraploader te plaatsen in het master boot record (MBR) mislukte hopeloos. In het geval je een overschreven bootloader hebt zoals na het installeren van XP na de installatie van Linux kun je die daar wel mee repareren maar dit specifieke geval hielp het niet.

Of beter gezegd het duurde me ook te lang om het allemaal uit te zoeken dus de pragmatische oplossing in mijn geval was een nieuwe versie van Ubuntu te installeren op een uiterst minimale partitie van 2.7 Gb. Bij het installeren herkent hij de bestaande installatie en neemt die ook mee in de grub.cfg in /boot/grub. De nieuwe installatie kun je uiteraard achteraf weer verwijderen maar ik heb 'm laten staan voor het geval dat de andere crashed. Opstarten van de harde schijf gaat namelijk stukken sneller dan van een live-cd.


Een netwerkschijf als user mounten

Normaal gesproken als je in Gnome of KDE werkt is het niet zo'n probleem om een netwerkschijf te mounten je hebt daar namelijk een keurig tooltje voor. Maar als je los daarvan een samba of Windowsschijf probeert te mounten loop je tegen een hoop parameters op die je mee moet geven met het mount of smbmount commando. Standaard lukt het ook niet om als gewone user welke schijf dan ook te mounten behalve de cdrom. Het handigste is dan ook om een mount opdracht op te nemen in je /etc/fstab. De opdracht ziet er zo uit: //server/share /mnt/netname smbfs credentials=/home/user/.smbpassword, user, noauto, uid=user, gid=usergroup 0 0.

In het bestandje .smbpassword, dat alleen toegankelijk is gemaakt voor root, staat dan:
username=domain/username
password=password

Als je gebruikersnaam op het netwerk hetzelfde is als je linux gebruikersnaam kun je username achterwege laten.

Wil je de netwerkschijf delen met de andere gebruikers op dezelfde computer dan kun je nog als extra optie in fstab meegeven umask=770. Dan is de netwerkschijf lees- en beschrijfbaar voor iedereen in de groep usergroup. En wil je dat de netwerkschijf automatisch gemount wordt als je de computer opstart dan laat je de optie noauto achterwege.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog