This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zondag 28 november 2010

VMLite een goed alternatief voor XPmode onder Windows 7

Windows 7 heeft net als Windows Vista aardig wat wijzigingen doorgevoerd in de interacties tussen het besturingsdeel en de programma's. Zoveel wijzigingen dat er heel wat programma's die onder XP prima draaien compabiliteitsproblemen hebben op het moment dat je ze probeert te installeren onder Windows 7. Dat geldt niet alleen de thuisgebruikers maar ook voor zakelijke klanten die vaak heel wat legacy programmatuur hebben draaien. Om daar deels in te voorzien heeft Microsoft XP-mode bedacht voor Windows 7 wat feitelijk een Virtual PC-versie is die wat makkelijker communiceert met de Windows 7 host maar wel met een volledige geïnstalleerde Windows XP SP3 virtuele schijf en licentie.

Uiteraard heeft Microsoft het niet aan zijn geefklier dus XPmode is alleen beschikbaar voor de Professional en Ultimate versies en hoger. Oorspronkelijk was het ook alleen mogelijk met een processor die hardwarematig virtualisatie ondersteund (VT-x voor Intel en AMD-v voor AMD). Nu is Microsoft niet de enige die aan productstratificatie doet, Intel kan er ook wat van. Zo zijn er heel PC's in omloop waarbij VT-x uitgeschakeld is maar verder prima in staat is om Windows 7 te draaien met name bij de laptops. Soms kun je het aanzetten in de BIOS maar anders heb je gewoon pech. Vandaar dat er nu ook een update beschikbaar is voor XPmode zonder hardwarematige virtualisatieondersteuning maar de eis van Professional en hoger is gebleven.

Het grappige is overigens dat je wel gewoon het hele pakket bij Microsoft kan downloaden als je aangeeft dat je het op een Windows Professional versie wil installeren. Vervolgens installeert het ook gewoon onder de Home-versie alleen zie je er niets meer van terug behalve een VHD-bestand en een XP registratie-key. Nu is dat laatste al niet verkeerd want een gratis virtuele XP Pro-versie is altijd handig en ook weer fysiek te maken. Maar toch niet helemaal de XP-mode die je graag gehad had willen hebben. Maar daar is wat op gevonden door VMLite die op basis van dat VHD-bestand en een aangepaste versie van Sun's Virtualbox Open Source Edition hun eigen versie van XP-mode gecreëerd hebben. En dat werkt prima! De wizard weet de VHD van XP-mode moeiteloos te vinden maar ook een ander VHD, VMDK of VDI bestand kan gebruikt worden om een VM te starten. Natuurlijk kun je ook gewoon Virtualbox installeren maar de integratie en plugins van VMLite zijn precies op maat gesneden voor vrijwel alle NT-gebaseerde Windows versies. Het mooie is dat VMLite net zo min als Virtualbox hardwarematige virtualisatieondersteuning van de processor nodig heeft dus ook de kopers van laptops met bijvoorbeeld T4300 of T4400 Intel processors kunnen nu makkelijk XP in een virtuele machine draaien.

Nu heb ik zelf Windows 7 draaien in VMWare Player onder Ubuntu 10.04 64 bits en het was nog even spannend of VMLite zich daaronder wilde laten installeren. Maar VMWare en Windows 7 geven geen krimp op het mineure puntje na dat je in VMLite moet kiezen voor NAT bij de netwerkadapter in plaats van bridged omdat anders de bridged netwerkadapter van VMWare er de brui aan geeft. Maar voor de rest werkt alles zoals het hoort, dus van harte aanbevolen aan alle Home editiongebruikers!

Gamble to win and lose... and win

The Register heeft het tweede deel over het benutten van internet en internetdiensten om gunstige weddenschappen af te sluiten via verschillende bookmakers. De marges zijn niet groot maar wel per weddenschap en daardoor toch interessant voor een systeemspeler en de opbrengsten groter dan wat je bank aan rente geeft. Het komt niet voor niets, er zit wel het nodige werk aan en ook kunnen weddenschappen eenzijdig geannuleerd worden maar al met al toch een heel interessante toepassing van nieuwe internettechnologie.

zaterdag 27 november 2010

Has Microsoft just ruined Windows Home Server?

Ars Technica heeft een goed beargumenteerd betoog waarom Microsoft een foute beslissing genomen heeft door Drive Extender te verwijderen uit de Windows Home Server 2 beta en de toekomstige Small Business Server 2011 Essentials (codename "Aurora") en Windows Storage Server 2008 R2 Essentials (codename "Breckenridge"). De technologie die vergelijkbare functionaliteit moet bieden als voormalige Sun's ZFS is een van de weinig goede redenen voor het bestaan van Windows Home Server omdat RAID hardware meestal niet voorhanden is in een SOHO omgeving (ten onrechte overigens). Maar ook in de toekomstige small business versies is het eenvoudig kunnen toevoegen van schijfcapaciteit een key-feature.

Aan de andere kant als je kijkt naar de steeds betere prestaties van op ARM gebaseerde netwerkschijven al dan niet voorzien van RAID mogelijkheden. Of naar de meer robuuste mogelijkheden van FreeNAS inclusief ZFS ondersteuning op Intel Atom hardware kun je je afvragen wie er straks zowiezo nog wil betalen voor een Windows Home Server wat eigenlijk niet meer is dan een uitgeklede Windows 2003 Server/Windows 2008 Server.

donderdag 25 november 2010

HP's new relationship makes Oracle 'very furious'

Ook op The Register het bericht dat HP zijn Siebel/Oracle crm-software wil dumpen voor een systeem van Salesforce. Afgezien van de goede deal die ze kunnen sluiten waardoor ze mogelijk 40% goedkoper uit zijn, is het ook onderdeel van verstoorde verhoudingen tussen HP en Oracle na het vertrek en later overstap naar Oracle van Mark Hurd. Nu kun je van Oracle veel zeggen maar feit is dat ze wel weten hoe ze geld moeten verdienen terwijl HP de laatste jaren niet super winstgevend is. Aan de andere kant krijg je het idee dat Oracle denkt dat ze alles voor elkaar kunnen krijgen en dat is natuurlijk ook weer niet waar. En een enterprise licentie voor 35.000 tot 40.000 werkplekken is ook voor Oracle nog wel een interessant bedrag.

Money for nothing – and your (gambling) kicks for free

The Register heeft een verhaal over geld verdienen met vrije weddenschappen via het internet. In Nederland heeft het rijk het monopolie op kansspelen en verbiedt ook buitenlandse bookmakers en pokersites hier hun diensten aan te bieden. In de UK ligt dat een beetje anders en zijn er volop aanbieders die je via "free bets" proberen over te halen om bij hun te komen gokken. Met behulp van allerlei sites is hier dus een slaatje uit te slaan maar het is wel raadzaam de kleine lettertjes te lezen voor de beperkingen die gelden bij deze "free bets". Al met al wel een goed voorbeeld van hoe informatietechnologie het functioneren van hele branches kan veranderen.

woensdag 24 november 2010

Understanding the Internet's insecure routing infrastructure

Ars Technica heeft een inzichtelijk verhaal over hoe routeren over het internet werkt. Dit mechanisme dat er voor zorgt dat je verbinding met netwerken buiten je eigen provider kan bereiken is inherent onveilig tot op heden zoals bleek in april van dit jaar toen 15% van het internetverkeer over China werd gestuurd. Reden te meer om de dingen die je echt geheim wil houden alleen over het internet te versturen met een ge-encrypte verbinding en of bestanden.

maandag 22 november 2010

Topman ARM: Intel kan het schudden

Automatisering Gids heeft een bericht over de uitlatingen van een ARM-topman over Intel. Alhoewel Intel inderdaad met de mobiele telefoons in de eerste instantie de boot heeft gemist, is Intel nog lang niet dood. Dat ze last hebben van ARM en dat op steeds meer fronten nu ARM ook richting servers beweegt is wel duidelijk. Maar ze hebben AMD ook kapot gekregen dus ARM moet niet te vroeg juichen.

zaterdag 20 november 2010

Linux en ARM-processor een goede combinatie!

De regelmatige lezer van deze blog zal er niet van opkijken dat ik behoorlijk gecharmeerd ben van zowel Linux als van ARM. Linux omdat het een gratis rijke toolset heeft en ARM omdat die goedkoop en energiezuinig is. Zo maak ik regelmatig een kopie van een backup op een andere locatie via het internet. Omdat dat om enkele gigabytes per keer gaat moest ik tot voor kort daarvoor mijn pc de hele nacht aan laten staan en de overkant ook.

Aan mijn kant heb ik dat opgelost met een Netgear Stora MS2110 waarbij ik het systeem "ge-root-ed" heb. De andere kant heeft inmiddels een Buffalo Linkstation met twee 500 Gb schijven neergezet. Ook deze kun je heel eenvoudig naar je eigen hand zetten zoals je hier kunt lezen. Op zich niet zo bijzonder maar ook deze Buffalo draait onder Linux met een ARM-processor. Nu kan ik dus zonder veel moeite op deze twee NAS-sen de backup laten synchroniseren met ssh en rsync, allebei standaard aanwezig op vrijwel elke Linuxdistro. Ik kan het zelfs volledig geautomatiseerd laten en het resultaat hiervan laten mailen. Het shellscript om dat automatisch te doen moet ik nog even maken of ergens ophalen maar ik hoef er geen aanvullende software voor aan te schaffen het wordt allemaal standaard meegeleverd. Daarom dus Linux en een ARM-processor een goede combinatie!

zondag 14 november 2010

Linaro group advances Linux on ARM with 10.11 release

Ars Technica heeft een item over de nog niet zo bekende Linaro Group. Deze non-profitclub optimaliseert allerlei Linuxzaken voor embedded toepassingen op de ARM-processor. Ook leveren ze systemimages voor allerlei ARM-ontwikkelbordjes. Al met al een clubje wat behoorlijk aan de weg timmert en ook de wind mee heeft door de orientatie op ARM-processoren.

zaterdag 13 november 2010

Cloud Engines Pogoplug Pro DIY cloud box

The Register heeft een review van de PogoPlug Pro een design doosje met een ARM processor erin die dienst kan doen als (media)server voor je usbstick/externe usbdrive en printer en die je kunt benaderen via het internet. Het concept is niet echt nieuw want er zijn ook aardig wat HipServ implementaties in omloop die iets vergelijksbaar doen. Maar het design is leuk/mooi, goedkoop en de extra services zijn gratis waar je bij HipServ implementaties extra moet betalen. Ook aardig is de mogelijkheid om een document te mailen naar een mypogo.com adres en dat deze vervolgens afgedrukt wordt op de aangesloten printer. En tenslotte is er inmiddels een vrije PogoLinux distro beschikbaar die de meegeleverde Linuxdistro met een aantal proprietary onderdelen volledig kan vervangen.

woensdag 10 november 2010

Het raadsel van de verdwijnende cdrom-drive in Windows 7

Van de week heb ik me bezig gehouden met het raadsel van de verdwijnende cdrom-drive in Windows 7. Aanvankelijk dacht ik dat het een probleem was van de installatie van Pinnacle Studio 10, waarvoor overigens een Vista upgrade is maar geen Windows 7 upgrade. Maar ook zonder dat trad het probleem op en met name in combinatie met een Intel moederbord. De cdrom verdwijnt totaal uit beeld en geeft een installatiefout van de driver weer in Apparaatbeheer.

De oplossing heb ik op het internet nog niet gevonden. Wel is er voor laptops met Intel chipset een workaround door de Intel matrix storage drivers te installeren maar voor de gewone desktop DH55MC van Intel werkt dat dan weer niet omdat het "systeem niet aan de minimumvereisten" voldoet. Mijn workaround voor nu is om de Intel inf update van het moederbord niet uit te voeren. Dan is de lege cdrom niet te zien maar wordt wel zichtbaar als je er een cdrom erin doet. Verder blijf ik nog even zoeken voor het ultiemen antwoord als dat er is.

Death of netbook exaggerated, says researcher

The Register brengt als item Death of netbook exaggerated, says researcher de terechte constatering dat de netbook nog lang niet dood is. Als er inderdaad dit jaar meer dan 40 miljoen exemplaren verscheept worden dan is het nog wat vroeg om de dood te constateren. Mijn eigen waarneming is overigens dat de gemiddelde netbook in Nederland steeds verder opgepimpt wordt maar daarmee wel in de prijsklasse komt van de goedkope notebooks, smartphones en aanstormende tabletpcs, padden enzovoort. Persoonlijk heb ik liever een goedkope notebook met een volwaardige Windows 7 dan een netbook met klein scherm en schijf en Windows 7 starter maar ik gebruik een notebook niet op plaatsen waar een netbook in het voordeel is zoals in de trein en dergelijke.

Zoeken in deze blog