This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zondag 10 januari 2010

Nvidia Showcases Tablets, Tegra 2 Platform

En het nieuws van de Consumer Electronics Show in Las Vegas blijft binnenstromen. Na de tabletpc van HP nu op PC Magazine Nvidia Showcases Tablets, Tegra 2 Platform. Wel een tablet maar geen PC want er zit een dualcore Cortex A9 ARM processor in. Van dit nieuwe Nvidia Tegra 2 Platform kunnen we wel degelijk nog meer verwachten zoals nieuwe energiezuinige netbooks zonder Windows maar met deze of gene Linux variant. Vanuit de hardwarefabrikanten wordt duidelijk gedacht aan MID's als de nieuwe markt nu de pcmarkt verzadigd begint te raken. Mobiele internet devices zijn de trend en het is een platform waar Windows niet dominant is.

Zelfs Intel heeft aardig wat effort gestoken in Moblin de mobiele Linux-variant. En het kunstmatig beperkt houden van de netbooks maakt alternatieven alleen maar aantrekkelijker. Om meer dan één reden, zo wordt er nauwelijks wat verdient aan de hardware en Microsoft pakt nog een groot deel van de opbrengst voor Windows licenties ook. Daarnaast kun je je als hardwareboer ook nauwelijks nog onderscheiden van de concurrent omdat die ook allemaal een Atom N270 hebben, ook een 10.1 inch scherm, 1 Gb intern geheugen en een 160 Gb harde schijf. Nu zijn de maximale prestaties iets opgeschroeft door Intel ivm met de nieuwe Atomprocessoren maar het blijft armoe. Want de netbooks vreten aan de notebook omzet en daar wordt wel aan verdiend.

Maar een tablet is geen pc en geen telefoon maar doet hetzelfde als wat een netbook doet maar dan goedkoper. En geen Windows-tax want die is nauwelijks aanwezig in dit segment. De geruchten dat Apple de iSlate op de markt gaat brengen deze maand geven al aan dat bij Apple men ook brood ziet in deze markt. De grote afwezige is eigenlijk Microsoft, tot nu toe. Eerlijk gezegd verwacht ik wel dat er iets uit Redmond gaat komen maar grote vraag is wat. Windows Mobile 7 is voorlopig nog niet af en 6.5 is niet goed genoeg naar de zin van meneer Balmer. En een gewone Windows 7 port naar de ARM-processor ligt ook niet erg voor de hand want dat is wel duidelijk een andere architectuur dan x86-achtigen. De bijdrage van Balmer aan CES was de lancering van de HP tablet. En dat was weinig nieuws want het is bekend dat Windows 7 beter met touchscreens over weg kan dan voorgaande versies. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog