This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zaterdag 30 januari 2010

Android Laptop Review: Hivision PWS700CA

Op ARMdevices.net Android Laptop Review: Hivision PWS700CA. Nu is er al eerder de massaproductie van ARM netbooks aangekondigd en vervolgens om zeep geholpen door het Wintel monopolie. Maar alleen al de Chinese markt is al zo groot dat de mogelijkheid er nog steeds in zit dat massaproductie daadwerkelijk gaat beginnen. Alleen moet dan iemand ze hier nog importeren in voldoende aantallen om het prijstechnisch interessant te maken. De bestaande importeurs van hardware zullen hier hun vingers niet aan willen branden want het levert gegarandeerd problemen met Wintel op. Dus dan moet het van een andere partij komen die wel in de electronica zit maar niet in de computers. Maar dat hebben we gezien bij de supermarkten die pc's gingen verkopen, de ondersteuning van met name gewone klanten is dan vaak onvoldoende om het succesvol te maken. Dan nog de prijs, $100 in China is al gauw € 150 en meer hier en voor iets meer heb je dan het bekende netbookformaat van Intel Atom, 1 Gb 10" en 160 Gb HDD. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Op dezelfde site overigens ook een indrukwekkende video van Ebox desktop versie gebaseerd op een Marvell Armada 510 processor draaiend onder Ubuntu.

dinsdag 26 januari 2010

Eindelijk aandacht voor (het gebrek aan) privacy met de OV-chipkaart

Op Webwereld het bericht dat het CBP de huidige uitvoering van ov-chipkaart niet beoordeeld heeft. En dat zij eerder de eis gesteld hebben dat de prijs mag geen reden zijn anonimiteit op te geven.

Eveneens op Webwereld de reactie van politici en Bits of Freedom waarbij met name de politici de vermoordde onschuld spelen. Alsof er ook maar één politicus in het recente verleden zich druk gemaakt heeft over die registratietermijn van zeven jaar. Pas nu het rekeningrijden echt in zicht komt en privacy als argument hier tegen gebruikt kan worden, is het een hot item. Aan de andere kant beter laat dan nooit zullen we maar denken.

Een uitgebreidere analyse over privacy en technologie staat in mijn blogpost George Orwell's 1984 en de huidige stand van technologie

zondag 24 januari 2010

Hobbyist installeert Android op Nokia N900

Op Tweakers het bericht:Hobbyist installeert Android op Nokia N900. Zo snel na de lancering al zo'n hack zegt wel iets over de mogelijkheden van Maemo. Persoonlijk zou ik kiezen voor Maemo omdat die nog net even meer Linux aandoet dan Androïd en op termijn ook meer mogelijkheden voor te porteren applicaties biedt. Maar als hack is het schitterend natuurlijk.

zaterdag 23 januari 2010

Windows XP op een IBM Eserver X326

Deze IBM heeft al eerder gefigureerd in mijn blog op Wordpress en heeft behalve Ubuntu ook al een installatie met VMware ESXi achter de rug. Het probleem met VMware is dat om een 64-bits gastsysteem te kunnen draaien de processor hardwarematige virtualisatie moet ondersteunen. En dat is met de X326 niet het geval. De machine is snel zat met twee AMD Opteron 64-bits processoren maar heeft geen vmx.

Buiten dat maakt hij ook wel vrij veel herrie en daar wilde ik ook wel vanaf. Dus heb ik de machine verkocht maar voor levering moet er wel Windows op geïnstalleerd worden. En daar heb ik weer het oude probleem geen diskette en geen dvdspeler maar wel gelukkig een cdromspeler. Windows 7 kun je tegenwoordig op een usb-stick installeren maar wil helaas niet booten vanaf die usb-stick. Een dvd in een cdromspeler gaat ook niet werken dus dan maar XP installeren. Helaas wordt de scsi-raid controller niet standaard ondersteund en geen floppy dus een driverdiskette gaat ook niet werken.

Gelukkig kun je XP wel streamen met nieuwe drivers met behulp van Nlite (voor Vista en ik neem aan Win7 heb je vLite nodig). Maar dan moet je wel die drivers hebben. En dat valt niet mee want de IBM support en driverssite is niet erg overzichtelijk en het is gans onduidelijk welke driver ik nu moet hebben. De eerste twee nieuw gebakken cd's mislukken dan ook hopeloos. Maar intussen heb ik wel gezien dat de ingebouwde raid-controller een LSI-1030 is.

Bij LSI is de driver echter niet te vinden, kennelijk is deze of te oud of niet populair bij Microsoft vanwege de XP-ondersteuning. Een zoekopdracht bij Google brengt me tenslotte bij ZDnet waar een zip bestand met de driver en aanverwante staat. Het lezen van de bijgevoegde readme leert me echter dat deze drivers afkomstig zijn van Tyan Computers USA. En inderdaad een specifieke zoekopdracht op de site van Tyan levert me nog versere drivers op. Het mooie van dit pakketje is dat het compleet is zodat ik NLite kan vertellen dat de driver ook in tekstmode is te gebruiken. Dat is namelijk afhankelijk van de aanwezigheid van het bestandje txtsetup.oem.

Voor de Broadcom netwerkkaarten heb ik het pakketje drivers ook maar mee "gestreamed" zonder de moeite te nemen daar de textmode van aan te geven. Maar het werkt allemaal fluitend en omdat ik Nlite gelijk gebruikt heb om er een unattended cd van te maken kan ik rustig na een half uur gaan kijken of het gelukt is. En dat is het, Windows XP pro draait prima en Extern Bureaublad verlost me van het aanwezig zijn bij de machine zelf. Nog even Avira Antivir erop en de updates op automatisch zetten en de machine is klaar voor gebruik.

Extern bureaublad heeft het nadeel dat je wel de verbinding kan verbreken maar niet de computer uit zetten. Tenminste niet met de gebruikelijke startknop route. Maar een commandoschermpje openen en shutdown intikken doet het ook prima en de machine sluit netjes af. Ik hoef alleen de stroom eraf te halen om hem helemaal uit te zetten. Of niet want de X326 is uitgerust met Baseboard Management Controller die IPMI 1.5 ondersteund dus in principe is hij van afstand aan en uit te zetten zolang er stroom op het apparaat staat. De driver van de BMC was ik overigens vergeten mee te streamen maar was gelukkig wel vrij snel gevonden.

Er gebruik van maken is dan nog weer wat anders want de meeste beschikbare managementsoftware wordt alleen voor de serverversies van Windows geschikt gemaakt. Met name het verschil tussen Windows Server 2003 en XP is net zo groot als tussen Windows 2000 Pro en Windows 2000 Server: er bestaat vrijwel geen verschil. Maar ja serversoftware levert meer op dus het is nog even zoeken geblazen. Onder Ubuntu is er overigens wel een openipmi en ipmitool te installeren maar de beloofde grafische schil van openipmi heb ik nog niet kunnen ontdekken. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

woensdag 20 januari 2010

A PC from the community for the community

Bij Open-PC.com is vanaf eind februari een pc verkrijgbaar waarvan alle specificaties openbaar zijn en waar geen proprietary drivers voor nodig zijn. De gebruikte hardware is niet echt indrukwekkend maar het is een leuke huis-, tuin- en keukenpc. Dat is mijn E-machine EL1600 ook en die is niet veel groter en heeft verder dezelfde specificaties. Toch heb ik die ingeruild voor een Packard Bell met E5300 processor en nVidia videokaart waar Ubuntu prima op draait (Windows 7 ook trouwens) maar (nog) geen open driver voor beschikbaar is. Nog niet omdat de volgende kernel in begin maart reversed engineered drivers voor nVidia zal bevatten.

vrijdag 15 januari 2010

Eerste notebook met usb 3.0

Eerste notebook met usb 3.0 van HP op gadget.nl in een duidelijk top of the bill notebook van 1000 euro. Maar hiermee is wel duidelijk het startsein gegeven voor USB 3. Je kunt je afvragen wat het nut is van zo'n snelle interface veel huidige usb-apparaten hebben die hoge snelheid niet nodig. En voor toepassingen als harde schijven en video bestaan er al andere interfaces zoals SATA en FireWire. Maar goed de nieuwe standaard is gezet en we gaan komende tijd ongetwijfeld een hoop nieuwe apparaten met USB 3 gelanceerd zien worden.

zondag 10 januari 2010

Nvidia Showcases Tablets, Tegra 2 Platform

En het nieuws van de Consumer Electronics Show in Las Vegas blijft binnenstromen. Na de tabletpc van HP nu op PC Magazine Nvidia Showcases Tablets, Tegra 2 Platform. Wel een tablet maar geen PC want er zit een dualcore Cortex A9 ARM processor in. Van dit nieuwe Nvidia Tegra 2 Platform kunnen we wel degelijk nog meer verwachten zoals nieuwe energiezuinige netbooks zonder Windows maar met deze of gene Linux variant. Vanuit de hardwarefabrikanten wordt duidelijk gedacht aan MID's als de nieuwe markt nu de pcmarkt verzadigd begint te raken. Mobiele internet devices zijn de trend en het is een platform waar Windows niet dominant is.

Zelfs Intel heeft aardig wat effort gestoken in Moblin de mobiele Linux-variant. En het kunstmatig beperkt houden van de netbooks maakt alternatieven alleen maar aantrekkelijker. Om meer dan één reden, zo wordt er nauwelijks wat verdient aan de hardware en Microsoft pakt nog een groot deel van de opbrengst voor Windows licenties ook. Daarnaast kun je je als hardwareboer ook nauwelijks nog onderscheiden van de concurrent omdat die ook allemaal een Atom N270 hebben, ook een 10.1 inch scherm, 1 Gb intern geheugen en een 160 Gb harde schijf. Nu zijn de maximale prestaties iets opgeschroeft door Intel ivm met de nieuwe Atomprocessoren maar het blijft armoe. Want de netbooks vreten aan de notebook omzet en daar wordt wel aan verdiend.

Maar een tablet is geen pc en geen telefoon maar doet hetzelfde als wat een netbook doet maar dan goedkoper. En geen Windows-tax want die is nauwelijks aanwezig in dit segment. De geruchten dat Apple de iSlate op de markt gaat brengen deze maand geven al aan dat bij Apple men ook brood ziet in deze markt. De grote afwezige is eigenlijk Microsoft, tot nu toe. Eerlijk gezegd verwacht ik wel dat er iets uit Redmond gaat komen maar grote vraag is wat. Windows Mobile 7 is voorlopig nog niet af en 6.5 is niet goed genoeg naar de zin van meneer Balmer. En een gewone Windows 7 port naar de ARM-processor ligt ook niet erg voor de hand want dat is wel duidelijk een andere architectuur dan x86-achtigen. De bijdrage van Balmer aan CES was de lancering van de HP tablet. En dat was weinig nieuws want het is bekend dat Windows 7 beter met touchscreens over weg kan dan voorgaande versies. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

zaterdag 9 januari 2010

LG GW990: first Moorestown smartphone gets official, runs Moblin

Op Engadget: LG GW990: first Moorestown smartphone gets official, runs Moblin. De eerste poging van Intel om op de smartphonemarkt een graantje mee te pikken. De echt energiezuinige Intel chip moet nog komen natuurlijk dat is namelijk de Medfield, verwacht in 2011. Maar gezien ook de samenwerking van Intel met Nokia is het toch een interesante verschijning. In vergelijking met de Atom, zelfs de nieuwe Atom N430, is de Moorestown een stuk energiezuiniger en de Medfield moet nog zuiniger zijn. Het mag duidelijk zijn dat Intel niet zonder slag of stoot de markt van mobiele apparaten, al dan niet smartphone, aan de ARM-processoren over gaat laten. Gezien de enorme voorraad aan applicaties die er voor X86-achtigen bestaat, zijn ze zeker niet kansloos!

Een perfect besturingssysteem bestaat niet!

Een waarheid als een koe natuurlijk maar wel iets om eens over na te denken. Als de kwaliteit van de besturing van onze auto net zo beroerd was als sommige besturingssystemen dan zag het er slecht uit voor autorijdend Nederland. Maar goed daar zijn we inmiddels min of meer gewend aan geraakt en belangrijker is inmiddels de vraag hoe we de pc weer hersteld krijgen na een crash.

Dat zoiets onder Windows nog niet meevalt heb ik al beschreven in mijn blogpost "Een paar redenen om een hekel aan Microsoft te hebben" van 30 december. Systeemcrashes kan je natuurlijk ook met Linux overkomen. Is me ook overkomen deze week. Na een hoop gerommel op mijn hoofdsysteem met unstable versies van sommige pakketten omdat ik net iets anders hebben wilde, krijg ik mijn systeem niet meer ge-updated of nieuwe software geïnstalleerd. Iets met het package dbus waar het goed mis mee was en wat ik niet ge-herinstalleerd of weg kreeg. Meestal lost herinstallatie dat soort problemen wel op maar dit keer was het echt stuk.

Nadat ik na het nodige gerommel tot die conclusie gekomen was, werd het tijd voor plan B. En dat was herinstallatie en dan gelijk de schijf nieuw formatteren als ext4 omdat dat volgens de laatste berichten weer wat sneller werkt dan ext3. Dus ik een externe harddisk aangesloten en een Ubuntu live/installatie cd in de cdromspeler gestopt en gaan met die banaan.

Nou niet helemaal, het is sowieso raadzaam om alle verborgen bestanden zichtbaar te maken met CTRL H. Maar afgezien daarvan begint de Ubuntu livecd te piepen dat ik bij bepaalde bestanden geen leesrechten heb. Nu denk ik daar anders over want als ik niet wilde dat mensen het konden lezen of copieëren had ik mijn homedirectory wel ge-encrypted, maar ik hoor als livecd gebruiker gewoon root rechten te hebben. En als ik dat niet van Ubuntu krijg dan trek ik wel een echte livecd uit de kast: Knoppix.

Vervolgens alleen de persoonlijke instellingen=verborgen directories van programma's als Firefox, Thunderbird en Openoffice (dus directory .Mozilla .Openoffice etc.) en de gewone hap van Documenten, Downloads, Photos etc. naar de externe schijf gekopieëerd. De rest komt vanzelf terug bij de nieuwe installatie. De schijf geformatteerd en het systeem opnieuw geïnstalleerd en hup terugkopieëren van alle bestanden onder de homedirectory en hop ik ben weer in de lucht. Dat werkt dus gewoon!

Nu schrijf ik het zo even op maar in werkelijkheid duurt het kopieëren naar externe schijf en weer terug van ettelijke gigabytes toch wel uren. Maar de feitelijke installatie en herstel zijn binnen een half uur te doen als je dat kopieëren buiten beschouwing laat. Dat is toch heel andere koek dan de dagen die ik aan het herstellen van sommige Windowssystemen heb besteed.

Microsoft en meeste hardwarefabrikanten zijn daar overigens heel duidelijk in: ze leveren een herstelpartitie of een herstelcd mee waarmee je de fabrieksstaat van het systeem terug kunt krijgen, meer niet. En dan maar hopen dat je een volledige backup hebt anders ben je nog uren met updaten van Windows zelf bezig. Dus ja ik ben tevreden met mijn Linux-systeem en ik heb genoeg virtuele XP-machines om er één weg te kunnen gooien als ie kapot gaat.

zondag 3 januari 2010

Vreemd soort millenniumbug bij bank en Windows Mobile smartphones

Twee meldingen van een soort millenniumbug bij Businesses stung by BOQ glitch en een sms-bug. Het betreft hier meldingen dat bepaalde betaalautomaten en sms-berichten op Windows Mobile 6.x smartphones van 31-12-2009 in één beweging doorgaan naar 01-01-2016. In het geval van een sms-je is het niet zo'n probleem natuurlijk, al staat het raar, maar bij de betaalautomaten is het wel degelijk een probleem. Het geval wil dat er op die datum geen ene credit/debitcard van vandaag meer geldig is. Winkeliers waren er vanzelfsprekend niet blij mee. De oorzaak is nog onbekend, alhoewel de suggestie gedaan wordt dat de datum 010110 binary 16(hex) het probleem zou kunnen zijn.

Zoeken in deze blog