This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

maandag 27 december 2010

AMD Radeon HD 6950 to HD 6970 Mod

techPowerUp heeft het nieuwtje dat de recentelijk gelanceerde Radeon HD 6950 en de HD 6970 fysiek identiek zijn. Dat betekent dat alleen een BIOS update, namelijk het flashen van een HD 6970 BIOS, genoeg is om van een HD 6950 een HD 6970 te maken. En dat scheelt ook Nederland altijd nog gauw 50 euro!

zondag 26 december 2010

A Merry Christmas to all Bankers

Light Blue Touchpaper is blog van de afdeling Security Research and Computerlab van de Cambridge University. Zij laten de banken weten dat de researchpaper van één van promovendi met behoorlijk wat details over een bug in de voor ons nog nieuwe PINpas (EMV) gewoon online blijft staan. De banken hadden gevraagd om verwijdering omdat zij het te gedetailleerd vinden. Maar de prof en de universiteit laten dus weten dat ze gewoon wat sneller moeten zijn met het oplossen van bugs en security door obscurity echt niet meer van deze tijd is. De grap is overigens dat hier in Nederland wordt beweerd dat de fraude met PINpassen (skimmen) pas minder zal worden als er geen magneetstrookje meer op de bankpas zit. Op de basis van de afstudeerscriptie van Omar Choudary kun je dat gevoegelijk betwijfelen.

Engineers Build Radio Receiver Out Of Graphene

Technology Review verwijst naar een onderzoek waarbij met een grafeen "netje" radiosignaal ontvangen kan worden. Dat lijkt niet bijzonder maar je praat over een antenne op de schaal van nanotechnologie. Het kan dus met name voor mobiele telefoons e.d. een uitermate interessante ontwikkeling zijn. Grafeen heeft nog meer bijzondere eigenschappen waardoor het ook al gezien wordt als opvolger van silicium in processoren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

vrijdag 24 december 2010

Boffins build medical control centre with Kinect

The Register heeft een bericht met filmpje over de toepassing van de Kinect (MS Xbox bewegings en diepte sensor) als besturingsmechanisme voor medische apparatuur en data in de operatiekamer. De chirurg kan door handbewegingen en stemcommando's bijvoorbeeld beelden van een MRI scan bekijken onder het opereren. De toepassing is gemaakt op basis van de opensource drivers die onlangs gemaakt na een wedstrijd. Dit overigens zonder medewerking van Microsoft maar wie weet zien zij ook nog leuke nieuwe toepassingen buiten de spelconsolebranche.

dinsdag 21 december 2010

Car immobilisers easily circumvented by crafty carjackers

The Register meldt dat een onderzoek in Duitsland een mogelijk verband is tussen het gestegen aantal autodiefstallen en het gebruik van zwakke encryptie in de startonderbrekerschips. In het artikel wordt met name NXP genoemd maar soortgelijk onderzoek is ook gedaan naar Texas Instruments. Wat het wel laat zien is dat de automobielindustrie niet de bij de voorlopers in de IT loopt. Inmiddels migreert de industrie wel naar AES 128 versleuteling maar gezien het tempo waarin ze gaan zouden ze beter direct AES 256 of zelfs AES 512 kunnen implementeren!

maandag 20 december 2010

Intel claims 35 Atom tablets about to hit the market • Channel Register

The Register stuurt het bericht de wereld in, dat Intel Atom processoren levert voor 35 tablets in de tweede helft van 2011. Tegen die tijd moet ook de nog energiezuiniger variant voor mobiele telefoons beschikbaar zijn. Het wordt dus druk in de tabletmarkt allereerst natuurlijk met de bekende ARM-processoren: ook Nvidia levert inmiddels de dualcore Tecra2 chips o.a. aan LG die hem als de eerste dualcore mobiele telefoon op de markt brengt. Daarnaast schijnt ook Samsung aanzienlijke orders geplaatst te hebben voor deze chip daarmee hun zusterbedrijf Samsung Electronics passerend, ook een unicum. 2011 wordt daarmee een interessant jaar: breekt de tablet definitief door en wie wordt daarin de grootste speler? Kan Intel meekomen in deze hoogst competitieve markt, verwend als ze zijn nu AMD op sterven na dood is. Of komt AMD toch nog terug dit jaar met hun Bobcat processoren? Saai zal het niet worden in ieder geval!

vrijdag 17 december 2010

Ontwikkelaar krijgt binnen paar uur root-toegang tot Nexus S

Tweakers.net Nieuws brengt het nieuws dat een ontwikkelaar al binnen een paar uur tijd een methode gevonden heeft om de spliksplinternieuwe Nexus S te "rooten". Nu is Android zogezegd open maar toch niet zo open dat je het standaard rootpassword krijgt zoals bij bijvoorbeeld de Nokia N900 met Maemo. Voor degenen die van hun leverancier niet meer de nieuwste versie van Android krijgen is dit bericht dus goed nieuws.

Google's Cr-48 Chrome notebook

Computerworld heeft een eerste impressie van de Cr-48 Chrome netbook van Google. In tegenstelling tot de kop van het artikel dat een In depth beloofd. Google heeft een testprogramma waar je, alleen als inwoner van de VS helaas, kan aanmelden voor de betatest van de cloudbook en schijnt er 60.000 te verschepen. De meest opvallende uiterlijke kenmerken zijn het 12" scherm, het ontbreken van de CAPS-lock en het gebruik van kleine letters op het toetsenbord. Daarnaast kun je alleen met wifi of 3G een netwerkverbinding maken want een gewone netwerkaansluiting ontbreekt. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van een Google notebook die al mijn bewegingen op het net registreert en al mijn documenten in de cloud parkeert maar als de hardware goedkoop op de markt komt zie ik er wel brood in om 'm om te bouwen naar een gewone Linux machine.

Debian 6.0 “Squeeze” To Come With A Completely Free Linux Kernel

Digitizor.com meldt dat de nieuwe Debian 6 geleverd wordt met een volledige "vrije" kernel. Overigens blijft de non-free depository gewoon bestaan omdat er toch nog aardig wat hardware is waar alleen binaries van de leverancier voor beschikbaar zijn. Dus hoe "free" dit "free" is, is betrekkelijk maar wellicht dat je een mainstream systeem zonder toevoegingen kan draaien. Het is wel een goed initiatief omdat je niet altijd afhankelijk wil zijn van de hardwareleverancier.

dinsdag 14 december 2010

Microsoft taps up hardware pals with small biz server release

The Register weet te melden dat Microsoft zijn small business server versie 2011 verscheept naar OEM's. De productdiversicatie strategie slaat ook hier toe want in navolging van alle verschillende Windows 7 versies krijg SBS 2011 ook een standaardversie waarvoor een Premium add-on gekocht kan worden. Persoonlijk wordt ik niet warm van deze en voorgaande SBS versies omdat er allerlei kunstmatige beperkingen in aangebracht worden om de markt voor grotere servers niet te verpesten. Met een Linux serverdistro kun je meer, heb je betere performance met dezelfde of goedkopere hardware. Uiteraard ken ik ook het argument dat deze SBS-versies eenvoudig te beheren zijn. Maar de praktijk leert dat een mkb-bedrijf in de regel geen in IT geschoold personeel heeft rondlopen en vaak afhankelijk is van de externe ICT-leverancier. Als die externe leverancier een goed geconfigureerde Linux server neer zet heb je ook niet zoveel beheer nodig. En je bent in een keer van een dure Windows oplossing af. Want behalve de serverlicentie en het besturingssysteem van de pc zelf betaal je ook nog een CAL (client access license) voor elke pc die gebruik maakt van je server. Mocht je gebruik willen maken van Citrix/terminalserver functionaliteit dan heb je daar ook nog licentiekosten voor. Microsoft bulkt niet voor niets van het geld wat dat betreft.

maandag 13 december 2010

Mystery startup uncloaks 512-core server

The Register besteedt aandacht aan een vrij verse startup die een 512-core server met Intel Atom processoren lanceert. Nu zijn de leidinggevenden van deze startup bepaald geen groentjes en hun marketing lijkt ook wel prima. Ze lanceren deze 10U doos dus met 512 Atoms, inclusief gevirtualiseerd IO, netwerkswitch, loadbalancer en een terminalserver met een energiegebruik dat al snel 75% lager is dan de servers met Xeon of Opteron processoren die nu in de datacenters staan. Het is vooral een slim ontwerp met grotendeels standaardcomponenten met eigenlijk maar één ASIC van SeaMicro zelf. Voor dit soort innovaties heb je kennelijk startups met ervaren mensen nodig. Grote vraag is dan ook hoe lang ze zelfstandig blijven als een Cisco, Oracle of andere bekende technologieopkoper langs komt met een grote zak geld. Maar vooralsnog is het een knappe prestatie van deze startup.

zaterdag 11 december 2010

Amerikaanse IP v4 adresreeksen van voor 1997 zijn handel!

Op Computerworld een interessant artikel over IP v4 adresreeksen (bijv. 10.0.0.0-10.255.255.255 is zo'n reeks). Het einde van het IPv4 adresbereik is namelijk binnenkort bereikt en dan moet iedereen die nieuw het internet op wil overschakelen op IPv6 adressen. Voordat iedereen zo ver is duurt echter nog wel even en intussen ontstaat er dus een markt voor bestaande IPv4 adressen.

Wat wil nu het geval het grootste deel van het adresbereik is toegekend aan de VS en deze worden sinds 1997 beheerd door ARIN, vergelijkbaar met RIPE in Europa. Omdat men toen al aan zag komen dat de adressen een keer op zouden raken heeft deze vrij strikte regels waaronder je nog IP-adressen kunt krijgen. Maar degenen die voor het ARIN tijdperk hele blokken toegewezen hebben gekregen vallen niet onder deze regels! ARIN probeert nu deze early birds aan zich te binden door middel van een Legacy Registration Services Argeement waarbij je echter wel de rechten op die IP-adresreeksen overdraagt aan ARIN.

Veel interessanter is het om dat niet te doen omdat er kennelijk geen wetgeving is waardoor ARIN iets kan vorderen. Maar je kan wel je ongebruikte adressen volstrekt legaal en buiten de regels van ARIN om verkopen! En omdat sommige bedrijven complete reeksen A class adressen bezitten hebben ze vaak ruimte over en wordt het inderdaad aantrekkelijk om ze in de verkoop te doen. En dan te bedenken dat ik in 1991 al het idee had om een C class adresreeks te nemen maar ervan af zag omdat ik dan ook een bedrijf moest oprichten en instandhouden. Het had best wel eens een prima investering geweest kunnen zijn.

vrijdag 10 december 2010

Een virtueel Windows 98 systeem

Windows 98 systeem? Ja ik heb er nog één, maar alleen virtueel want voor recentere hardware wordt er al geen tijden drivers meer gemaakt. Maar de geëmuleerde VirtualPC is een good old Intel BX440 moederbord en daar zijn genoeg drivers van voorhanden. Mijn probleem is echter dat het enige Windows-systeem dat ik niet virtueel draai gebaseerd is op een Intel Atom 330 bordje. En dat de harde schijfimage van mijn oude Win98 op een NAS in mijn netwerk staat.

Deze combinatie maakt zelfs een Win98 systeempje traag en het overhevelen naar mijn Ubuntu 10.04 machine lag dus voor de hand. Op zich geen probleem want Virtualbox leest zonder problemen een VirtualPC config en vhd bestand in. Trouwens ook vmx en vmdk bestanden van VMware maar Virtualbox additions ondersteunt geen Windows 98. En dat is vervelend want dat betekent geen muisintegratie maar een haperende muis en 16 kleuren VGA standaard beeldscherm aansturing. Nu emuleert VirtualPC een S3 Trio 32/64 kaart maar installeren van de drivers van deze kaart onder Virtualbox pikt Windows 98 niet.

Ooit was ik heel gelukkig met 16 kleuren VGA in plaats van een amberkleurig monochroom scherm maar dat is heel lang geleden. En aangezien mijn oude adressenbestand onder Access 2000 nog steeds op deze machine draait word ik niet blij van een schermpje van 640x480 en 16 kleuren. VMWare heeft wel Windows 98 ondersteuning maar geen ondersteuning voor Shared folders. Gelukkig kan Win98 wel gewoon zelf directories delen en ook met andere SMB-shares.

Dus werd het tijd om het vmc- en vhdbestand van Win98 te converteren naar VMware. Hiervoor gebruik ik bij voorkeur de VMware Standalone Converter Client, na registratie, bij VMware gratis te downloaden. Bij mijn configuratie wil de Converter overigens niet het netwerk op dus moest ik eerst de VPC bestanden naar mijn machine kopieeren. De Windowsversie heeft hier geen last van dus het kan best aan mijn configuratie liggen.

Vervolgens krijg je bij de eerste keer opstarten onder VMware de wereld aan nieuw hardware berichten waarbij drivers geïnstalleerd moeten worden. Maak niet de fout dat je bij elke keer na installeren van één apparaat ja zegt tegen de vraag of je opnieuw wil opstarten want dan ben je nog wel even bezig. Nadat alles geïnstalleerd is, hiervoor heb je overigens de originele Win98 bestanden voor nodig, klik je op de menubalk van VMware op VM en vervolgens Install VMware Tools. Hierna laat je de machine pas opnieuw opstarten. En tadaah Windows 98 start op, heeft de muis en toetsenbord geïntegreerd en 32-bits kleuren fullscreen.

donderdag 9 december 2010

Flame throwing Apache flees Oracle's Java group

Als toetje van vandaag: The Register meldt dat de ASF (Apache Software Foundation) zich heeft teruggetrokken uit het Java Community Process vanwege het lopende conflict met Oracle. De ernstige beperkingen in de nieuwe versie 7 en 8 licentie van de Java specificatie die Oracle oplegt betekenen volgens ASF dat er geen sprake meer is van een open source specificatie. Het Apache Harmony project is zo'n vrije implementatie maar die kan door de licentiebepalingen van Oracle niet als conform java standaard gecertificeerd worden. ASF leverde een aanzienlijke bijdrage aan de ontwikkeling van Java en Oracle moet wel verwachten heel veel geld te kunnen vangen van hun proces tegen Google dat ze deze stap gedaan hebben. Het verhoogd hun betrouwbaarheidsscore in opensource projecten ook niet echt. Vooralsnog kunnen ze dit doen zonder er hard afgestraft voor te worden maar het gezegde een kruik gaat net zo lang te water tot dat hij barst, geldt ook voor Oracle!

Gov't crackdown spurs initiatives to route around DNS

ITworld heeft een overzicht van in de belangstelling staande initiatieven om het Domain Name System te decentraliseren nu de VS onlangs Verizon (beheerder COM en NET domeinen) opgedragen heeft om DNS-verwijzingen naar een aantal sites uit hun systeem te verwijderen en ze zo onbereikbaar te maken als je het ip-nummer niet weet. Duidelijk is wel dat er niet 123 een alternatief is voor het huidige DNS-systeem maar gezien de enorme belangstelling voor deze initiatieven vermoed ik dat het er wel van gaat komen. Is het niet als het hoofdsysteem dan toch wel als een "underground" systeem voor mensen die niet afhankelijk willen zijn van de luimen van de Amerikaanse overheid.

Opslag reisgegevens OV-chipkaart onwettig

Webwereld heeft het verhaal dat de opslag van reisgegevens van de OV-chipkaart tegen de wet is. Dat is in ieder geval iets, of er ook daadwerkelijk iets aan veranderd is punt twee natuurlijk. Gezien het gemak waarmee onze privacy met voeten getreden door zowel overheid als het bedrijfsleven zijn mijn verwachtingen niet echt hooggespannen.

dinsdag 7 december 2010

Alan Sugar's 'cockup braindead in call centre clueless' BT row

The Register heeft een verhaal dat sterk lijkt op Youp van 't Hek versus T-Mobile namelijk Alan Sugar versus British Telecom en met een vergelijkbare reactie. Kennelijk zijn bedrijven ook met hun kloterige klantenservice "global" gegaan. En blijkt Twitter een behoorlijke invloed te hebben inmiddels.

zaterdag 4 december 2010

Vijf gevaren van ict-imperialisme VS

Op Webwereld naar aanleiding van het hinderen van Wikileaks door de VS een overzicht van de invloed die zij nog steeds hebben op functioneren van het internet. Overigens wordt terecht bij de commentaren opgemerkt dat er helaas weinig echte alternatieven voor handen zijn.

Oracle launches SPARC Supercluster, sets new DB performance record

Ars Technica heeft het bericht dat Oracle een SPARC Supercluster heeft gelanceerd waarmee het 30 miljoen databasetransacties per seconde is te halen. Daar moet je wel wat voor doen natuurlijk: meer dan 100 processors en meer dan 1000 processorcores, terabytes aan geheugen, nog meer terabytes aan SSD's en petabytes aan overige opslagcapaciteit. Er zijn nog geen onafhankelijke benchmarks voor handen maar indrukwekkend is het zeker. Je kunt er ook gevoegelijk vanuit gaan dat Oracle Solaris flink heeft laten tweaken ten behoeve van de Oracle database. Aan de andere kant als dit de SPARC als processor alternatief in leven houdt is dat niet zo verkeerd: het is prettig als er keuze is op processorgebied.

vrijdag 3 december 2010

Diary of a Not-spot: One man's heroic struggle for broadband

The Register heeft het redelijk komische verhaal van iemand die breedbandinternet probeert te krijgen ergens op het platteland van Schotland. Overigens is het verhaal wel komisch geschreven maar de problematiek speelt vrijwel overal op het platteland in Europa: hoe kom ik aan internet met een redelijke snelheid voor een redelijke prijs?

donderdag 2 december 2010

Feds propose 'do not track' option for net surfers

The Register heeft het nieuws dat ook in de VS er gedacht wordt aan een opt-out optie in webbrowser tegen het oneindige dataverzamelen van advertentieverkopers zoals Google en anderen. Hopelijk bedenken ze iets wat zowel aan de regelgeving van de VS als EU voldoet om het niet nog ingewikkelder te maken. In de tussentijd blijf ik gewoon Firefox gebruiken in combinatie met Noscript, Ghostery, BetterPrivacy en Adblock Plus en kan iedereen dat aanraden om te doen.

Zoeken in deze blog

Blogarchief