This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

dinsdag 30 maart 2010

Jury says Novell owns Unix copyrights

Op Salt Lake Tribune Jury says Novell owns Unix copyrights het goede nieuws dat niet SCO maar Novell de rechten bezit op Unix. SCO zegt nog wel door te gaan met zijn rechtszaak tegen IBM over vermeende inbreuk door IBM door overname van Unix programmacode in Linux. Veel kans op succes daarmee is er nu niet omdat ze de rechten op die code niet bezitten. En dat nog afgezien van het feit dat IBM financieel gezond is en SCO zo goed als dood.

maandag 29 maart 2010

Onderzoek: beveiliging EPD fundamenteel zwak

Duidelijk verhaal op Webwereld, Onderzoek: beveiliging EPD fundamenteel zwak. Dit is een en dezelfde overheid die je vingerafdrukken opslaat in een database. Je kenteken registreert als je op de snelweg rijdt en al je bewegingen volgt via de OV-chip kaart en mobiele telefoon.

woensdag 24 maart 2010

Webwinkels: DRM verergert piraterij e-books

Op Webwereld het opmerkelijke bericht Webwinkels: DRM verergert piraterij e-books. Nu weet vrijwel iedereen of kan vrijwel iedereen weten dat het zo is maar de contentindustrie konkelt liever via ACTA allerlei sneaky regelingen bij elkaar dan dat ze hun businessmodel aanpassen. En dan is het wel opvallend om dit tegengeluid te horen.

zondag 21 maart 2010

Mail importfunctie Mozilla Thunderbird

De resultaten van de importfunctie van Mozilla Thunderbird zijn nogal gevariëerd. Een tijdje terug importeerde ik de instellingen en bestanden van een oude XP-machine naar Windows 7. Windows 7 heeft geen standaard mailprogramma meer omdat Microsoft er vanuit gaat dat je of Outlook gebruikt of webmail.

Grote vraag was dan ook waar is de mail uit Outlook Express gebleven? Maar dat was geen probleem: Bij installatie van Thunderbird kreeg je de vraag of je de instellingen en mail uit Outlook Express wilde importeren en een paar tellen later was alles geïmporteerd. Prima geregeld dus?

Nou nee, deze week kreeg ik de vraag of waar de mail gebleven was na een upgrade van Vista naar Windows 7. Windows Mail van Vista loopt niet op Windows 7 tenzij je een paar hacks wilt uitvoeren. De importfunctie van Thunderbird ging wel aan de slag maar het resultaat was nul, geen mail bekennen. Het bijzondere was dat als je de map met mail gevonden had je wel de afzonderlijke mailtjes in eml formaat kon lezen met Thunderbird.

Na flink wat rondzoeken vond ik echter de ImportExportTools add-on voor Thunderbird. De add-on kan een los eml-bestandje importeren maar ook een hele directory met eml-bestanden en dat is wat je wilt in dit geval. Nu was er hier sprake van maar één account en daarvoor moest je wel een nieuwe map voor maken. Ik kwam echter ook de melding tegen dat het soms met meerdere accounts niet altijd goed gaat. Blijft natuurlijk bijzonder dat Microsoft op geen enkele manier de gebruikers van Windows 7 voorziet van een emailprogramma en zelfs het oude Windows Mail uit Vista onbruikbaar gemaakt heeft. Maar goed Mozilla en Gmail zullen er niet over klagen.

woensdag 17 maart 2010

Googlenet dwarfs all but two of world's ISPs

Ook een interessant gegeven op The Register Googlenet dwarfs all but two of world's ISPs. Nog even en Google heeft zijn eigen internet van deur tot deur. En met de hoge snelheden die ze in gedachten hebben zullen er genoeg klanten zijn die daarvoor hun privacy graag voor op geven. Als aanzet tot concurrentie is het natuurlijk prima maar het gevaar dat de volgende monopolist hiermee in de startblokken staat is levensgroot.

zaterdag 13 maart 2010

Intel's NAS-specific Atom platform hastens PCification

Op Arstechnica Intel's NAS-specific Atom platform hastens PCification waaruit blijkt dat Intel inmiddels ook de SoHo NAS-markt geroken heeft en er zelfs een geoptimaliseerde Atom-processor+chipset aangekondigd heeft. En het is een logische zet want het is de plek waar ze voldoende weerwoord hebben tegen de goedkope langzame ARM-processoren waarmee veel huidige NAS-bouwers hun producten mee uitrusten. Die wie weet hoef je over een jaartje niet zelf meer een NAS te bouwen maar kun je 'm zo van uit de winkel halen.

maandag 8 maart 2010

Zelf bouwen van een mini-NAS deel 2

Wat is een mini-NAS zonder een besturingssysteem? Niet erg nuttig. Maar een besturingssysteem kiezen is nog niet zo eenvoudig. Je hebt nogal wat keuzes op dit vlak maar qua allround systeem voor een NAS is FreeNAS wel een topper. Ondersteuning voor alle belangrijken functies zoals Active Directory, LDAP, SMB, FTP, iSCSI, ssh etc. En besturing via een webbrowser dus geen beeldscherm en toetsenbord nodig.

Het heeft ook wat ruwe kantjes natuurlijk. FreeNAS is gebaseerd op de FreeBSD variant en dat lijkt meer op het originele Unix dan Linux. Erg gebruikersvriendelijk maar erg kritisch op zijn gebruikers als vrienden. Na jaren van Linux gebruik is een echte Unix deriveraat wel even slikken. Had ik jaren terug al een hekel aan al die verschillen in commando's tussen BSD en System V adepten zeker nu je meer en meer kan afhandelen in grafische omgeving is een zeer kale FreeBSD niet echt aantrekkelijk.

Een ander karaktertrekje van de old school Unix is echter zijn eenvoud. FreeNAS draait in het RAM geheugen en boot vanaf een USB-stick of een live-cd. Als je het echter op de harde schijf installeert kun je op die zelfde schijf met de gebruikersomgeving in de browser geen software RAID meer installeren. Dezelfde gebruikersomgeving geeft echter wel toegang tot een notepadachtige toepassing waarmee je heel eenvoudig één van de configuratiebestandjes kunt aanpassen.

De installatie van de eerste schijf is ook geen probleem. Deze wordt keurig in twee partities verdeeld maar met die tweede schijf gebeurt helemaal niets. Nu kun je allemaal scriptjes laten uitvoeren. Ook via de webinterface maar dan moet je toch eerst weten wat het precies doet en dan zijn er toch wel verschillen tussen Linux en Unix. Gemakshalve heb ik dus de machine opgestart met een Linux live-cd en daarmee de tweede schijf gepartioneerd in dezelfde delen als de eerste schijf.

Vervolgens na weer normaal gestart te zijn heb ik de twee partities benoemd in het bestandje /conf/config.xml. Dit alles op aanwijzingen van verschillende internetbronnen die soms niet foutloos zijn. Zo had ik in eerste instantie de partitie ad4p2 genoemd aan de hand van een voorbeeld maar dat bleek later ad4s2 te moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de tweede schijf dat is dan partitie ad6s2. Ook de grootte van de partitie moet je aanpassen omdat hij anders dezelfde grootte heeft als de hele schijf en dus de eerste partitie overschrijft. In dit gval door afrondingen en sectorgrootte komt die eerste partitie op 68 Mb uit. Kleiner moet je 'm met versie 0.7 beslist niet maken.

Na het bestandje aangemaakt te hebben kun je de tweede partitie op de twee schijven zien gebruiken voor je softwarematige RAID 1. Voor die tijd moeten ze in het onderdeel drivemanagement het ID softwareRAID meegekregen hebben anders werkt het niet. De RAID zelf krijgt ook weer een naam in mijn geval heel origineel: BigDisk. BigDisk zelf moet ook weer geformatteerd worden, ook al heb je de onderliggende partities al geformatteerd. Maar dan heb je eindelijk ook wat! En kun je een gebruiker en een share aanmaken. In het geval dat je autorisatie aan en als local user zet zoals gezegd je kunt het systeem ook in een Active Directory opnemen of als LDAP-server benoemen of als SaMBa share zonder autorisatie of als iSCSI-target en zelfs als iSCSI-initiator.

Dit was de eerste keer dat ik zelf FreeNAS installeerde en het kostte wat zweetdruppels en zeeën van tijd maar de tweede keer zal het een stuk sneller gaan. Het is een mooi afgerond pakketje software en voor iemand met wat Unix ervaring best te doen. Zonder die ervaring zou ik een kleine derde schijf of USB-stick nemen en daar FreeNAS op installeren en de twee grote schijven in zijn geheel benutten voor data. Het wekt overigens wel mijn nieuwsgierigheid op hoe FreeBSD, tegenwoordig ook met Xwindows verkrijgbaar, eruit ziet. Binnenkort in dit theater!

zaterdag 6 maart 2010

Zelf bouwen van een mini-NAS deel 1

De aanleiding en de onderdelen
De hoeveelheid data die tegenwoordig onze pc bevolkt neemt inmiddels zulke grote vormen aan dat een eenvoudige backup op een CD of zelfs DVD niet meer voldoende is. Tenslotte wat is 700 Mb of 8 Gb ten opzichte van harde schijven met 500 Gb en meer? Daar kun je net je hele speciale bestanden op kwijt. Maar er is meer data waarvan het geen ramp is als je het kwijt raakt maar die wel veel tijd kost om het weer te verzamelen.

Één oplossing hiervoor is het gebruik van een externe harde schijf met USB of netwerkaansluiting. Maar USB heeft het nadeel dat je ermee van pc naar pc moet lopen en prompt een keer ééntje overslaat. Met netwerkaansluiting is al beter maar deze zijn meestal uitgerust met een laaggeklokte ARM processor zodat de doorvoersnelheid ondanks de 1GB netwerkadapter om te huilen is. Daarnaast hebben beide het nadeel dat het maar één schijf is terwijl je eigenlijk minimaal RAID 1 wil hebben dus twee gespiegelde schijven.

Toen ik dus de vraag kreeg of ik een beetje potente maar ook betaalbare mini-NAS in elkaar wilde zetten had ik al vrij snel een idee hoe dat zou kunnen. Mijn geformuleerde eisen waren als volgt:

- RAID1 met zo groot mogelijke betaalbare schijven
- gezien de verwachte levensduur een systeem met een 64-bits processor
(32-bit en een serveromgeving is binnen afzienbare tijd geen optie meer)
- kleine kast en energiearm
- 1GB netwerkadapter
- betaalbaar voor een privéomgeving

Nu is dat laatste relatief maar de configuratie waar ik na veel zoeken, plussen en minnen op uitgekomen ben, is nog geen € 500. Daar heb je de volgende off the shelf ingrediënten voor:

- een Chenbro ES30068 mini-itx kastje met 150W voeding en ruimte voor twee vaste 3.5" S-ATA harde schijven en een laag model grote cpu-cooler en S-ATA-kabeltjes.
- een Intel D945GCLF2 mini-itx bordje met een 64-bits dualcore N330 Atom processor en 1GB netwerkadapter.
- een plak 1 Gb DDR2 geheugen van Corsair
- twee 1.5 Tb Samsung harde schijven
- een externe USB LaCie DVD-speler

Bovengenoemde keuzes zijn met name ingegeven door de kostprijs. De twee harde schijven samen zijn het duurste onderdeel van deze setup. Speelt geld geen rol dan kies je voor een mini-itx kastje met 4 hot-swappable S-ATA casings. Een moederbordje met hardwarematige RAID 5 en 4x2 Tb schijven. Maar dan zit je al dicht in de buurt van de 1000 euro en meer. Een snellere processor is overigens niet echt nodig en ook meer geheugen is niet echt noodzakelijk. De processorbelasting komt met FreeNAS niet of nauwelijks boven de 20% uit en het geheugengebruik heeft vergelijkbare waardes.

Hardware installatie
De installatie van de hardware begint uiteraard met het openen van het ITX-kastje. Maar dat is als je een Chenbro kastje voor het eerst ziet nog een verhaal apart. Één zijkant is voorzien van een handmatig te verwijderen schroefje en in één beweging te openen. Maar dan? De andere zijkant is er met geen mogelijkheid vanaf te krijgen. Het frontje wel daar waar de zijkant weg is, maar aan de andere kant blijft het gewoon zitten.

Om een lang verhaal kort te maken: Je moet met een lange schroevedraaier of een mes langs de achterkant van het loszittende deel van het frontje de twee palletjes aan de andere kant indrukken. Dan heb je het frontje los en kun je de schijven plaatsen. Dit werkt overigens met hetzelfde soort tray als die in hot-swappable systemen zitten. Met dit verschil dat ze niet hot-swappable zijn maar met een schroefje aan het chassis vastgemaakt worden en later achter het frontje verdwijnen.

De overige binnenruimte kom je echter niet zomaar bij. Totdat je er achter komt dat je de achterkant met het moederbordplateau los kunt schroeven en eruit kan trekken. Ook de schroeven van de voeding moeten los want die blijft vast zitten aan de bodemplaat. En ja ITX systemen zijn bedoeld om klein te zijn maar man wat een geklooi op de vierkante centimeter. Gelukkig zet je de meeste systemen maar één keer in elkaar. En Chenbro levert er keurige op maat gemaakte kabeltjes bij. Waar een deel helaas geen functie heeft op het door mij gebruikte Intel bordje. Zoals de intruder detection en vier verschillende HDD lampjes en Boot.

Ook nog vermeldenswaardig is dat als de voeding een 10 ipv 12 pins aansluiting heeft, je een extra vierdraads stekker op het bordje moet aansluiten. Maar dan wel degene met twee zwarte en twee gele draden niet die met meerkleurige draden. Vergis je je hierin dan kan je dat een moederbordje kosten. Verder weinig opmerkingen over het kastje zelf. Het is een net afgewerkt zwart kastje met de bekende blauwe leds waarvan een hele rits niet aangesloten. Er zitten twee ventilatoren in waarvan ik één aangesloten heb op het moederbord. De andere ventilator draait continue en is daardoor behoorlijk goed hoorbaar.

Er zit geen ruimte voor een PCI-uitbreidingskaart in en evenmin voor een DVD-speler. Tenminste in het chassis is wel een plek bovenin te zien waar een slimline exemplaar zou kunnen passen. Maar niet zonder het nodige hak en breekwerk en dan kun je beter wat meer geld uitgeven voor een ander kastje. Gezien het doel van het systeem en de prijs van externe DVD-spelers en het eenmalige installeren is een externe DVD-drive een goede keuze. De bijgeleverde aangepaste hoogte cpu-cooler had ik met een Intel Atom 330 processor niet nodig. Maar voor anderen is het wel prettig dat het erbij geleverd wordt. Al met al een aanbevolen kastje voor een NAS of andere serverachtige toepassing.

In deel twee komt de installatie van FreeNAS als besturingssysteem aan bod.

donderdag 4 maart 2010

Oorlog tegen consumenten - Webwereld

ACTA begint eindelijk op wat grotere schaal te leven. Zelfs op Webwereld nu een column: Oorlog tegen consumenten.

Zoeken in deze blog