This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

maandag 27 juni 2011

Rechter schorst diagnoses in "risicovolle" database

Webwereld heeft het bericht dat in kort geding voorlopig de DIS database met diagnoses van geestelijke gezondheidszorgers niet gevuld hoeft te worden. Deze database is door het CBP het grootste privacyrisico ooit genoemd want de diagnoses gaan naar de ziektekostenverzekeraars. Die daar misschien ook nog wel de declaraties mee gaat controleren maar verder waarschijnlijk gewoon hun risicoprofielen gaan aanpassen en dan gaan eisen dat ze prijsdifferentiatie mogen toepassen. Hopelijk komt er uiteindelijk een uitspraak ten gunste van privacyrechten maar mijn verwachtingen zijn niet hooggespannen als ik kijk naar de oordelen van de rechters en de politiek tot nu toe.

donderdag 23 juni 2011

Several vendors plan to offer ARM-architecture notebooks

Digitimes is doorgaans goed geïnformeerd en weet te melden dat een aantal notebookmakers een netbook met een quadcore ARM-processor in de maak hebben. Eerdere enkelvoudige core ARM-books deden het niet zo geweldig qua aantallen verkoop mede doordat Microsoft XP bijna weggaf bij een Intel Atom netbook omdat ze bang waren marktaandeel te verliezen. Maar nu wordt er een ARM-versie van Windows 8 verwacht en in de tussentijd is Android 3.1 ook wel zover dat mensen voor die prijs, < $299 waarschijnlijk wel geïnteresseerd zijn in een netbook (met toetsenbord) als alternatief voor een tablet. Voor die prijs zou ik zelf net zo lief de ARM-versie van Debian er op zetten maar dat verkoopt waarschijnlijk niet zo goed als Android, helaas.

dinsdag 21 juni 2011

Nokia unveils Contractual Obligation Meego Phone

The Register wijdt een artikel aan de eerste en waarschijnlijk laatste Meego mobiel van Nokia. Nu al maken licensie voorschriften van Microsoft al dat een aantal doodnormale knoppen niet op deze telefoon zitten. Dat is een veeg teken dat Nokia als WinPhone maker absoluut niet interessant is. Symbian end of life en Meego alleen dit aan Intel verplichte nummer betekent ook het einde van mijn persoonlijke interesse in Nokia. De N900 die ik nu heb is een schitterende borstzakcomputer die ook nog kan bellen maar is ook end of life. Meego is al end of life voordat het goed en wel gelanceerd is en WinPhones zijn waardeloos tot nu toe. En dit bijna omvallende Nokia zie ik daar geen verandering in brengen. Wat blijft erover: of een Android met luistervink Google of een Apple waar Steve Jobs voor jou bepaald wat goed voor je is. Uiteraard is er nog de Blackberry maar die hebben het afgelopen kwartaal ook niet geweldig gedraaid, wat ze 20% van hun beurswaarde kostte. Misschien word ik wel heel hip en neem helemaal geen mobiele telefoon meer.

vrijdag 17 juni 2011

AMD Fusion System Architecture Overview - Southern Isle GPUs and Beyond

PC Perspective heeft een inkijkje in de nieuwe AMD Fusion Architecture met de vergaande integratie van CPU en GPU. Met name het kunstje van gedeeld virtueel geheugen tussen die twee is een knap staaltje techniek. Of het genoeg is om een deuk te slaan in het (met list en bedrog verkregen) marktaandeel van Intel moet nog blijken uiteraard. Duidelijk is wel dat AMD op het gebied van GPU's nog duidelijk koploper is terwijl ze de markt van CPU's in feite verloren hebben.

dinsdag 14 juni 2011

ARM server hero Calxeda lines up software super friends

The Register weet te melden dat Calxeda de wannebe ARM-server maker inmiddels zover dat ze samenwerken met een aantal grote softwarejongens. Dit moet er voor zorgen dat als de server uitkomt er ook genoeg software voor handen is om de server aan het werk te zetten. En zitten inderdaad grote jongens bij zoals uit het artikel blijkt. Ook is duidelijk dat Intel zich zorgen maakt over deze ontwikkeling en daarom extra druk bezig is om nog energiezuiniger Atom-processoren te maken. Wat ook opvalt is de opmerking van Calxeda dat als er een ARM-versie komt van Windows dat dat mooi is maar dat ze hun strategie vooralsnog op Linux richten.

donderdag 9 juni 2011

iFixit tears the chrome off of a Samsung Chromebook

Ars Technica heeft een item over de Samsung Chromebook ontmanteld door iFixit, een Amerikaans reparatiebedrijf van dit soort electronica. Zoals ook in het commentaar is te lezen lijkt de prijs het grootste struikelblok te worden. De verwachte prijs is $425 wat vertaald naar Europese begrippen +/- €425 inhoudt. En dat voor hardware die niet veel beter is dan een netbook, alleen het scherm is wat groter. Als dit de langverwachte jump naar de cloud moet worden ben ik bang dat het nog even gaat duren.

Bitcoin: inside the encrypted, peer-to-peer digital currency

Ars Technica heeft een item over Bitcoin een nieuwe incarnatie van digitale cash gebaseerd op encryptie en publieke sleutel. Omdat er geen centrale bank is maar peer to peer werkt is het geld niet naar personen te herleiden en dat heeft uiteraard aantrekkelijke kanten voor privacybewuste personen maar ook voor criminelen. Dat is de reden dat ik denk dat als het een succes wordt het binnen de korste keren verboden wordt door de diverse landen met de VS voorop. Toch zou het nuttig zijn als er digitaal kleingeld gebruikt kon worden op het internet zonder de transactiekosten die nu in rekening gebracht worden. Maar een decentraal systeem is te oncontroleerbaar voor overheidsinstellingen die zullen dat nooit accepteren.

maandag 6 juni 2011

Universiteit Groningen meldt doorbraak grafeentransistors

Tweakers.net citeert de Universiteit van Groningen die een doorbraak met grafeentransistors meldt. Of ze daadwerkelijk de eerste zijn en of het een echte doorbraak is moet nog blijken maar wel is duidelijk dat er flink in grafeen geïnvesteerd wordt. En dat is goed nieuws want processoren van silicium lijken hun maximum aan mogelijkheden te bereiken.

zaterdag 4 juni 2011

Caswell crams MIPS chips into cloud crates

The Register weet te melden dat er toch echt nog meer is dan alleen X86-achtigen en ARM-chips. Caswell maakt namelijk een microserver op basis van MIPS chips. Ooit waren MIPS-processoren te vinden in vrijwel elk Unix-achtig werkstation maar de opkomst van de krachtige X86-achtigen in combinatie met Windows en Linux maakte daar al snel een eind aan. De meeste MIPS-processoren nu vind je eigenlijk vooral in de embedded devices dus een microserver van deze processoren is dan wel een bijzonderheid. Mocht ik een review vinden van deze machine dan meld ik dat hier weer.

U.S. used 'unmitigated gall' and B.C. court to jail exec

The Vancouver Sun heeft een schrikbarend verhaal als het correct blijkt te zijn over de macht van grote internationale bedrijven zoals bijvoorbeeld Cisco. Volgens het artikel heeft Cisco het Amerikaanse justiële apparaat gebruikt om met valse aanklachten een voormalige werknemer aan te laten houden in Canada. En dit alles voor een civiele zaak van de man tegen Cisco in de VS. En in Canada omdat hij als niet-Amerikaan na het aanspannen van die zaak de VS niet meer in mocht. Kennelijk was het hun zoveel waard dat de Amerikaanse justitie met een overload aan valse aantuigingen zijn aanhouding en uitlevering eiste. Terwijl de VS simpelweg een visum hadden kunnen verlenen als ze hem hadden willen hebben. Nu is dit maar één voorbeeld van machtsmisbruik op aandringen van een groot bedrijf maar er zijn/komen er vast meer zoals bijvoorbeeld de entertainment industrie en dat stemt niet hoopvol voor de gewone burgers.

donderdag 2 juni 2011

Tweaks voor Gnome 3

Ars Technica heeft voor de users van de Gnome 3 desktop een paar tips om de functionaliteit die de ontwerpers in een vlaag van verstandsverbijstering achterwege gelaten hebben weer terug te halen. Voor een deel kan dat met de Gconf-editor gedaan worden en voor een deel kun je met Fedora waar Gnome v3 de standaard is met ingang van de Fedora 15 additionele pakketten installeren met yum. Ik had een versie geïnstalleerd in een virtuele machine maar inmiddels al weggegooid omdat ik geen zin had dit soort dingen te gaan uitzoeken. Om mijn systemen uptodate te kunnen houden denk ik nu aan KDE of LXDE in de vorm van Kubuntu of Xubuntu. Als dat me ook niet bevalt zou ik zelfs weer Windows 7 kunnen gaan installeren. Want laat me duidelijk zijn een beetje experimenteren vind ik niet erg maar verder moeten mijn computers gewoon werken.

Zoeken in deze blog