This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

dinsdag 31 mei 2011

Computex 2011: ARM-based server market to see growth before 2015, says ARM president

Digitimes is een van de vele nieuwssite met het nieuws dat de CEO van ARM verwacht dat in 2015 een substantieel deel van de servers uitgerust zijn met ARM-processoren. Met name de Cortex A15 variant met 64-bits en virtualisatie moet dat in gang gaan zetten. En de kansen zijn er zeker, gelijkertijd mag je ook het nodige vuil spel van Intel verwachten. Tenslotte hebben die daar ervaring mee, door AMD te beconcurreren met illegale prijsafspraken wisten ze het aandeel AMD-processoren in de zeer profijtelijke servermarkt klein te houden en zo tijd te winnen voor zijn eigen productontwikkeling. Er zijn helaas maar weinig overheden en instellingen die Intel tegen kunnen en willen houden als Intel dat weer wil doen met ARM.

zaterdag 28 mei 2011

Intel exec throws fuel on the "Intel to fab Apple chips" rumor fire

Ars Technica besteedt aandacht aan het gerucht dat Apple een deel van productie van (ARM)processoren bij Intel zou willen laten produceren. Een opmerking van een Intel chef lijkt er op te wijzen dat Intel daar wel trek in heeft. Nu wil Intel graag geld verdienen dus de interesse van hun kant zal er wel zijn. Alleen verdienen ze een stuk meer aan X86 ontwerpen dan aan een extern ontworpen ARM-processor. Aan de andere kant Apple is een goede klant van ze en als dit helpt te voorkomen dat Apple ARM-Macbooks gaat produceren is een kleine winst op een gelicenseerde ARM-processor al genoeg om elders veel geld te blijven verdienen.

donderdag 26 mei 2011

Microsoft shareholder calls for Ballmer's head

The Register heeft een artikel wat een aantal jaren geleden ondenkbaar zou zijn geweest: Een aandeelhouder van Microsoft heeft om het hoofd van Steve Ballmer gevraagd! De aankoop van Skype wordt niet door iedereen gewaardeerd en de verliezen bij mobiele telefoons, Bing en mislukte innovaties als Kin maken de aandeelhouders niet enthousiaster. Maar of de aandeelhouders echt van Ballmer af willen is maar de vraag. Het probleem is meer wie moet hem opvolgen Steve heeft alleen maar ja-knikkers om zich heen verzameld en of dat nu een goede CEO oplevert?

woensdag 25 mei 2011

Cisco Flips consumer unit out with trash • The Register

The Register doet uit de doeken dat Cisco zijn nog redelijk verse consumentendivisie weer gaat opruimen omdat ze niet profijtelijk genoeg zijn voor Cisco begrippen. Daarnaast zet The Register vraagtekens bij de move om serverleverancier te worden voor datacenters omdat dit als een boomerang gewerkt heeft. HP heeft namelijk 3Com overgenomen en IBM Blade Networks om zodoende Cisco buiten de datacenters van hun klanten te houden. Grote grap is natuurlijk niet dat ze nu zoveel verlies geleden hebben maar dat ze minder winst gemaakt hebben. Uiteindelijk bestaat het internet voor een heel groot deel uit Cisco switches en routers en ze hebben daar altijd goudgeld mee verdiend. Ze hadden niets hoeven op consumenten en servergebied doen om nog meer te verdienen omdat het dataverkeer nog steeds exponentieel toeneemt. Mijn inschatting is: schoenmaker hou je bij je leest.

maandag 23 mei 2011

Creepy as hell: Facebook developers get to know you better

The Register heeft het over privacy-ramp Facebook. De nieuwste API's geven nog meer privégegevens weg dan ze al deden. Zoveel dat internetbeveiligingsbedrijf Sophos een complete handleiding geeft over hoe je dingen moet instellen. En desondanks toch aanraadt om je adres en telefoongegevens uit je persoonsgegevens te verwijderen! Persoonlijk adviseer ik om helemaal geen Facebook te gebruiken maar 600 miljoen mensen laten zich graag gebruiken door deze privacyexploitant.

zondag 22 mei 2011

Twitter permission change hurts third-party mobile apps

Ars Technica maakt zich druk over de wijzigingen die Twitter doorvoert in zijn autorisatiesysteem en waarmee gelijkertijd 3e partij software vernaggeld wordt. Nu is het autorisatiesysteem van Twitter een shit en goedkoop implementatie maar nog wel zo lastig dat je zonder medewerking van Twitter je of het gebruik van mobiele app behoorlijk lastig maakt dan wel de beveiliging nog verder naar de knoppen helpt. Uiteraard is het niet netjes van Twitter wat ze zo proberen af te dwingen. Aan de andere kant als de apps van Twitter echt zo slecht zijn dan moeten ze vrezen heel wat gebruikers te gaan verliezen. En gezien het grote aantal 3e partij apps dat nu nog bestaat, zijn de apps van Twitter inderdaad zo slecht.

vrijdag 20 mei 2011

Eureka! Google breakthrough makes SSL less painful

The Register heeft een kort bericht over een versimpeling van het tot stand brengen van een SSL-verbinding in de Chrome browser van Google. De huidige implementatie voor beveiligde verbindingen kost nogal wat extra tijd en overhead en wordt door een groot aantal sites daarom nog niet toegepast. Deze vinding zou daar verandering in kunnen brengen en dat is goed nieuws want zelfs in Nederland ben je al niet veilig voor de priemende ogen van je mobiele telecom operator (iig KPN en Vodaphone) die wil weten of je geen concurerende voice of chat applicaties gebruikt waar ze meer geld voor willen hebben.

zondag 15 mei 2011

Blogger Blames 'Data Corruption' for Outage

PCMag.com heeft het bericht waarom ik van de week mijn blog niet kon bijwerken. Een data corruption na onderhoudswerkzaamheden. Dit is een algemeen verschijnsel aan het worden: eerder hadden Amazon en Microsoft al soortgelijke problemen en allemaal voeren ze het terug op menselijk handelen, terecht of niet. Feit is dat al deze op de cloud gebaseerde diensten niet de redundancy leveren die ze beloven. En natuurlijk kun je twee verschillende cloudleveranciers gebruiken om toch redundancy te bereiken maar daarmee offer je je flexibiliteit en schaalbaarheid mee op: de twee andere beloofde voordelen van de cloud. Op het moment zie ik maar één nuttige toepassing van de cloud: namelijk een virtuele tweede datacenter wat je eigenlijk altijd al wilde hebben maar niet kon betalen als midden en kleinbedrijf.

zaterdag 14 mei 2011

Apple dumps Intel from laptop lines

SemiAccurate had al eerder het bericht dat Apple over zou willen stappen op 64-bits ARM processoren voor MacBooks. Dan praten we over circa 2013 en dat duurt nog even natuurlijk. Aan de andere kant Microsoft heeft al aangegeven dat Window 8 ook op ARM-processoren zal kunnen draaien. Dus zo'n raar zou het niet zijn en meer een verdere ontwikkeling van iOS zoals nu al op de iPad en iPhone gebruikt wordt. Neemt niet weg dat de MacBook Pro nu met Intel chips een behoorlijk zwaar beest op het gebied van performance is en het is niet waarschijnlijk dat daar al snel een ARM-processor tegenop kan. Maar in het (sub)notebook segment waar niet die performance maar batterij bedrijfstijd en een AppStore belangrijker is, zijn er legio kansen. Als Apple weet of denkt te weten dat die categorie groot genoeg is dan komt die MacBook ARM er wel. Mijn persoonlijke inschatting is dat beide processor architecturen eerst naast elkaar gelanceerd worden en dat de verkoop bepaald welke van de twee verder ontwikkeld gaat worden. Of dat de een als consumentenproduct en de ander voor de zakelijke markt gepositioneerd wordt.

VIA Launches Lowest Power Quad Core Processor to Date

SemiAccurate heeft als een van de vele het bericht met een foto van de eerste VIA quadcore die eind dit jaar en masse geproduceerd moet gaan worden. VIA's eerste markt is eigenlijk embedded systemen maar deze variant lijkt toch echt bedoeld voor de low-budget consumentenmarkt. Alleen zijn ze er een beetje laat mee want ook AMD en Intel hebben daarvoor de nodige nieuwe processors op stapel staan. Aan de andere kant voor hometheaters en home-NAS zou het wel eens een betere keuze kunnen zijn dan wat AMD en Intel bieden. Maar dan alleen als je persé een X86-achtige processor wilt hebben want er zijn genoeg combinaties van ARM met GPU en er komen er nog meer als het aan nVidia ligt. Het wachten nu is op de eerste benchmarks om te kijken waar deze processor qua prestaties thuishoort.

dinsdag 10 mei 2011

Buxton's collectie van handhelds en pc-gadgets

Microsoft Research's website bevat afbeeldingen van Buxton's collectie van allerlei handheld apparatuur en pc-randapparatuur van afgelopen dertig jaar. De eerste touchscreen bijvoorbeeld of een computerhorloge of een pen-computer en nog veel meer. Erg leuk om een paar uur zoek te brengen met plaatjes en info!

vrijdag 6 mei 2011

Ubuntu 11.04 niet echt een aanrader.

Canonical houdt strak de hand aan de releasecycle van april en oktober en dat is meestal een voordeel. Bij de Ubuntu 11.04 versie zie ik het echter niet zo positief. De keuze om deze versie uit te leveren met de Unity windowmanager in plaats van Gnome is een release te vroeg wat mij betreft. Natuurlijk is er wel wat aan te merken op Gnome en versie 3 is een radicale breuk met versie 2 maar niet zo radicaal als Unity. Dat begint er al mee dat Gnome 3 gewoon lopen wil onder Virtualbox en VMWare en Unity dat niet doet met de mededeling dat de hardware niet voldoet.

De layout en effecten van Unity word ik ook niet wild van maar dat is meer een kwestie van smaak. Maar dat een update van 10.10 naar 11.04 van mijn zeer gangbare netbookje resulteert in een crashend en vastlopend systeem is gewoon slecht. Na een schone installatie lijkt het wat beter te gaan. Tot dat ik het draadloze netwerk activeer, dan hangt mijn netbookje wederom en is niet meer voor of achteruit te krijgen alleen de uit-knop werkt nog. Uiteindelijk heb ik 10.10 maar weer geïnstalleerd. Voor mij geen toeters en bellen als het systeem er zo instabiel van wordt. Met mijn belangrijkste desktop blijf ik dan ook op 10.04 LTS zitten. Dat werkt en dat heb ik nodig voor mijn werk en hobby. Misschien dat ik Gnome 3 installeer omdat die gewoon als één van de windowmanagers geïnstalleerd kan worden maar verder wacht ik gewoon op de volgende LTS versie van Ubuntu.

Game developer David Braben creates a USB stick PC for $25

Geek.com heeft net als veel andere sites het nieuws dat een game-developer een complete computer op een usbstick gebouwd heeft.Met aan de ene kant een HDMI-aansluiting en de andere kant een USB-aansluiting voor een toetsenbord en of muis en een ARM processor op 700 Mhz met een Linux-distro heb je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. En wie weet straks met Windows 8. ;) De developer verwacht binnen een jaar dit systeem op grote schaal te kunnen leveren voor rond de $25. Wat het, behalve voor Afrikaanse kinderen waar het eigenlijk voor bedoeld is, ook als gadget in de Westerse markt interessant maakt.

Zoeken in deze blog