This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zaterdag 26 februari 2011

Godson: China shuns US silicon with faux x86 superchip • The Register

The Register heeft nog een bericht over de Chinese processor industrie. Deze jongens leren snel blijkt (en jatten veel natuurlijk). Kennelijk hebben ze op de MIPS gebaseerde processor zo aangepast dat deze met een 30% performance penalty weliswaar maar wel x86 instructies emuleren in hardware. Gezien de bulten geld en goed opgeleide ingenieurs kunnen ze wel degelijk een serieuze concurrent van Intel worden.

vrijdag 25 februari 2011

Intel: 'PC makers took the light out of Light Peak'

The Register heeft nog een leuk item over Ligth Peak wat nu in de koperversie ineens Thunderbolt heet. De OEM-leveranciers vonden de onderdelen voor de versie met een optische interface te duur volgens Intel en daarom is nu de versie met "koperdraad" gemaakt maar met een bereik van maar 3 meter ipv 100 meter met een optische kabel. De eerste pc's met Thunderbolt zijn overigens Mac Probooks maar zegt Intel in de toekomst komt die versie met optische componenten er ook wel. En ik geloof dat direct maar het idee van één hele snelle databus (10Gbit) voor alle randapparatuur van een pc of pda etc. is daarmee voorlopig nog in geen velden of wegen te bekennen.

woensdag 23 februari 2011

Gecodeerde info groot probleem in opsporing

Ik werd getipt over een topic op nu.nl/internet waarvoor mijn dank. Hierin gebeurt precies wat ik een paar dagen terug voorspeld heb: Onder het mom van bestrijding van criminaliteit en persversiteiten met kinderen wordt het legaal gebruik van encryptiesoftware ter discussie gesteld. Alsof een crimineel zich zou laten weerhouden om encryptiesoftware te gebruiken die wel veilig is voor de priemende ogen van de overheid. Hopelijk hebben de heren wetgevers nog wel genoeg gezond verstand om dat in te zien maar gezien alle onnozelheid tot nu toe op het gebied van ict, privacy en databeveiliging vrees ik het ergste.

maandag 21 februari 2011

La Cie Internetspace netwerkdisk

Mijn eerste NAS-achtige aanschaf was een La Cie Internetspace netwerkschijf van 500 Gb. Vooral omdat ie goedkoop was. Het is een aardig wit kastje met een ARM-processor en ééń harde schijf erin. Het besturingssysteem is een Linux-achtige met daarop de Axentra Hipserv webserver. Waar mij bij de autorisatie een doorn in het oog is dat dit over het internet via homelacie.com gebeurt. Nu stond hij meestal uit omdat ik mijn bestanden tegenwoordig wegschrijf naar mijn Netgear Stora MS2110. Maar het irriteerde toch, ook al omdat mijn log vervuild wordt door toenaderingspogingen vanaf axentra die stuklopen op de firewall.

Hoog tijd dus om daar een eind aan te maken. Uiteraard probeerde ik eerst dezelfde truc als bij de Stora met username_hipserv2_lacie-key-code@ipadres maar dat werkte jammer genoeg niet. Vervolgens heb ik maar de schijf uit zijn kastje gehaald en dat ging gemakkelijk: je hoeft er nog geen schroefje voor los te draaien. Met een usb-sata converter aangesloten (hiervoor moet je wel een paar schroefjes losdraaien) op mijn hoofdsysteem was het wijzigen van bestanden een peuleschil.

Eerst het userpassword in /etc/shadow gekopieerd van username naar root en daarna de callling home service incluis Axentra backdoor uitgeschakeld op dezelfde manier als bij de Netgear Stora. De truc om de omleiding naar het internet ongedaan te maken lukte half: van buitenaf is de poort dicht en krijg ik de melding dat mijn hipserv niet bereikbaar is. Maar lokaal loopt het nog altijd via homelacie.com iets waarvoor ik me eerst eens moet verdiepen in de rewrite-rules van apache voordat ik het de nek kan omdraaien. Maar verder stemt het wel tevreden: ik kan gewoon inloggen met ssh en het gerommel in mijn logfiles is ook foetsie. Verdere activiteiten heb ik nog niet gepland, misschien dat ik een bittorrent-client installeer maar voorlopig is het gewoon weer beschikbare extra schijfruimte.

donderdag 17 februari 2011

BitTorrent is to stealing movies what "bolt-cutters are to stealing bicycles"

Ars Technica bericht over een hearing van de Amerikaanse senaat over wetgeving tegen piraterij. Uiteraard is de mediaindustrie er als de kippen bij om de meest extreme wetgeving te vragen die tot ver buiten het rechtsdomein van de VS zal gelden. Al was het maar omdat er veel registries en het domainname systeem voor grote delen in handen is van Amerikaanse bedrijven en organisaties. Heel succesvol zal deze wetgeving waarschijnlijk niet zijn omdat meer en meer downloadtechnieken geencrypt worden. Wat dan weer de grond zal zijn om encryptie te verbieden voor particulieren of de invoering van de verplichting je private key te laten registreren. Vooral dat laatste lijkt verdacht veel op de motivatie die gebruikt wordt om vingerafdrukken op te slaan in een centrale database en die voor opsporing beschikbaar te stellen. Al met al wordt het er niet gezelliger op, op het internet.

woensdag 16 februari 2011

The dual-core ‘phone’ that runs Android and Ubuntu

PC Pro blog heeft een item over nu een ontwikkelaarsversie maar op rappe schreden naderende volgende mijlpaal in smartphones namelijk dual-core processoren. Afgezien van de snelheid waarmee bijvoorbeeld webpagina's gerenderd worden is er zelfs een demo te zien dat gelijkertijd Android op het lokale scherm en Ubuntu 10.04 op een extern scherm draaien. Je telefoon of tablet kon in de nabije toekomst weleens je desktop pc gaan vervangen op deze manier. Zeker als Windows 8 op een ARM-processor beschikbaar komt.

Mozilla: 'Internet Explorer 9 is not a modern browser'

The Register heeft de reactie van Mozilla op een tabelletje van Microsoft waarin zij suggereren dat IE9 meer HTML5 standard compliant zijn dan de andere browsers. Mozilla wijst er fijntjes op dat het resultaten zijn van de door Microsoft zelf ontworpen benchmarks en het niets zegt over hoe goed en/of volledig de standaard voor HTML5 geïmplementeerd is. Daar zijn andere benchmarks voor en daar blijkt duidelijk uit dat Firefox 4 beta het aanmerkelijk beter doet dan IE9 beta. En dat terwijl de standaard nog eens af is: op zijn vroegst in 2014!

maandag 14 februari 2011

I’m not a Trojan horse: Nokia’s Elop hits back at neigh sayers

The Register heeft een beschouwing over de samenwerking van Microsoft en Nokia. Belangrijkste conclusie is wel dat QT als ontwikkel framework dood en Meego ook nog maar afwachten is.

donderdag 10 februari 2011

Miljoenen EPD’s in gevaar door bankroet ict-bedrijf

Webwereld heeft het bericht dat 1,5 a 2 miljoen patientendossiers op zwart dreigen te gaan door het faillisement van Infotechnology de leverancier van het huisartseninformatiesysteem als service (SaaS). Kennelijk is de mogelijkheid dat de leverancier failliet gaat contractueel niet goed geregeld. Uiteraard zal de curator de kip met gouden eieren niet slachten maar helemaal probleemloos kan zo'n faillisement niet zijn. En dat plaatst weer vragen over of je SaaS en of cloud toepassingen voor redelijk kritische processen moet gebruiken. Een patientendossier niet beschikbaar is geen pot pindakaas die niet beschikbaar is.

zondag 6 februari 2011

(Secret) US cables reveal: ACTA was far too secret

Ars Technica citeert de conclusie uit een onderzoek van een Franse digital rights group naar ACTA in "cables¨ van Wikileak. ACTA was te geheim blijkt uit die "cables" en ook uit welke hoek dit gedrocht van een verdrag komt is wel duidelijk: De vertegenwoordiger van de EU klaagt erover dat de Amerikaanse mediaindustrie wel geconsulteerd wordt door de Amerikaanse regering (ofwel de mediaindustrie dicteert de Amerikaanse regering!) terwijl de EU die mogelijkheid tot overleg met zijn mediaindustrie door de geheimhouding niet heeft.

woensdag 2 februari 2011

Defcon speaker calls IPv6 a 'security nightmare'

The Register heeft bericht van DefCon waar een van de sprekers IPv6 terecht een beveiligingsnachtmerrie noemt. Het is natuurlijk absurd dat met zo weinig ipv4 adressen beschikbaar er nog geen grootschalige implementatie van ipv6 gedaan is. Maar dat komt voornamelijk omdat het tekort aan adressen vooral buiten de VS gevoeld wordt en er dus geen overheidsbemoeienis vanuit de VS is. Maar afgaande op deze DefCon spreker vermoed ik dat er komende twee tot drie jaar heel wat security horrorverhalen gaan horen.

dinsdag 1 februari 2011

EC onderzoekt Nederlandse vingerafdrukdatabase

Op Webwereld het bericht dat de Europese Commissie eindelijk onderzoek gaat doen naar het Nederlandse voornemen vingerafdrukken op te slaan in een centrale database voor opsporingsdoeleinden. De stelling dat dit voornemen de grondrechten schendt wordt al langer verkondigd maar tot nu toe hield de EC zich doof. Aan de andere kant moet je er niet vreemd van opkijken als het wel wettig verklaard wordt omdat bepaalde Europese landen graag in een groen blaadje komen bij de VS. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Zoeken in deze blog