This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

vrijdag 14 januari 2011

Niet alle virtuele machines zijn gelijk!

Virtualiseren van je oude pc is handig want dan heb je alles van je oude machine binnen handbereik en je hoeft niet alles opnieuw te installeren. Tenminste veel gebruikte programma's waarschijnlijk wel maar de rest laat je lekker op je VM staan. Als je dat vaak genoeg verteld kun je natuurlijk verwachten dat mensen met problemen je om raad komen vragen. Zo kreeg ik vraag of ik een virtuele versie van Windows 98 kon maken.

Op zich geen enkel probleem, je kan gewoon een VM maken met VMware, Virtualbox, VirtualPC of Winlite maar ze zijn niet hetzelfde! Bij XP merk je dat niet zo maar bij Windows 98 SE dus wel. Geen van alle ondersteunt het volledig en dat is ook logisch want bijvoorbeeld het Windows share model waarbij je geen autorisatie van een domeinserver nodig hebt, gaat niet werken in een SMB-netwerk van XP en hoger en SAMBA. Maar verder zijn de verschillen redelijk subtiel en onverwacht.

De beste ondersteuning overall gezien heeft VMware maar in dit specifieke geval echter niet. Want de VM was bedoeld om een bepaald spelletje te kunnen spelen wat zelfs niet op een harde schijf met FAT32 wil lopen! Dat is niet het probleem overigens: je zegt bij het installeren geen ondersteuning voor grote schijven en je krijgt een keurige partitie van maximaal 2 Gb met FAT16. Nee, de kleurdiepte van de beelschermadapter liep ik tegen aan. Wat wil het geval dit spelletje wil schakelen naar 16-bits kleuren en die heeft de schermdriver van VMware niet. Wel 16 kleuren, 256 kleuren en dan in één sprong 32 bits kleuren maar geen 16 bits of 24 bits! Het vervelende is dat het spelletje ook op 256 kleuren wil draaien maar DirectX ziet dat er meer is dan 256 kleuren en klapt er vervolgens uit omdat het een niet ondersteunde mode is.

Nu ben ik niet voor één gat te vangen dus probeer ik het met Virtualbox maar helaas de ondersteuning van Windows 98 is daarin vrijwel niet aanwezig. Verder geen integratie met de host hebben is in dit specifieke geval geen probleem maar dat alleen de standaard VGA adapter wordt ondersteund wel. Want de standaard VGA adapter heeft maar 16 kleuren en het minimum is 256 kleuren. Zelfs SVGA, 800x600 met 256 kleuren kiezen is niet mogelijk. Op zich is het natuurlijk logisch dat Virtualbox niet veel tijd gestoken heeft in een afgeschreven besturingssysteem maar enkel VGA met 16 kleuren is wel heel erg kaal in vergelijking met de 32 bits kleuren van VMware.

Als laatste optie kom je dan bij VirtualPC van Microsoft uit en die heeft de ondersteuning prima voor elkaar, maar draait uiteraard alleen onder Windows. VirtualPC heeft een weliswaar wat belegen referentiemachine gebruikt om te emuleren namelijk een BX440 chipset van Intel maar dat is in dit geval juist prima. En de ge-emuleerde S3 Trio 32/64 videokaart is ook niet overweldigend maar voor Win98 ruim voldoende, zeker op een beetje snelle hostmachine. Uiteindelijk is het dus gelukt maar eenvoudig was het niet.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog