This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

zaterdag 29 januari 2011

Court orders seizure of PS3 hacker's computers

Op The Register is te lezen wat de droeve staat van het rechtssysteem is in de Ver. Staten. Sony heeft een redelijk grote hekel aan hacker Hotz die de Playstation 3 definitief kraakte. Geld en macht maakt veel goed want gaf de vrouwelijke rechter eerst nog terug dat ze grote twijfels heeft over haar jurisdictie in deze zaak omdat alleen het gebruik van Twitter en Paypal niet genoeg is om in een andere staat aangeklaagd te worden. Nu heeft ze toch orders gegeven om de computerapparatuur in te leveren. En dat op basis van de DMCA, een smerig stuk wet die op slinkse wijze ooit doorgedrukt is om reverse engineering en hacking wettelijk verboden te krijgen, door de grote jongens op software en hardwaregebied en multimedia. Nu is het in Europa ook steeds beroerder gesteld met de burgerrechten zie de telecomretentiewetten en allerlei toegevingen aan de grote multimediastudio's. Zoals het volstrekt belachelijke verbod van thepiratebay.org: Notabene een Zweedse website met een zoekmachine voor bittorrentbestanden, alsof Google iets anders doet! Het is wel iets om rekening mee te houden, grote internationale bedrijven kunnen hun zin doordrijven doordat ze veel geld in lobby's en omkoping kunnen steken en de heren politici zijn daar allebei erg gevoelig voor. Als je dan ook nog kijkt naar de vervolging van deelnemers aan de DDOS-aanvallen op bedrijven die Wikileaks als klant de deur wezen dan moet je je niet verbazen als iets als een TOR-netwerk en encryptie van alle dataverkeer een grote vlucht gaat nemen, de komende tijd.

zondag 23 januari 2011

Zarafa en Z-push: armelui's alternatief voor MS Exchange

Een van de belangrijkste redenen dat Microsoft zo'n grote voet tussen de deur heeft bij bedrijven is het gemak van MS-Office in combinatie met Exchange server voor mail en calendar faciliteiten. Als alternatief voor het merendeel van de kantoorwerkzaamheden voldoet Openoffice, of wel LibreOffice na de fork door het OSS onvriendelijke gedrag van Oracle, prima. Maar voor de mail en agendafunctie van Exchange zijn er maar weinig alternatieven. Dit is vooral vervelend als je net die laatste Windows-server uit het datacenter wil verwijderen maar nog vervelender is dat Exchange behoorlijk prijzig is, met name omdat je er een Windows-server voor moet kopen.

De alternatieven zoals OpenXchange en Zarafa zijn weliswaar open source maar om de volledige functionaliteit van Exchange te benaderen moet je er wel commerciële extensies bij kopen. Maar Zarafa heeft wel een Community Edition inclusief een gratis licentie voor twee Outlookclients met een extra plugin van Zarafa. Overigens is Zarafa geen mail transport agent (MTA) maar gebruikt hiervoor de aanwezige smtp-server zoals Postfix in het geval van Ubuntu. Het heeft wel een sterk op Outlook lijkende webaccess-client, is een POP3-server, is een IMAP-server en heeft zoals gezegd support voor Outlook zelf.

Nu wil het geval dat ik een Nokia N900 telefoon heb met de mogelijkheid om mijn agenda te synchroniseren met Exchangeserver. Alleen de eerste server die daarvoor in aanmerking komt, namelijk die van mijn werkgever, is alleen vanuit binnen het intranet te benaderen maar niet van buitenaf. Mijn privemail zit nog bij een hostingprovider voor de hele familie en heeft alleen IMAP of POP3 maar geen agendafunctionaliteit en ik heb maar weinig behoefte om dat zomaar te veranderen en ook te weinig rechten. Maar ik heb al een tijdje wel een privé domeinnaam die verwijst naar een webservertje aan mijn ADSL-lijn thuis waar ik mee kan aanrommelen wat ik maar wil.

Tijd voor een experiment dus. Nu wil het geval dat ik het mailgebeuren met Postfix al werkend had voordat ik hier aan begon. En dat is wel een voordeel omdat je tenminste weet waar de fout niet zit. Het lezen van de Administrator Manual van Zarafa is wel aan te bevelen omdat het configuren grotendeels nog old school Linux handwerk is. De installatie op zich is een kwestie van een installatiescript aflopen die ook checkt of aan alle randvoorwaarden is voldaan. Deze randvoorwaarden zijn in dit geval een MySQL database en een Apache2 server. Iets wat bij elke Linux-distro voorhanden is, dus geen probleem wat dat betreft. Nee het venijn zit in de staart in dit geval.

Wat wil het geval. Na de installatie op Ubuntu 10.04 blijkt de Zarafa-dagent niet te lopen omdat het configuratiebestand niet gevonden wordt. Aangezien deze agent het verkeer regelt met Postfix komt er dan geen mail binnen of eruit. Gelukkig is dit terug te vinden in de logfiles zodat het vrij snel te vinden is. Een ander probleempje is dat je bij de eerste keer inloggen via de browser met webaccess je een onduidelijke foutmelding krijgt. In de logs is dan de foutmelding terug te vinden "Unknown MAPI Error: MAPI_E_NOT_FOUND". Wat zoeken op het internet leert dat je in dat geval handmatig een "store" oftewel mailmap moet aanmaken met zarafa-admin. Zarafa hoort dat automatisch te doen bij het aanmaken van een gebruiker maar op Ubuntu 10.04 is dat kennelijk niet het geval.

Het laatste waar je tegenaan loopt is dat de users van Zarafa en Postfix niet (altijd) dezelfde zijn. Dit los je op door in de Postfixdirectory het bestand virtual aan te passen met de domeinnaam van de Zarafagebruikers. Idem voor het bestand aliases om bijvoorbeeld info@domeinnaam.nl naar een of meer gebruikers te kunnen sturen. Tegelijkertijd biedt dit de mogelijkheid om mail voor meerdere domeinen te ontvangen.

Als dit eenmaal loopt, blijft er nog de wens om de mobiele telefoon te synchroniseren. Hiervoor kun je Z-Push gebruiken. Deze open source PHP-applicatie mimics Microsofts ActiveSync Protocol over http. In eerste instantie wilde de Nokia N900 echter niet synchoniseren en brak af met een foutmelding over een beveiligingsbeleid. Door PROVISION uit te schakelen in config.php kun je dit echter ook weer omzeilen. Provisioning is een handigheidje dat als je telefoon gestolen of vermist is, je op afstand je gegevens kunt wissen maar dat is niet bepaald een functionaliteit die je elke dag nodig hebt.

Het mooiste is overigens nog dat je voor meer dan twee Outlookclients dus een commerciële licentie nodig hebt maar voor webmail en voor ActiveSync hoef je niet te betalen. Omdat vrijwel elke moderne smartphone wel met een Exchangeserver kan synchroniseren is dit DE oplossing voor iedereen met niet al te diepe broekzakken. En omdat Zarafa ook een IMAP en POP3 server is kun je ook terecht met Thunderbird of willekeurig iedere andere emailclient.

vrijdag 21 januari 2011

Bot attacks Linux and Mac but can't lock down its booty

The Register maakt melding van de malware Trojan.jnanabot welke met een Java payload zowel Windows, OS X en Linux machines aanvalt. Deze geavanceerde worm gebruikt encryptie voor communicatie en andere knappe trucs maar heeft gelijkertijd nog een gapend gat door een directory traversel vulnerability waar ik zo gauw geen goed Nederlandse term voor weet. Grote vraag is of het een bug of een feature is maar het lijkt er op dat de malware industrie inmiddels tegen de dezelfde complexe problemen aanlopen als legale softwarebedrijven en zegt wel iets over de complexiteit van de hedendaagse ict.

dinsdag 18 januari 2011

OLPC cuts price of XO 1.75 laptop to $165, power by half - processors, One Laptop Per Child Project

In het mediageweld van CES 2011 zie je nog wel eens wat over het hoofd. Zo had Good Gear Guide de melding dat het One laptop per child project zijn nieuwe laptop gebaseerd heeft op een ARM processor in plaats van een X86-achtige processor. Een van de voordelen is dat de stroomconsumptie daarmee teruggebracht is tot 2 Watt. Een mooie prestatie temeer omdat in derde wereldlanden electriciteit om de batterijen op te laden schaars is. Van het vorige model zijn er uiteindelijk ongeveer twee miljoen verspreidt onder de doelgroep met de prijsverlaging die nu ook nog eens mogelijk is kunnen dat er nog veel meer worden. Een goede zaak!

vrijdag 14 januari 2011

Niet alle virtuele machines zijn gelijk!

Virtualiseren van je oude pc is handig want dan heb je alles van je oude machine binnen handbereik en je hoeft niet alles opnieuw te installeren. Tenminste veel gebruikte programma's waarschijnlijk wel maar de rest laat je lekker op je VM staan. Als je dat vaak genoeg verteld kun je natuurlijk verwachten dat mensen met problemen je om raad komen vragen. Zo kreeg ik vraag of ik een virtuele versie van Windows 98 kon maken.

Op zich geen enkel probleem, je kan gewoon een VM maken met VMware, Virtualbox, VirtualPC of Winlite maar ze zijn niet hetzelfde! Bij XP merk je dat niet zo maar bij Windows 98 SE dus wel. Geen van alle ondersteunt het volledig en dat is ook logisch want bijvoorbeeld het Windows share model waarbij je geen autorisatie van een domeinserver nodig hebt, gaat niet werken in een SMB-netwerk van XP en hoger en SAMBA. Maar verder zijn de verschillen redelijk subtiel en onverwacht.

De beste ondersteuning overall gezien heeft VMware maar in dit specifieke geval echter niet. Want de VM was bedoeld om een bepaald spelletje te kunnen spelen wat zelfs niet op een harde schijf met FAT32 wil lopen! Dat is niet het probleem overigens: je zegt bij het installeren geen ondersteuning voor grote schijven en je krijgt een keurige partitie van maximaal 2 Gb met FAT16. Nee, de kleurdiepte van de beelschermadapter liep ik tegen aan. Wat wil het geval dit spelletje wil schakelen naar 16-bits kleuren en die heeft de schermdriver van VMware niet. Wel 16 kleuren, 256 kleuren en dan in één sprong 32 bits kleuren maar geen 16 bits of 24 bits! Het vervelende is dat het spelletje ook op 256 kleuren wil draaien maar DirectX ziet dat er meer is dan 256 kleuren en klapt er vervolgens uit omdat het een niet ondersteunde mode is.

Nu ben ik niet voor één gat te vangen dus probeer ik het met Virtualbox maar helaas de ondersteuning van Windows 98 is daarin vrijwel niet aanwezig. Verder geen integratie met de host hebben is in dit specifieke geval geen probleem maar dat alleen de standaard VGA adapter wordt ondersteund wel. Want de standaard VGA adapter heeft maar 16 kleuren en het minimum is 256 kleuren. Zelfs SVGA, 800x600 met 256 kleuren kiezen is niet mogelijk. Op zich is het natuurlijk logisch dat Virtualbox niet veel tijd gestoken heeft in een afgeschreven besturingssysteem maar enkel VGA met 16 kleuren is wel heel erg kaal in vergelijking met de 32 bits kleuren van VMware.

Als laatste optie kom je dan bij VirtualPC van Microsoft uit en die heeft de ondersteuning prima voor elkaar, maar draait uiteraard alleen onder Windows. VirtualPC heeft een weliswaar wat belegen referentiemachine gebruikt om te emuleren namelijk een BX440 chipset van Intel maar dat is in dit geval juist prima. En de ge-emuleerde S3 Trio 32/64 videokaart is ook niet overweldigend maar voor Win98 ruim voldoende, zeker op een beetje snelle hostmachine. Uiteindelijk is het dus gelukt maar eenvoudig was het niet.

Penguin goes hybrid with ClusterWare

The Register weet te melden Penguin Software zijn cloud management software uitgebreid heeft met ondersteuning voor Suse Enterprise Server en Fedora maar ook ondersteuning voor Windows in de nabije toekomst niet uitsluit. Een strategische keuze omdat er nog steeds de wereld aan systeembeheerders zijn die niet de moeite willen nemen om iets van Linux te leren. Eigenlijk raar als je juist in HPC omgevingen veel geld kan besparen als je geen Windows-licenties hoeft te kopen. Aan de andere kant, hoe meer concurrentie hoe beter de prijs en innovatie voor de afnemers van al dat moois.

zaterdag 8 januari 2011

Intel: Microsoft's ARM-on-Windows deal no threat

The Register heeft een interview met een Intel woordvoerder die duidelijk probeert het belang van Windows 8 op een ARM processor te bagatiliseren. Iets wat niet helemaal lukt want het is een gegeven dat veel mensen graag een lichtgewicht computer willen ipv een loodzware Core i7 machine zoals ook blijkt uit de populariteit van de Ipad en ook nog steeds van netbooks.

donderdag 6 januari 2011

Nvidia forges ARM chip for PCs and servers

The Register staat bol van het nieuws van CES 2011. Het nieuwtje dat Microsoft 8 op een ARM-processor kan draaien was al uitgelekt maar er is meer op het ARM-front te beleven. Zoals de aankondiging dat nVidia werkt aan een hybride processor werkt voor de servermarkt met een ARM-core en een nVidia gpu-core. De ironie van deze aankondiging is dat Intel zelf, door geen licenties te willen geven op zijn Core i technologie aan nVidia, dit over zich afgeroepen heeft. Plus natuurlijk het energiezuinige karakter van de ARM, waar Intel voorlopig ook nog niet aan kan tippen.

dinsdag 4 januari 2011

News Release VIA Announces VIA Nano X2 Dual-Core Processor

VIA Technologies lanceert zijn eerste dual-core processor Nano X2 en dat is goed nieuws. Via slijt zijn handel voornamelijk aan bedrijven voor embedded toepassingen maar staat tot nu toe niet echt bekend om zijn snelheidsmonsters. Alhoewel deze versie het aardig moet kunnen opnemen tegen de Intel Atom reeks. Interessante features zijn de onveranderde chip-layout, dus bruikbaar in bestaande boardjes met een bios-update, 64 bits, hardware virtualisatieondersteuning, SSE4 en dus twee onafhankelijk functionerende cores. En VIA chips zijn redelijk energiezuinig, niet zo zuinig als een ARM maar dan wel weer X86 compatible en alles wat aan het monopolie van Intel knaagt is welkom natuurlijk.

maandag 3 januari 2011

Onderzoekers maken cpu met 1.000 cores

Webwereld bericht over een processor met 1000 cores die als soort van proof of concept in Schotland ontwikkeld is met behulp van FPGA techniek. De beperking die Intel noemde voor het benaderen van gedeeld geheugen wordt deels ondervangen door iedere processorcore met eigen geheugen uit te rusten. Nu is dit kunstje niet nieuw maar wel voor het eerst op zo'n grote schaal toegepast. Zeker de ARM-processor met zijn relatief eenvoudige instructieset zou wel eens heel goed toepasbaar kunnen zijn. Dit in tegenstelling tot Intels heavy duty processoren maar de Atom is mogelijk wel een geschikte kandidaat.

Zoeken in deze blog