This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

woensdag 30 juni 2010

Regular domains beat smut sites at hosting malware

Op The Register het bericht dat inmiddels meer malware verspreid wordt via legitieme site dan via sites met "adult" content. Avast komt op 99 legitiem tegen 1 pornosite, dat komt niet heel erg sterk onderbouwd over maar de foute code op blackberry.vodafone.co.uk is wel bijzonder natuurlijk.

dinsdag 29 juni 2010

Hof schorst strafzaak tegen p2p-beheerders

Op Webwereld het opmerkelijke bericht dat het Hof de strafzaak tegen Releases4you en Shareconnector geschorst heeft omdat zeer waarschijnlijk sprake is van onrechtmatig optreden van het OM. De kritiek in 2004 was al dat het OM teveel zijn oren had laten hangen naar Brein en dat lijkt nu bevestigd te worden. Dat veranderd overigens niets aan de donkere wolken die boven bittorrentsites hangen als Brein zijn zin krijgt in de procedure tegen Ziggo of als ACTA doorgaat zoals het nu naar uitziet.

zondag 27 juni 2010

Nokia loses top tech brain

Op The Register ook het bericht dat Nokia zijn R&D topman kwijtraakt aan TomTom. Charles Davies kwam bij Nokia terecht na de overname van Psion Technology door Nokia. Geen goed nieuws voor Nokia die al de zeilen bij moet zetten om zijn marktaandeel veilig te stellen.

Nokia picks MeeGo Linux, not Symbian, for flagship phones

Op ArsTechnica het bericht dat Nokia voor zijn highend smartphones afstapt van Symbian en vol voor MeeGo gaat. Symbian heeft de aansluiting met de grote concurrenten Apple en Android gemist en wordt straks alleen voor de massamarkt van goedkope toestellen gebruikt. Daarmee is de overname van de mobiele telefoons door Unix-deriveraten compleet. Apple met zijn BSD deriveraat en Android en Meego als Linux-deriveraten. Tien jaar geleden had niemand dat kunnen voorspellen!

vrijdag 18 juni 2010

Apple's A4 dissected, discussed...and tantalizing

Op EETimes.com een aardige analyse van de A4 ARM processor in de Ipad en de komende Iphone4. Van een echt eigen ontwerp is kennelijk nu nog geen sprake maar Apple heeft inmiddels wel de middelen om tailormade ARM processoren te maken door de overname van de Intrinsic chipdesigners. De core van de A4 blijkt overigens nog een Cortex A8 te zijn dus de eerste verbetering namelijk de dualcore Cortex A9 kunnen we waarschijnlijk op korte termijn tegemoet zien.

maandag 14 juni 2010

SeaMicro Unveils its Low Power Server

Op Data Center Knowledge het bericht dat SeaMicro een nog redelijk onbekend bedrijf een 10U rackserver levert met maar liefst 512 Atom processoren. Het voornaamste nieuws is het relatief lage energiegebruik van deze servers, 2 KwH schijnt heel redelijk te zijn. Het is wel een machine voor een datacenter en niet echt voor het mkb. Een 10U is niet bepaald klein en een Atom processor is qua rekenprestatie niet heel indrukwekkend maar 512 Atom processoren leveren een stevig stukje rekenkracht wat je als mkb niet snel nodig zult hebben.

Ook de lancering van deze server geeft overigens aan dat men serieus bezig is om datacenters minder energiehongerig te maken.

donderdag 10 juni 2010

Know your components: Cutting-edge parts for your PC, from Computex 2010

Op PC Authority wat luchtiger nieuws met een fotoserie van de nieuwste pc-onderdelen te zien op Computex 2010.

U.S. scientists design smart underpants that could save lives - Yahoo! News

In anders nieuws vandaag een artikel op Yahoo! News ondergoed met ingebouwde sensoren voor allerlei lichaamsfuncties. Nu als eerste in ontwikkeling voor militairen in oorlogsgebied maar het potentieel is veel groter. In die zin is nanotechnologie verreweg de interessantste ontwikkeling de komende jaren. Voor sensoren maar ook voor processoren: veel heel kleine processoren met een laag energiegebruik maar toch krachtig door de grote aantallen.

zondag 6 juni 2010

Netgear Stora MS2110

Deze Netgear Stora is op het ogenblik volop in de aanbieding. Mijn exemplaar heb ik voor € 149 opgehaald bij Paradigit maar er zijn in Pricewatch genoeg vergelijkbare aanbiedingen te vinden. De Stora wordt geleverd met één hdd maar heeft nog plaats voor een tweede schijf om een RAID 1 opstelling te maken. Die tweede schijf heb ik er meteen bij gekocht zodat ik voor een kleine € 225 een leuk werkend vierkant kastje heb staan met 2x1 Tb erin.

De installatie is doodsimpel, je maakt een systeemnaam, gebruikersnaam en wachtwoord aan met de bijgeleverde installatiecd voor Windows of Apple en klaar ben je. Het is een NAS bedoeld voor niet te moeilijk doende gebruikers en biedt een mogelijkheid om foto's en mediabestanden met familie en vrienden vanuit de browser te delen met vooraf ingestelde accounts via het internet. Dit betekent wel dat die connectie, ook voor het beheer van de Stora altijd via mystora.com verloopt. Daar is wel een trucje voor maar standaard wil hij persé via het internet.

Het is een net afgewerkt zwart Netgear kubusje en maakt weinig tot geen lawaai afhankelijk van welke harde schijf je monteert. Mijn twee Hitachi schijven maken bij het schrijven nog aardig wat lawaai maar gaan na gebruik wel powerdown. Een aardige extra is de mogelijkheid om in te stellen wanneer het kastje aan en uit gaat om energie te sparen.

Zoals gezegd bied het kastje plaats aan twee hotswappable harde schijven van maximaal 2 Tb. De schijven zitten overigens fysiek gespiegeld wat ik in de eerste instantie niet in de gaten had en ik me al verbaasde dat het niet gelijk paste. 2 Tb is voor mijn doeleinden goed genoeg voor iets mooiers/beters ben je ook al snel veel meer geld kwijt. Het geheel wordt ook nauwelijks warm. De USB-aansluiting is te gebruiken voor een printer of externe opslag wat in mijn geval weer een printerserver uitspaart.

Wat de één prima vind namelijk eenvoudig toegang via het internet, vind een ander vreselijk en bij die laatste categorie hoor ik. Gelukkig zijn er meer mensen die er zo over denken en alle informatie om het apparaat, wat onder Linux draait, naar je eigen hand te zetten is voorhanden op HardwareHackersUnite.
Dit spaart je gelijk een abonnement op de Premium software uit, die enkele extra functionaliteiten biedt zoals meer dan drie gebruikers aanmaken.

Al met al is het een handig functioneel kastje voor relatief weinig geld, behoorlijk energiezuinig en wat eenvoudig naar je eigen hand te zetten is.

Zoeken in deze blog