This blog will be mainly focused on my own experiences with computers and software. Both I am using now purely as a user and hobbyist. Also I comment on interesting news about ICT, privacy and combinations of both. In deze blog zal het voornamelijk gaan over ervaringen met computers en software waar ik tegenwoordig alleen nog hobbymatig mee bezig ben en mijn commentaar op imo interessante nieuwsberichten op het gebied van ICT, privacy en de combinatie van beide.

dinsdag 28 september 2010

OpenOffice files Oracle divorce papers

The Register (Ja zij weer) heeft het bericht dat OpenOfficeontwikkelaars het heft in eigen handen nemen. Onder werknaam LibreOffice gaan ze vooralsnog zonder Oracle verder. Niet dat Oracle daar wakker van zal liggen maar hun reputatie op het gebied van open source software is daarmee wel definitief naar de klote!

maandag 27 september 2010

Zeus botnets' Achilles' Heel makes infiltration easy

Wederom The Register met het bericht dat Zeus botnets C&C centrales kwetsbaar zijn door een gat in de beveiliging waardoor ze redelijk eenvoudig zijn over te nemen. Vraag is of het een bewuste backdoor is of een kwestie van slecht programmeerwerk maar in elk geval is het eenvoudiger dan ooit om een botnet te veroveren want een scriptkiddie kan het zometeen.

zondag 26 september 2010

Vacuum-wielding thieves siphon €500,000 from store safes

The Register maakt melding van een bijzonder soort systeemfout: Een buizenpostsysteem tussen kluis en balie is gebleken gevoelig te zijn voor een hack. Door een gat te boren in het systeem en er een stevige stofzuiger aan te hangen blijkt het mogelijk om bankbriefjes uit de kluis weg te zuigen! En dit alles bij hetzelfde type systeem van een en dezelfde leverancier met inmiddels een schadepost van € 500.000,--.

donderdag 23 september 2010

3 core ARM-chip Marvell Armada 628

the Register heeft het bericht dat Marvell zijn nieuwe Armada 628 chip gelanceerd heeft. Een drie core ARM processor op 1.5 Ghz waarvan de base-core op 624 Mhz loopt maar die de twee andere cores op 1.5 Ghz kan inschakelen on demand. Dit en de ontwikkelingen op het gebied van server-processoren maakt het heel begrijpelijk dat Intel wat nerveus wordt van ARM-processoren. De grap is dat ze zelf ook ARM-licenties hadden uit de overname van Digital die ze onder naam Xscale in 2006 verkocht hebben. Foute keuze voor Intel maar voor ons afnemers wel gelukkig want nu is er tenminste nog enige concurrentie.

zondag 19 september 2010

ARM/x86 Hybrid AIO PC Announced

Tom's Hardware heeft het al wat oudere nieuws dat CUPP een gecombineerde ARM/x86 pc bedacht heeft waar de ARM Ubuntu draait en x86 Windows 7.Schakelen tussen de twee gaat door middel van een toetscombinatie. Volgens zeggen hebben ze een patent op het idee aangevraagd maar ik heb in de schuur nog een voorbeeld van prior art liggen namelijk een insteekkaart voor een AT pc met 88000 Motorola processor die netwerk en harde schijf deelt met de PC. Alleen was dat niet bedoeld om energie te sparen maar om rekenkracht te leveren die direct op de PC verwerkt kon worden.

Intel G6951 upgradeable cpu review

Hardware.Info Nederland heeft de primeur dat Intel een software-upgradeable processor op de markt wil brengen. Na het betalen van 50 euro word je processor ineens Hyperthreading en 1 Mb cache extra rijker (van 3 naar 4 Mb). Mij lijkt het niks maar er zullen vast mensen zijn die gewoon goedkoop uit willen zijn. Maar of die nog een keer extra 50 euro gaan betalen betwijfel ik ten zeerste. Het wordt natuurlijk leuker als deze upgradetechniek gehackt wordt, kan Intel ineens heel veel upgradeable processors verkopen maar alleen ten koste van hun duurdere processors. En dat zijn in principe alle i3, i5 en i7 processoren die allemaal behoorlijk duurder zijn dan hun instapprocessoren. Overigens als je wat met virtualisatie wil kun je beter AMD kopen want daar werkt de hardware ondersteuning voor virtualisatie gewoon op alle processoren bij Intel moet je dat eerst heel goed bekijken.

donderdag 16 september 2010

RISC OS runs on fastest hardware ever

Op The Register een item over RISC OS het oorspronkelijke besturingssysteem van de Acorn Archimedes computer. Het Open RISC OS variant is nog springlevend en wordt geïmplementeerd op kleine ARM-processor experimenteerkaarten met 256 Mb geheugen. Kan nog leuk worden als het straks ook nog lopen wil op een Cortex A9 dualcore variant dan draait het rondjes om elke Windows PC en niet onmogelijk ook om een Linux PC!

Test: Ubuntu zit Windows op de hielen - Software - Automatisering Gids Technologie pagina's

Op Automatisering Gids Technologie pagina het niet heel verrassende nieuws dat Ubuntu niet veel onder doet voor Windows 7. Als gebruiker van Ubuntu 10.04 is me dat al een tijdje bekend maar het is goed als het nog een keer extra bevestigd wordt door een test. Het kip en het ei verhaal blijft natuurlijk: omdat het marktaandeel van Windows zo groot is wordt er veel software voor gemaakt en omdat er veel software voor is gebruikt men Windows. Maar voor modaal gebruik dus tekst, rekenen, internetten kun je prima met Ubuntu uit de voeten ook in een zakelijke omgeving.

maandag 13 september 2010

ARM's Eagle has landed: meet the A15

Ars Technica heeft de eerste details over de nieuwe ARM Eagle A15 processors. Nog niet veel details overigens maar genoeg om te kunnen voorspellen dat deze opgefokte processor gebruikt gaat worden voor netbooks maar ook servers. Alleen kan dat nog makkelijk twee jaar duren dus wie weet wat er allemaal nog kan gebeuren in de tussentijd.

dinsdag 7 september 2010

NASA buys cutting-edge Cornish robot

The Register is altijd leuk als bron van opmerkelijke berichten. Zoals het bericht dat NASA een mensachtige robot op perslucht gekocht heeft van een Britse firma in Cornwall. Wat opvalt is dat de firma van plan is software aan het eind van het jaar als open source vrij te geven. De prijs van ongeveer $ 100.000 en het zure commentaar van een ex-NASA hotemetoot die voorstander is van "binnenlandsche waren". En als laatste dat de robot alleen maar gebruikt wordt in het NASA Expocenter ter vermaak van de bezoekers.

zondag 5 september 2010

Large companies ignore data centre advice - survey

Een ander opmerkelijk bericht op The Register is grote bedrijven onderkennen dat ze experts nodig hebben voor de bouw van nieuwe datacenters maar vervolgens grotendeels de adviezen van deze consultants niet opvolgen. De conclusie van de schrijver is dat of deze consultants hun huiswerk niet goed of dat ze niet het vertrouwen weten te wekken welke ze nodig hebben om hun adviezen opgevolgd te krijgen. Nu heb ik het idee dat dit probleem echt niet alleen voor de ICT geldt maar vrijwel van alle takken van sport bij grote bedrijven. Dat nog afgezien van de gevallen waar een externe partij alleen als excuustruus gebruikt wordt om te doen waar je zelf zin in hebt.

zaterdag 4 september 2010

Monster Afghan spy airship to feature quad drinking straws

Op The Register dit keer een item wat maar zijdelings met IT te maken heeft: luchtschepen ofwel zeppelins. De monstertruckachtige versie vloog niet hoog genoeg maar de versie die gebruikt gaat worden in Afghanistan vliegt op 20000 meter hoogte en kan grotere gebieden bestrijken dan vliegtuigen dat kunnen. Maar Lockheed geeft zijn prototype nog niet op omdat ze denken dat er ook een niet-militaire markt voor is/komt.

Zoeken in deze blog